Skocz do zawartości
Arquin

amd czy p4?

Rekomendowane odpowiedzi

mozecie pomoc? nie wiem jaka platforme wybrac (nie zamierzam podkrecac kompa, prawdopodobnie nawet nie bede go przez najblizszy czas modyfikowac) wiec tak:

athlon 2100

512 Mb DDR (266 Mhz) Kingston CL2

Asus A7V8X LAN + Sound + SATA +Raid + IEEE

czy moze :

P4 2.4 Gb (533 FSB)

256 Mb DDR (333 Mhz) Corsair CL2 (wer. 512 nie wchodzi w gre KASA!!! :( )

Asus Sis478 LAN + Sound + SATA + Raid +IEEE

W zasadzie to 2 platforma jest lepsza ale ta pierwsza tansza . mam ograniczony budzet na 4000zl . wybierajac 1 mialbym dodatkowo Drukarke , Nagrywarke zamiast CD , DVD i Tuner TV.

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO powiem tak - i z jednego i z 2 bedziesz zadowolony bo na power usera nie wygladasz - ja osobiscie wziolbym p4 - ze wzg na wieksza stabilnosc i lepsze mozliwosci O/C - nie mowie tu o cenie - bo jak sie jest wariatem to kazda kase sie wyda na kompa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie chcesz kręcić to wybór zaqleży tylko od ciebie, pomyśl co będziesz głównie robił na tym kompie, jak oglądał tv i dvd to obojątnie która platforma, jak jakieś konkretne zastosowania, obróbka obrazu chociażby to platforma intela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam AMD tyle że bym troche zmienił , a mianowicie :

Proc AXP 2100+ AIUHB

EPOX 8RDA+

2x256MB DDR 333 (może być kingston).

Jak dobrze pujdzie proc śmignie na 2,4GHz.

ale zdaje sie ze athlon 2100 nie zyska duzo na wydajnosci z pamieciami 333 bo magistrala pozwala mu jedynie na 266 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zdaje sie ze athlon 2100 nie zyska duzo na wydajnosci z pamieciami 333 bo magistrala pozwala mu jedynie na 266 mhz

Cieżko puścić proca na FSB333 czy nawet 400?

ehh ty mowisz o podkrecaniu ktore mnie akurat nie interesuje. czy moze myle sie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ty mowisz o podkrecaniu ktore mnie akurat nie interesuje. czy moze myle sie ???

Jak Cie nie interesuje podkręcanie to mogłeś odrazu to zaznaczyć !To jest forum o podkręcaniu!

wydawalo mi sie ze tak zrobilem na poczatku.

a tak przy okazji czy volcano7+ ostudzi athlona 2100 skutecznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydawalo mi sie ze tak zrobilem na poczatku.

a tak przy okazji czy volcano7+ ostudzi  athlona 2100 skutecznie?

A faktycznie sorka nie zauwarzyłem .Dlaczego V7+ miałby nie ostudzuć Athlona ?Tak na oko 2100+ wydzielna jakieś 60w ciepła to wcale nie tak dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO powiem tak  - i z jednego i z 2 bedziesz zadowolony bo na power usera nie wygladasz  - ja osobiscie wziolbym p4 - ze wzg na wieksza stabilnosc i lepsze mozliwosci O/C - nie mowie tu o cenie - bo jak sie jest wariatem to kazda kase sie wyda na kompa :D

Znowu qfa...możesz mi wyjaśnić, co masz do stabilności AMD??? Ustępuje w czymś Intelowi, hę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO powiem tak  - i z jednego i z 2 bedziesz zadowolony bo na power usera nie wygladasz  - ja osobiscie wziolbym p4 - ze wzg na wieksza stabilnosc i lepsze mozliwosci O/C - nie mowie tu o cenie - bo jak sie jest wariatem to kazda kase sie wyda na kompa :D

Znowu qfa...możesz mi wyjaśnić, co masz do stabilności AMD??? Ustępuje w czymś Intelowi, hę?

no co jest z ta stabilnoscia ? jak dobre modo to dobra stabilnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak. Mam sprzet tak jak w podpisie (czyli p4) ale polecilbym athlona. Sam mialem kiedys pare roznych platform na amd i to piep....nie o tym ze amd jest niestabilne itp to bajki. Jak sie kupi porzadny sprzet to i amd i intel bedzie spoko chodzil. P4 jest troche drozszy ale ze tak powiem oferuje wiekszy komfort , ma kilka ciekawych zabezpieczen przez spaleniem, ukruszeniem itp. Jesli nie zamierzasz podkrecac to wez p4, jesli chcesz sie bawic w podkrecanie to AMD i nic innego. Ostatnio amd pokazalo niezle konstrukcje chipow ktore sie swienie podkrecaja (a w zasadzie chodza na nominalnych wartosciach bo to sa przeciez underclockowane axp 2700+ itp). przemysl zakup zebys pozniej nie zalowal, aha jeszcz jedno m KUP DOBRY DROGI ZASILACZ , bo cala masa 300-400 watow ponizej 100 zl to WIELKIE GUFNO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla ciebie wzialbym opcje nr.1 dlatego ze 512mb ramu daje DUZY komfort uzytkowania w stosunku do 256.(szczegolnie na XP) plus bedziesz miec kilka przydatnych akcesoriow czyli ta drukarka i nagrywara, przydatne sprawy i na 90% bedziesz TY z tego zadowolony.Niewatpliwe P4 2.4 bedzie szybszy ale ty pewno wiekshej roznicy nie zauwazysz (sam mowisz ze cie krecenie nie interesuje).

--

Z drugiej strony oba te zestawy bym zmienil :-) i na twoim miejscu jednak bym podkrecil.

Wzialbys zamiast 2100+ 1700+ 0.13u B0, zamiast A7V8X ->A7N8X (z tymi samymi bajerami) albo jesli ci tak NAPRAWDE nie sa potrzebne (a nie sa na 90%) wzialbys Epox-a 8RDA+.I w takiej sytyuacji puszczasz sobie 1700+ na defaultowym napieciu na 1833mhz (poprostu bys zmienil szyne z 133 na 166) i mialbys jakos athlona 2300+ na dualchannelu.Tylko musialbys ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2x256 ddr 333 kingtsona (sam mam i sobie chwale).

I calym tym sumptem mialbys kompa na poziomie mocy procka 2.4 intela,z 512mb ramu ,drukarka i bajerami.Cala operacja by cie zostawila z duzo wydajniejszym systemem za mniejsze pieniadze...

--

A jakbys sie przypadkiem zdecydowal jednak na P4 to NIEBIERZ Asusa P4S8X ,ludzie maja z nimi problemy i wydajnosc trochu w tyle za intelowymi chipsetami, najlepiej cos by bylo brac na granitebay (dual channel dla P4) ale plyty ~1tys zl, lub 845PE intela....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jestem wyjątkiem, ale nie mam żadnych problemów z Asusem P4S8X a i do wydajności żadnych zastrzeżeń nie mam. Jeżeli są jakieś różnice pomiędzy chipsetem SiS a Intela, to są one tak małe, że zauważysz je dopiero w benchmarkach bo w normalnej pracy 3-4% róznicy na korzyść jednego albo drugiego jest niezauważalne.

Co do GraniteBay to nie dość, że płyty na tym chipsecie są drogie jak diabli, to jeszcze GB ma błędy w obsłudze AGP v.3.0 (vel AGP x8 )

A co do twojego wyboru - podobnie jak przedmówcy radziłbym wziąć opcję numer 1: więcej RAM'u znacznie bardziej zwiększa komfort użytkowania niż dodatkowe kilkaset megaherców. A poza tym będzie cię stać na drukarkę, nagrywarkę itd. itp. ( a co jest wart komputer bez peryferiów? :-) )

Pozdro, owocnych zakupów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym zauważyć że ta pamięć Corsair'a 256mb kosztuje więcej niżeli te 512mb Kingstona więc nic nie stoi na przeszkodzie by wziął zestaw nr z np 512mb Samsunga za 445zł. Ale tak czy siak wziąłbym zestaw numer 1 skoro będziesz miał wtedy nagrywarkę drukarkę itd tylko proca zmieniłbym na 2000+ w 0,13 i płytę na Epoxa 8RDA+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym zauważyć że ta pamięć Corsair'a 256mb kosztuje więcej niżeli te 512mb Kingstona więc nic nie stoi na przeszkodzie by wziął zestaw nr z np 512mb Samsunga za 445zł. Ale tak czy siak wziąłbym zestaw numer 1 skoro będziesz miał wtedy nagrywarkę drukarkę itd tylko proca zmieniłbym na 2000+ w 0,13 i płytę na Epoxa 8RDA+

dobra uwaga a moze ktos powiedziec jaka jest roznica pomiedzy corsarzem a kingstonem.???(512 mb za 445 zl musi byc slabej jakosci CL2.5 maxymalnie) oprocz ceny oczywiscie :D

mialem zamiar kupic 256 corsarza a potem poczekac az stanieje i kupic druga kosc.

a co do plyty glownej wybralem asusa bo wiem ze to solidna marka. komputera prawdopodobnie nie bede modernizowal . a konkretnie potrzebuje go do pracy, do programowania bo studiuje infe ,rowniez directx,

komp bedzie mi potrzebny rowniez do obslugi 3dsmaxa.

rozwazam zakup juz od jakiegos czasu bo nie chce zalowac. ciezko mi samemu jednak porwnywac te platformy. sam mam P133 wiec pewnie oba kompy mnie usatysfakcjonuja.

a jesli chodzi o zasilacz to zdaje sie ze sa sprzedawane razem z obudowami . myslalem o codegenie o zakupie ktoregos z codegenow chyba zasilacze maja dobre ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wogole nie bral tych zestawow zlozyl bym na innych podzespolach

asus ??? po co ja sobie chwale msi

epox tez tanszy za 4 tysiace to mialbym masakryczna maszynke :)

Ale jesli mam wybierac z tych dwoch zestawow to wzialbym zestaw nr 1 bo

1. nie zamierzasz podkrecac

2. wiecej rzeczy za miejsza kase

3. zainwestujesz w rzeczy ktore ci zostana na dluzej a plyte i proca zawsze mozna potem wymienic

Ja bym sie zastanowil nad dobra karta dzwiekowa jakas dobra telewizyjna dvd jakies firmowe nagrywareczke tez jakas dobra

nie pamietam co z monitorem ale tez bym wzial lepszy choc nie jestem o tym do konca przekonany - ja nie zamierzam mojego eizo f56 zamieniac

na cos lepszego jesli juz to na lcd jak potanieja tak wiec mozna brac tanszy monitor z mysla o puzniejszej zamianie go na jakiegos lcd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wogole nie bral tych zestawow zlozyl bym na innych podzespolach

.......

Ja bym sie zastanowil nad dobra karta dzwiekowa jakas dobra telewizyjna dvd jakies firmowe nagrywareczke tez jakas dobra

go na jakiegos lcd

biorac 1 mialbym wlasnie zestaw glosnikowy 5.1 + sb live no i na dvd starczylo by kasy. a na tunerach sie kompletnie nie znam wiec nie wiem co kupic. moze mozesz cos doradzic???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tunerki to bierz pixelview Play TV HD, albo AVER TV. Ja mam Fly Video 3000 i jest cool ale ustepuje tym pierwszym... Co do kompa to polecalbym zdecydowanie zestaw nr1. A co do drugiego zestawu tez wymiana lepsza na 512DDR pc333 Samsung za 445zl. Mam to i nie sa zle... poszly max 418mhz... Wez dokladnie przeczytaj ten topik: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=18326 (choc to bedzie trudne ;), i sobie ocen) jesli masz jeszcze jakies pytNIE CO DO PAMIECI, to jak najbardziej polecam tamten topik... Spoczko bierz nr 1 lecz z Epoxem 8RDA+ i AXP 1700+ B0 i krec go na 2700+ :D No i nagrywarka, DVD, drularka - BAAAAARDZO przydatna, tymbardziej ze mowisz iz studiujesz... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o dobre zasilacze to odpuść sobie Codegena. Pomyśl tylko: buda razem z zasilaczem kosztuje ok. 150 złotych. To ile w takim razie jest wart zasilacz? 60 złotych albo cos koło tego. Rozsądnym minimum będzie ModeCom z zasilaczem HuntKey.

Co do pamięci: Kingstony albo Samsungi CL 2,5 będą wyborem dobrym i ekonomicznym. Sam mam Samsungi CL 2,5 puszczone na CL2 i śmigają cacy.

W sprawie tunerów doradzałbym np. PixelView PlayTV HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na tunerach sie kompletnie nie znam wiec nie wiem co kupic. moze mozesz cos doradzic???

A nie lepiej kupic cos bardzo przyszlosciowego a nie pakowac sie w analog TV ? Mam tu na mysli Digital Video Broadcasting (najlepiej karte firmy Technotrend 1.3). Pelny support dla MPEG2 (karta zgrywa bez obciazenia procesora), obsluga AC-3, ogladanie payTV (paczka Pol***tu i nie tylko ;) oczywiscie w celach czysto edukacyjnych :P ), super software pisany przez ludzi na calym swiecie zastepujacy firmowe oprogramowanie (www.tforums.com), i-net via the sky - to jest wg. mnie przyszlosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...