sithmaster Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 ja wgrywam przez bootowalną płytkę z dosem z obsługą USB (Hiren's Boot CD - fajna sprawa, sporo narzędzi, które kilka razy uratowały mi tyłek i dane ;P) a sam bios na pendrive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) K9N ma odblokowane pamieci w standardowym biosie. Bios 1A4 dodaje mozliwosc zniany vCore do 1.335V i mnoznika. A sam bios wgrywam przez pendrive'a. Jest taki program jak HP USB Disk Storage Format Tool. Dzieki niemu zrobisz sobie bootowalnego pendrive'a. Tylko sciagnij sobie rowniez jakis dos zeby mial z czego pliki pobrac. Potem tylko bios na pendrive'a i masz. Edytowane 16 Marca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithmaster Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Mam prośbę. Mógłby ktoś dać linka do BIOSU K9N Neo najnowszego ? Bo mam wgrany bios Platinum, i autoupdate wgrywa biosy Platinum, a na stronie MSI jest możliwość aktualizacji tylko poprzez ich programik :mur: Nie ma normalnego Downloadu do Neo-F ..... ---edit-- Dobra jakoś znalazłem, ale z problemami bo jestem lewy z niemieckiego ;P Macie link : http://rapidshare.com/files/100014385/A7260NMS.1A4.rar.html Edytowane 16 Marca 2008 przez sithmaster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Pare postow wyzej masz link. Czytac wystarczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 (edytowane) Mam mały problem z płytą. Po flashowaniu na bios 1A4 (przez winde) nie zapisuje mi zadnych ustawien, nie mam FDD wiec wylaczam go ale po kazdym restarcie pluje sie o brak stacji, a nie wspomne juz o podkrecaniu. Czy moglo wplynac to ze nie ustawilem deafult na procku? EDIT: i zapomnialem, pojawila sie informacja: cmos cheksum bad Edytowane 2 Sierpnia 2008 przez jaan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quazar Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Ustaw go na default i ponownie sflaszuj. Po wszystkim zrób clear cmos i wtedy sprawdz jak płyta będzie się zachowywała. Jak problem pozostanie bez zmian to znaczy że masz uszkodzony bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowler Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam, mam plyte K9n platinum, mozliwe zebym mial wersje 1.00 BIOSU?? Mam Semprona 3000+ a max jaki moge wyciagnac to 8 x 200 MHz i nie mam opcji Cool ‘n’ Quiet™ , mozliwe ze przez wersje BIOS'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 3000+ nie ma C'n'Q. Poza tym kręci się szyną HTT, nie mnożnikiem, bo jest zablokowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowler Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) HTT zmienia sie tam gdzie jest pokazany mnoznik?? a aktualizacja Biosa w ogóle mi cos daje czy nie?? czyli na ile ten HTT ustawic??? Edytowane 15 Stycznia 2009 przez Bowler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jestem ciekaw dlaczego płyty główne MSI z chipsetami nforce 5xx nie wspierają procesorów phenom inni producenci wspierają nowszą architekturę, a może ktoś z Was próbował zainstalować na tej płycie procesor z serii K10 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 (edytowane) Opłaca się kupić MSI K9N Ultra za 150zł? (poserwisowa, 6m-cy gwarancji) ---EDIT--- Jednak po przejrzeniu tematu, chyba zrezygnuję z MSI.. Edytowane 3 Marca 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witajcie ODswierze nieco temacik, bo jestem posiadaczem tego mobaska. Czy mozna do niej wstawic jakis procesor z 4ma rdzeniami ?? Na stronce w zasadzie nie pisze ze mozna, ale kto tam wie kiedy to bylo aktualizowane... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsOt Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Cześć, Posiadam: - K9N SLI Platinum - Bios 1.11 - Athlon 64 x2 6400 Black Edition - Patriot 6400 2x512GB, Patriot 6400 2x2GB - Radeon HD 4890 - Chieftec 750 W oraz kartę X-Fi Titanium i tu pojawia się problem mianowicie Gdy odpalę muzykę wszystko śmiga jakieś 5 minut i nagle gaśnie. Włączam kompa, odpalam muzykę i dalej tak samo. Na zintegrowanej muzyce nie ma takich problemów. Wcześniej miałem Athlon 64 x2 3800 i X-Fi grał bez żadnych problemów po zmianie proca wywala kompa. Miał ktoś podobny problem ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolex Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) Mam podobny problem z Athlonem 64 x2 6000+(Windsor) i płytą K9N SLI, u mnie pomogło chłodzenie sekcji zasilania (samoróbka bo oryginalnie nie było żadnego). Co więcej częstotliwość "restartów" zależy od systemu, na XP jest to na tyle uciążliwe, że czasami nawet się nie bootuje, w Win7 "restart" występuje przy przeglądaniu stron www. Jedynie Linuxa mi nie wywala :) Problem jest w sekcji zasilania i TDP procesora, które wynosi 125W, także cały sprzęt powinien być ok. Co dziwne przy maksymalnym obciążeniu obu rdzeni nie występują te "anomalie". MSI po prostu trochę przesadziło pisząc, że te płyty obsługują procesory z TDP większym niż ~ 90W. Edytowane 19 Stycznia 2010 przez Rolex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) Odkopię bo potrzebuję porady. Dostałem od kolegi do sprawdzenie komp bo mu nie odpalał. Przyczyna znalazła się od razu - psu tracer 4life 400w. Po podłączeniu mojej zasiłki sprzęt ożył, wiatraki się kręciły, dyski też pracowały, jednakże monitor przechodził w stan gotowości, na jego karcie i na mojej. Czy w związku z tym uszkodzeniu uległ port pci-e ? Płyta nie wydaje żadnego piknięcia przy włączaniu, msi k9n-ultra, ver. 2.1. Po mojemu to mobo do wymiany razem z zasiłką. Zamontowano tam A64 X2 5400+, msi 9600gt, 2x1 gb kingstona. To chyba byłoby odpowiednie oraz ta zasiłka, trochę na wyrost ale, jak zwykle, chodzi o czas i pieniądze. e: sprawdziłem memki i się okazało, że również u mnie jedna kostka powoduje nie wyświetlanie się obrazu, w takim razie poprzestanę na razie na kupnie zasiłki i kostki ram-u Edytowane 28 Października 2011 przez Ademu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2011 Pilnie potrzebna pomoc! Przycisk reset CMOS nie robi absolutnie nic. Znalazłem taką informację na necie: Also I wold like to add, on the K7N2 Delta, resetting the bios will NOT reset the bus/fsb to default, so if you were unfortunate like me, and overclocked the FSB to high, and the computer refuses to boot, you need to move another jumper, that enables the motherboard's "Safe Mode" biggrin. I belived that my mother board was broken/faulty and was about to RMA it, since I coldnt find a reffrence to this jumper in the manual that shipped out with my board angryfire angryfire angryfire.. After three long days with a dead motherboard, I had done just about everything i could think off.. I only found the solution by chanse when I read a Review of the mother board.... Iv'e later seen others here on the forum with the same problem. Some actually RAM'ed their motherboard.... This is the J10jumper, wich wil set the fsb to 100 mgz when in safe mode.. short pins 2-3 and "user settings"(default) if you short pins 1-2. The "safe mode" jumper is placed just behind the USB connectors on the mother board. Jednak u siebie nie widzę jumpera. Przyciskałem guzik tak samo ze 100 razy. Bez zmian. Komp przestał wstawać podczas podnoszenia FSB o kolejne 5MHz. Proszę o pilną radę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 Wyjmij po prostu baterię na parę minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Wyjmij po prostu baterię na parę minut. Nic to nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Może daje a nie wiesz o tym. U mnie na MSI K9NU czy jakoś tak po clear cmos włącza się Command Rate 1T, na CR 1T płyta nie wstaje na obsadzonych 4 bankach pamięci. Musiałem wyjąc dwie kości, wejść do biosu dać CR 2T i dopiero brać się dalej za OC. Przy wyjętej baterii komp był wyłączony z gniazdka? Przydała by się pełna konfiguracja bo jak widać wyżej, najważniejsze mogą być mało istotne na pozór szczegóły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 OK - pamięć 2x2GB 800MHz, proc 5600+ AM2 85W, reszta odłączona. Zasilacz Chiefteca 450W. Sprawdzałem też na Taganie, myślałem już, że PSU padło. Płyta ostatecznie wyjęta z kompa, na sucho to samo. Bateria wyjęta przez parę dni a płyta w szafie. Sprawdzałem też na innych pamięciach. FSB zostało podniesione dosłownie o 5MHz ponad standard, procek i pamięci sprawdzone na innym kompie - w pełni sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Wygląda, że padła płyta. 5MHz raczej jej nie mogło ubić, mogło się zbiec z czasie. Na jednej kości ram rozumiem, że testowałeś i w różnych slotach. Może ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły. Edytowane 11 Listopada 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2011 Tak, testowałem z pojedynczą kością 512MB. Aż dziwny taki zbieg okoliczności, ale cóż, nigdy nie byłem fanem produkcji MSI ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...