Skocz do zawartości
snp

Oznaczenie Paru Sektorów Jako "bad"

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam programu, który oznaczy dowolnie zdefiniowany fragment dysku (potrzebuję pare sektorów) jak "bad sectors". NIe, nie oszukuje na gwarancji. Mam uszkodzenie, którego chwilowo nie mogę sie pozbyć, a zawiesza mi dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam uszkodzenie i to raczej fizyczne. Chce dodać ten obszar do listy bad sectorów, żeby dysk "omijał" to miejsce. Żaden program (od SeaTools po HDD Regeneratora) nie daje rady przeskoczyć tego obszaru - dysk wisi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam uszkodzenie i to raczej fizyczne. Chce dodać ten obszar do listy bad sectorów, żeby dysk "omijał" to miejsce. Żaden program (od SeaTools po HDD Regeneratora) nie daje rady przeskoczyć tego obszaru - dysk wisi.

dysk "wisi" bo próbuje te sektory odczytać jak mu się to nie uda to zaznaczy je jako uszkodzone i pójdzie dalej jak sektorów jest dużo to może to trochę trwać

utwórz partycje na tym obszarze i ją ukryj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś pomysł jak utworzyć tam partycję bez przesuwania danych? Akurat jest to pośrodku dysku na mało ważnym pliku (save z Halo :P).

możesz zmniejszyć aktualną partycje, przy pomocy programu: Partition Magic, następnie utworzyć partycje w miejscu uszkodzenia, i na samym końcu trzecią partycje na pozostałym obszarze, ale bez usuwania danych się raczej nie obejdzie

najlepiej jak uruchomisz scandiska: chkdsk /R i poczekasz aż skończy i oznaczy uszkodzone sektory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi