tom_tom Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Dzień dobry... Kupiłem sobie książke "PHP i MySQL dla każdego" autorstwa Pana Marcina Lisa z wydawnictwa Helion. Przypadkowo natrafiłem tam na skrypt do uploadowania plików na serwer. Jest to prosty skrypt. Jego zawartość przedstawiam poniżej: Zawartość pliku formularz.html: php: <html> <head> <title>Wysyłanie pliku </head> <body> <center> <form name = "formularz1" enctype = "multipart/form-data" action = "http://127.0.0.1/skrypt.php" method = "POST"> Nazwa pliku: <input type = "file" name = "plik1" size = "30" value = ""> <input type = "submit" name = "wyslij" value = "Wyślij plik"> </form> </center> </body> </html> Zawartość pliku skrypt.php to: php: <html> <head> <title>Upload pliku </head> <body> <?php $uploaddir = './images/news/'; if($_FILES['plik1']['error'] == UPLOAD_ERR_OK){ $new_name = $uploaddir.$_FILES['plik1']['name']; $temp_name = $_FILES['plik1']['tmp_name']; if([url="http://pl.php.net/move_uploaded_file"]move_uploaded_file[/url]($temp_name, $new_name)){ echo "Plik został załadowany.\n"; } else{ echo "Nieprawidłowy plik\n"; } } else{ echo("Wystąpił błąd: "); switch($_FILES['plik1']['error']){ case UPLOAD_ERR_INI_SIZE : case UPLOAD_ERR_FORM_SIZE : echo("Przekroczony maksymalny rozmiar pliku!\n"); break; case UPLOAD_ERR_PARTIAL : echo("Odebrano tylko część pliku!\n"); break; case UPLOAD_ERR_NO_FILE : echo("Plik nie został pobrany!\n"); break; default : echo("Nieznany typ błędu!\n"); } } ?> </body> </html> Mam mały problem z tym newsam. Polega on na tym, że można nadpisywać pliki... czyli jeśli na serwerze jest już plik fotka.jpg a ja wyślę na serwer plik fotka.pl ale o innej zawartości to plik się nadpiszę... Jak zrobić aby pliku nie dało się nadpisac? Z góry dziękuje za udzieloną pomoc i co za tym idzie poświęcony dla mnie czas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 http://pl.php.net/manual/pl/function.file-exists.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 widzę że o programowaniu niewiele wiesz :) gdybyś co nieco już widział, to powinno być dla Ciebie oczywistym, aby sprawdzić w tym celu czy w katalogu istnieje już taki plik. Dalej swe kroki powinieneś skierować do manuala PHP, który pokazał sgj i tam szukać funkcji spośród innych zajmujących się obsługą systemu plików. Znając choć trochę angielski szybko odnalazł byś funkcję file_exists i miał tą satysfakcję, iż sam doszedłeś do czegoś... :) To oczywiście taka metodologia na przyszłość... ja się nie uczyłem PHP a napisałem już sklep netowy i swoją stronkę bazując na znajomości innych języków i jakiejśtam niezerowej inteligencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 No nie mam o tym pojęcia... dopiero co zacząłem czytać ksiązke którą nabyłem ale czasu nie mam - zaczne po zakonczeniu roku szkolnego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...