Skocz do zawartości
Szczecin

Najlepsze Chłodzenie Na Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

no jesli dla Ciebie pentagram QVC120 jest the best to chyba nie czytales tego forum zbyt dokladnie.

Osobiscie moge sie wypowiedziec na temat Scythe Katana CU. Same pozytywy, a sa jeszcze lepsze produkty. Znajdziesz je na tym forum w dziale Chłodzenie konwencjonalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermaltake Tower 112 + Fander FD-92S

2500+@11x200 1.65V - w zaleznosci czy mam okno otwarte czy cieplo to raz 41 raz 46 *C ale nie zauwazylem >50 *C (chyba ze mocne dlugie obciazenie) ale to chyba nie jest duzo skoro Bartonki maja max chyba z 80 *C w zaleznosci od 'ciasta' na ktorym siedza

Musze dodac ze mam Fanderki z przodu i tylu obudowy + PSU z coolerem 120 mm tuz nad Tt T 112...

http://szalajko.prv.pl/comp.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej bez jaj ;]

2515mhz barton 1,62-1,68v (idle/stres) i na 7000alcu @ 1300rpm do MAX 50*C w średnio wietrzonej budzie (procek <~100w)

Big typhoon - na max rpm będzie szalał po prostu, na obrotach ~ 900rpm daje radę z s754 3100+ 2,66 @ 1,65v (~130w) @ max 50*C a wietrzenie obudowy mam chwilowo słaabe..;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te coolery nie dorastają do pięt thermalightowi.

Nie wiem jak scythe ale oprócz niego wsio o czym mówicie jest gorsze.

no dobrze ale ten Thermalright SI-97 potrzebuje otworów montazowych wokól socketu???? <_< <_< czy tylko sama zapinka na sockecie??? <_< <_< bo niestety nie posiaadam otworów wokol socketu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze ale ten Thermalright SI-97 potrzebuje otworów montazowych wokól socketu???? <_< <_< czy tylko sama zapinka na sockecie??? <_< <_< bo niestety nie posiaadam otworów wokol socketu :mur:

przy jego masie to raczej są potrzebne otwory, watpie żeby zapinka utrzymała.

btw. otwory można zawsze wywiercić :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy jego masie to raczej są potrzebne otwory, watpie żeby zapinka utrzymała.

btw. otwory można zawsze wywiercić :lol2:

:mur: Czlowieku SI-97 to jeden z najlzejszych coolerow na socket A! Thermalrighta zapinasz na zwykla zapinke a nie zadne otwory itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

si-97 + fander - dla tych co nie mają otworów montażowych

TT Big Typhoon - dla tych z otworami na plycie głownej

oba chłodzenia są tak samo skutecznie mniej więcej ale si-97 ma ten + że jest

a)mniejszy (nie trzeba mieć aż takiej dużej (szerokiej) obudowy)

b)mniej waży

c)łatwiejszy montaż (normalna zapinka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: Czlowieku SI-97 to jeden z najlzejszych coolerow na socket A! Thermalrighta zapinasz na zwykla zapinke a nie zadne otwory itp.

dobra pomyliłem się, waży tyle co katana al, a z tym "najlżejszym" to bym polemizował, bo prawie 300 gram to nie mało, chyba że najlżejszy z najwydajniejszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wszystkim za rady i skuszę sie na tego Thermalrighta SI-97. tylko trzeba dobrać odpowiedni wentyl a niewiem jaki :mur: więc potrzebuje jak najbardziej wydajny wentylator na tego Thermalrighta SI-97 i pasowałoby żeby był tez w jakims stopniu cichy <_< moze cos doradzicie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co wy z tym SI-97? Nie pamietamy ze jest SP-97 ktory byl WYDAJNIEJSZY, szczegolnie na silnym nawiewie (vantec, delta) deklasowal SI. Widzialem gdzies test gdzie wprawdzie przy huraganie, ale wygrywa z big typhoonem.

SI to swietny cooler na socket A, ale raczej na cichsze wentyle - bardziej praktyczny. Wydajnisciowo lepszy bedzie SP.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Katanę CU na Athlonie XP i jestem bardzo zadowolony!

Bezproblemowy montarz (zapinka), bardzo cicha (na LOW, bo na HIGH to już troszkę słychać 92mm wentyl), super wydajna!

Według mnie najlepszy wybór na obecne czasy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D2mian

a jakie masz temp. w IDLE i w stresie na tych '2GHz? :)

Idle około 36-38 zależnie od temperatury w pokoju (23-24C)

Stres max 45C

Ale dodam że chyba czujnik na mojej NF7-s źle podaje bo Katana w idle jest w zasadzie zimna natomiast w stresie troszkę już sie grzeje ale żeby to było 45C to ja wątpię!

W każdym razie używam jej na najniższych obrotach (1200) i jest zupełnie nie słyszalna!

POLECAM

@Szczecin

Bierz poprawkę na skalibrowanie czujnika bo coś nie chce mi się wierzyć aby titan tak dobrze sobie radził w stresie :) (bez obrazy)

Edytowane przez D2mian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idle około 36-38 zależnie od temperatury w pokoju (23-24C)

Stres max 45C

Ale dodam że chyba czujnik na mojej NF7-s źle podaje bo Katana w idle jest w zasadzie zimna natomiast w stresie troszkę już sie grzeje ale żeby to było 45C to ja wątpię!

W każdym razie używam jej na najniższych obrotach (1200) i jest zupełnie nie słyszalna!

POLECAM

@Szczecin

Bierz poprawkę na skalibrowanie czujnika bo coś nie chce mi się wierzyć aby titan tak dobrze sobie radził w stresie :) (bez obrazy)

no tak mam na tym tittanie na 3100rpm i na standardowym napięciu 1.45V i tak jak mowilem magistrali 200 i mnozniku 11 czyli to jest taktowanie 2200Mhz . sprawdzałem kilka razy i jest 53 stopnie w stresie :mur: :mur:

jak bym zwiększył napięcie z 1.45 do 1.9 to wtedy titan by nie wytrzymał bo jak wiadomo po zwiększeniu napięcia rośnie moc procesora B)

a zapomniałem dodać ze to jest temperatura przy otwartej obudowie B)

Edytowane przez Szczecin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie moc procesora tylko ilosc 'wydalanego\wytwarzanego' ciepla ;P

jesli chcesz kupic sobie dobry cooler to ja bym wybral Scythe Katana Cu :)

D2mian na tej Katanie ma ladne temperaturki ;]

a wogole jak podkrecasz to nie zapomniej o dobrym zasilaczu... no chyba ze komp ci nie jest potrzebny ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi