Labovsky Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Czy ktos mi może lamerowi objaśnić o co biega z tym 1T/2T? Które powinno być ustawione? Które jest lepsze? Konfig: 1. Płyta - MSI K9 Neo-F 2. Procesor - Athlon 64 3000+ 3. RAM - 512 MB/533 DDR2 GoodRam 4. Grafika - GF 7300 GS 5. HDD - SATA2, 160 GB WD. Bo póki co ten konfig za ch.. nie chce zadziałać, ciągłe zwiechy. W MSI K9N Neo-F musi być ustawiony Command Rate na 2T - tylko jeden z tutaj obecnych zasygnalizował, że mu chodzi na 1T chyba. Reszta przy przestawieniu na 1T ma niestabilnego kompa. Z ciekawości zapytam - włożyłeś pamiątki do którego slotu? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafix85 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Czy ktos mi może lamerowi objaśnić o co biega z tym 1T/2T? Które powinno być ustawione? Które jest lepsze? Konfig: 1. Płyta - MSI K9 Neo-F 2. Procesor - Athlon 64 3000+ 3. RAM - 512 MB/533 DDR2 GoodRam 4. Grafika - GF 7300 GS 5. HDD - SATA2, 160 GB WD. Bo póki co ten konfig za ch.. nie chce zadziałać, ciągłe zwiechy. Różnica w wydajności między 1T a 2T jest rzędu 1-3% test: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=327-4 Co do Goodramów, to ja nie miałem z nimi żadnych problemów na mojej płycie MSI K9N Platinum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) W MSI K9N Neo-F musi być ustawiony Command Rate na 2T - tylko jeden z tutaj obecnych zasygnalizował, że mu chodzi na 1T chyba. Reszta przy przestawieniu na 1T ma niestabilnego kompa. Z ciekawości zapytam - włożyłeś pamiątki do którego slotu? Pozdrawiam Pamiątki w 1 i 2 slocie według manuala. Najpierw była jedna kostka Kingmax 1GB 667, potem zmieniłem na 2x512 667 też Kingmax. Command Rate ustawiony na 1T i zero problemów. SP2004 (blend test) kilku godzinny bez problemów. Płytka to K9N-F MSI rzuciło się na nForce 5 zamiast pójść w ślady DFI, ktróre w Infinity skorzystało ze starego dobrego nF4 Ultra. Na DFI HTT rzędu 400 to żaden wyczyn, większych problemów nie wiidać :) Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 ja nie wiem co wy na tego nf5 tak psioczycie.. przeciez i na ten chip są konstrukcje które osiagają ponad 400 htt.... co do 1T/2T - to zalezy od pamieci również. na dwustronnych a-datach 800 nie było bata zeby uruchomić 1T natomiast na jednostronnych kingszitach 667 1T śmiga na każdej płycie (800 mhz 4-4-4-12) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 moze i KINGMAX = KINGSZIT w/g nie ktorych z was ale w/g mnie to MARKOWY produkt /ja tam nie zachwycam sięPOLSKĄ KASZANKĄ Z LOGIEM GOODRAMA polskie są tylko dobre ogórki kiszone i kapusta dodatkowo oscypek reszta to kaszana nastawiona na niemieckich turystów i tych co myślą , że jesli coś jest produkowane w polsce na podzespolach/cześciach/maszynach wywarzających ---odkupywanych od zachodniego producenta = produkt w 100% polski to się grubo myli goodram tylko postawil fabrykę w polsce bo sa niższe podatki przez 5 lat a dodatkowo korzysta podobno z pewnych dotacji panstwowych podobnie lg --z tym ze lg to nie produkcja polska ja tam nikomu niepolecam goodrama -- co z tego ze wyprodukowal ramy na kosciach fastbody skoro bardzo znikoma ilosc ich trafila do sklepów w polsce reszta bo 95% poszla na zachód a reszta jedo extra d9 tek coraz gorzej daje sie krecic jesli sa montowane w ddr 667 to sa to odpady z 800 tek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Dla mnie to bez znaczenia czy to GoodRAM czy Kingmax - po prostu ma chodzić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) chodzić 24h i się nie zawieszać -- bo nie lubię robić restartów --- uwielbiam jak raz odpalę i chodzi i tak ma być mówimy stanowczo ''nie '' dla wadliwych fabrycznie podzespołów nie ważne jakiego by były producenta. :) Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez XWOJCIECHX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil2113143 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Najnowszy bios do K9N Neo-F wersja 1.48 download Aby zaprogramować BIOS, należy umieścić oba pliki na dyskietce startowej, następnie uruchomić z niej system, a później z linii poleceń wpisać komendę "AFUD408 A7260NMS.148 /P /B /N /C /REBOOT" (bez cudzysłowów). Bezpośrednio po aktualizacji BIOS-u proszę załadować (Load Optimized Defaults) i zapisać (F10) domyślne ustawienia. Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Kamil2113143 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafix85 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 MSI rzuciło się na nForce 5 zamiast pójść w ślady DFI, ktróre w Infinity skorzystało ze starego dobrego nF4 Ultra. Nie wnikam dlaczego DFI skorzystało z nF4. Jak dla mnie MSI K9N to bardzo stabilna platforma, zero zwiech, zero problemów (oc mnie nie interesuje). SP2004 i moja maszyna: 2296421[/snapback] mówimy stanowczo ''nie '' dla wadliwych fabrycznie podzespołów nie ważne jakiego by były producenta. :) zawsze możesz złożyć reklamacje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Nie wnikam dlaczego DFI skorzystało z nF4. Jak dla mnie MSI K9N to bardzo stabilna platforma, zero zwiech, zero problemów (oc mnie nie interesuje). SP2004 i moja maszyna: SP2004 - Blend zawsze możesz złożyć reklamacje ;) Na default to kazda mobo bedzie działać, problem w o/c, a raczej tym MSI nie zaskakuje :) Zresztą, DFI raczej jest jak narazie najbardziej bezproblemową mobo na AM2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Dzis dzwonilem do zaprzyjaznionego sklepu z ktorego bralem swoja K9N Neo-F i bo dla qmpla chcialem zamowic taka i dowiedzialem sie ze aktualnie jest ona nie dostepna ze model wycofuja podobnie jak było z asrockiem xli ; x . Komus wiadomoc cos o tym? Gosc proponawał zamiast za 398zł K9N Sli niby dobra cena bo na komputroniku 440zł ale czy warto ;/ A w cenie ok 300zł to juz tylko Gigabyte zostały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 mam pewien dylemat który z wymienionych programów jest najbardziej wiarygodny na k9n neo-f: cpu-z 1.36 core center 2.0.1.6 nvidia ntune 5.00.11.06 bo co ciekawe jak odpalam ntune to mi pokazuje na chwilke cpu core 3700 czasami 3800 / albo w przedziale 3700-3900 czy sa jakies bardzo wiarygodne programy do sprawdzania parametrów płyty /procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) Eh... MSI dało ciała wypuszczając te wszystkie płyty główne pod AM2 :/ Jeżeli rzeczywiście płytka Neo-f też zostanie wycofana z rynku (przynajmniej na jakiś czas) to myślę, że oddam swoją... Edytowane 31 Sierpnia 2006 przez JAnek87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam ASUSA M2N-E i bezproblemowo współpracuje z GEILAMI 2x1GB CL5 DDR2-800, co więcej ustawiłem CL4 i wszystko pięknie hula. Za oc się nie brałem bo mnie nie interesuje. Poza tym płyta wypas, jak są dobre pamięci. Edytowane 31 Sierpnia 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil2113143 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 mam pewien dylemat który z wymienionych programów jest najbardziej wiarygodny na k9n neo-f: cpu-z 1.36 core center 2.0.1.6 nvidia ntune 5.00.11.06 bo co ciekawe jak odpalam ntune to mi pokazuje na chwilke cpu core 3700 czasami 3800 / albo w przedziale 3700-3900 czy sa jakies bardzo wiarygodne programy do sprawdzania parametrów płyty /procka Ja polecam Core Center i CPU-Z 1.36 u mnie nie sprawiaja problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Podaję link do polskiego forum MSI : http://forum.msi-polska.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafix85 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Mam takie pytanie: co to jest RMA'owanie płyty głównej ? Czy to dotyczy któryś napisów, które wyświetlają się podczas startu: 1 AMD North Bridge, Rev F2 PMU ROM Versoin : 5A01 płytka K9N Platinum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Na default to kazda mobo bedzie działać, problem w o/c, a raczej tym MSI nie zaskakuje :) Zresztą, DFI raczej jest jak narazie najbardziej bezproblemową mobo na AM2.dla mnie również bezproblemowy jest ASUS M2N-E. nawet nie chce mi się próbować kręcić, bo w sumie nie widzę w tym celu. jak ktoś widzi jego sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 dla mnie również bezproblemowy jest ASUS M2N-E. nawet nie chce mi się próbować kręcić, bo w sumie nie widzę w tym celu. jak ktoś widzi jego sprawa. Jak się nie kręci, to się nie ma duzych wymagań :) EOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnoManiac Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Posiadam płytę MSI Neo-F i też nie mam z nią problemów, oczywiście pod warunkiem, że się nie przesadzi z @. Pamięci mam ustawione na CR1 i nie występują z tego powodu żadne zwisy itp. Załączam przykładowe linki odczytów z pamięci: Odczyt: http://img314.imageshack.us/img314/1844/amd3500lr9.jpg Zapis: http://img305.imageshack.us/img305/1736/amd3500zo6.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 no coz kres mojego NEO-F nastepuje przy fsb 250; x Przy 260 podczas ladowania systemu blue screen i restart;/ Zastanawiam sie czego to wina ale chyba plytka juz nie wydala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 a możse mi ktoś powiedzieć gdzie w biosie znajdę opcjęa by pamięć ustawić na 1T/2T? Pytam ponieważ mam iść do kumpla, aby mu to zmeienić bo też mu się komp resetuje i ma blue screeny. Jego konfig: neo-f 550 AM2 semp 3000 gf 7300gt twinmos 512MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 To ustawienie jest w opcjach pamięci (memory config.) Tylko jeśli twój kolega ma bios w wersji 1.0 to nie znajdziesz tego ustawienia... Żeby zmienić CR z 1T na 2T musiałem wgrać bios 1.3 :] Jeśli nie znajdziesz tego u niego w BIOSie to znaczy, że musisz sflashować BIOS. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 a czy msi daje jakiś program na cd, którym można wgrać nowszy bios spod Windowsa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) Daje: Live Update, ale znacznie bezpieczniejszym sposobem od flashu spod Windy jest flash spod DOS-u... Edytowane 5 Września 2006 przez JAnek87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 ja tam wszystko z pod STAREGO JAREGO DOSA 95/98 flasciach!e i nie nażekam mimo iż producenci dodaja programiki pod winde . dodatkowo sądzę iż z pod dosa bezpieczniej i stabilniej i nie ważne , że ma się xp 64 (tak jak ja od czasu antka 64) a co do T1 T2 to uwazam , że za mała jest różnica między katowaniem ramu na 1T - -- ludzie pomiedzy 1T a 2T jest tylko 1 do 3 % różnicy w samym ramie --szkoda ramu bo może się zafajczyć tak samo jak ma się wyśrubowane timingi czy MHz kol.janek chyba próbuje podkrecic sobie licznik postów :) odpowiadajac na takie bzdetne pytania dla nobków ale co tam chyba też zaczne trzaskać po 2 k postów dziennie gdzie popadnie :) swoja droga jade na biosie 1.45 ale podobno jest 1.48 -- testowal to ktoś ?? jakieś różnicemiedzy 1,3 a 1.45 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 o widzę, że jeszcze ktoś z dyskietki flasciach!e BIOS ;) w życiu bym nie włączył żadnego softu żeby z poziomu wielowątkowego OS zamazywać BIOS. choć moja płyta pozwala na flashowanie BIOSU z poziomu biosu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) hmmm ktoś tu dawał wyniki pamięci na k9n neo .... o to moje wyniki z everesta : odczyt : 6158 zapis : 5647 kopiowanie : 5131 dostep : 69.1 nie wiem czemu ale everest wykrywa moje pamięci nie jako 533 tylko jako 503 :| jak by ktoś mógł sprawdzić i powiedzieć czy są ok jak na kompa bez oc:) ps: cpuz wykrywa memory frequency 251 mhz a w zakładce spd podaje że max mogą być 266 te pamięci ??:> Edytowane 5 Września 2006 przez badboy88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 a czy może ktoś w 1 poście napisać jak wgrać bios z flopa? Zassałem bios 1.45 (cały folder nazywa się "7260v145") i są w nim następujące pliki: - 7260v1x.txt - a7260nms.145 - Afud408.exe - How to flash the BIOS.doc Dossałem jescze do tego: AFUD4061.exe i AWSFI305.exe. Z tym że w tym docu opis jest jakiś skopany, bo nie mam w tym folderze pliku o którym tam piszą. Ale nie ważne. Proszę o krótki instruktaż:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XWOJCIECHX Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 robisz se dyskietke z systemem np dos 95/98 potem dogrywasz do niej dwa pliki 1. Afud408.exe 2. a7260nms.145 potem jak uruchmisz kompa z dyskietki to po uruchomieniu sie systemu z tej dyskietki uruchamiasz komendę afud408.exe a7260nms.145 pomiedzy jedna a druga nazwa ma byc spacja :) i czekasz az sie skonczy flashowac potem restartujesz i ustawiasz nowego biosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...