Skocz do zawartości
OmenGdansk

Prescot 2,8 :| Over.

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

jestem posiadaczem prescota 2,8 ghz fsb 800

plyta asus p5gdc pro

mialem wczesniej zasilacz chieftec 420 W, teraz tagan U15 530 W

dysk mialem wd 120 gb, teraz s-ata 160

plyta ma podobno ogranicznik do 3,8 ghz

na zasilaczu chieftec podkrecilem (rzekomo) CPU na 4,2 ghz, jednak nie chodzil on stabilnie

teraz po zmianie dysku oraz zailacza jak chce podkrecic po wyrzej 3,8 to dysk nie wykrywa sie nawet w biosie :(

czy bylo to spowodowane tym ze prescot na chieftecu nie dostawal dostatecznej ilosci pracu i dlatego system dzialal a na taganie ma tyle co trzeba i dlatego sie krzaczy?

czy dysk jest w jakis sposob za slaby i czy nie uszkodze go przy kreceniu FSB ?

jestem tu nowy wiec bede wdzieczny jak mnie nikt nie okrzyczy jezeli cos zle napisalem ale wydaje mi sie ze w dobry dzial trafilem....

pozdro 4 all, zwlaszcza dla Niemca ;) :P i z gory dzieki za jakies porady i informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff... dawno tu nie pisalem :D

a co do tematu: mi sie wydaje ze dysk SATA nie daje rady. Sa bardzo wrazliwe na jakakolwiek zmiane czestotliwosci i latwo je uszkodzic. Pod tym wzgledem stare ATA jest lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdd jest nowy, ma 3 dni, myslisz ze tym jednym podkreceniem moglem go juz uwalic?? :(

Raczej tak szybko by nie poszedł, zobacz dokładnie czy masz ustawiona blokade PCI bo moim zdaniem to to jak dycha nie chce wykrywać powyzej jakiejś czestotliwości Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki dzieki bardzo

gorzej jak sie okaze ze takiej blokady nie mam to bedize lipa bo sobie nie pokrece juz nic wtedy ;(

kupujac ta plyte powiedziano mi ze dobra jest do krecenia...... :(

wtedy nie bardzo siedzialem w klimacie, jak zobaczylem PRO na koncu to pomyslalem ze moze byc ciekawie, wczesniej mialem p4p8x to jeszcze na 478 i calkiem fajnie sie spisywala

pozdro

Edytowane przez OmenGdansk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adjustable FSB/DDR ratio. Fixed PCI/PCIe frequencies.

to dla P5GDC-V Deluxe ... jeśli mają inny bios to szkoda ale poszukałem inaczej i znalazłem w tej Pro też jest wedle stronki asustek : http://www.asus.com.tw/products4.aspx?mode...1=3&l2=11&l3=24

może szukaj czegoś co ma nazwę : PCI/AGP fix frequency każdy producent inaczej sobie to nazywa .. może być jako PCI/AGP lock albo coś.. pobuszuj w biosie a znajdziesz. Powodzenia. www.google.com jakby co :P

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukanie daremne. To plyta na i915 a on nie ma blokady PCI ! P4P8X jest na i865 - on mial blokade. Zagadka rozwiazana.

Dyski SATA sa bardziej wrazliwe na przetaktowanie magistral niz PATA -dlatego po zmianie dysku masz jazde.

Dlatego nalezy unikac wszelkich i915 i i925X. Mozna sie bawic dopiero od i925XE w gore.

Na koniec konkluzja - nie sluchaj handlowca w sklepie. Pytaj fachmanow. Dla niego wszystko co ma na stanie magazynowym jest najlepsze i genialnie sie kreci. Doskonalym przykladem jest Twoja plyta...

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam ten sam problem co autor tylko inna plyte. Mam Asusa P4GPL-X i Mobile Pentium4 M 2.0GHz.

Procka podkrecam do 3144MHz (12x262) i ani mhz wiecej :mur: . Powyzej szyny 262 nie wykrywa mi dyskow :-|

Rozumiem, ze ten Asus tez nie ma blokady ??

Dzieki i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeniesli bo ja gapa jestem i napisalem nie tam gdzie trzeba :(

a jak tam odnoscnie tej karty ??

Grafa jak grafa, jak spokojnie biega na tych ust. to spox zalezy ile ma st. ale tu już odbiegamy od gł. wątku :-P szkoda że 915, 925 nie mają blokady :? Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

Witam,

Mam ten sam problem co autor tylko inna plyte. Mam Asusa P4GPL-X i Mobile Pentium4 M 2.0GHz.

Procka podkrecam do 3144MHz (12x262) i ani mhz wiecej :mur: . Powyzej szyny 262 nie wykrywa mi dyskow :-|

Rozumiem, ze ten Asus tez nie ma blokady ??

Dzieki i pozdrawiam :)

Jeśli by nie miał blokady, to po co by było do ustawienia w BIOSie jaka ma być częstotliwość PCI-Express? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli by nie miał blokady, to po co by było do ustawienia w BIOSie jaka ma być częstotliwość PCI-Express? :?

Mnie też to zastanawiało (mam asusa p5gd1 pro) więc sobie przestawiłem pcie z auto na 101mhz i........ czarny ekran. Właśnie najbardziej denerwujace jest to, że płyta ma dużo opcji przydatnych do oc z których nie można skorzystać. A zablokowane jest pci.

Vince15 jakie masz fsb na codzień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podniesieu FSB proporcjonalnie wzrasta taktowanie pozostalych szyn. Mozesz sobie ustawiac 100, a jak FSB dasz na 250MHz to PCIe i tak bedzie mialo odpowiednio wiecej.

Brak blodany PCIe/PCI i chipsetach i915/i925X jest niezaprzeczalny i znany od 2 lat. Stosowna blokada jest dopiero od i925XE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi