Skocz do zawartości
raist007

Barracuda IV -problem

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz nie wiem czy z moja Barracuda (80GB) jest problem czy nie. Mam ja dosc niedlugo (okolo 1 miesiac) i wydaje mi sie ze przedtem jak pracowala (zapis odczyt) to nie bylem w stanie tego uslyszec. Poprostu nie patrzac na diode LED nie bylem w stanie stwierdzic czy dysk akurat cos zapisuje/odczytuje czy nie. A teraz ostatnio poprostu go slysze. Nie zawsze, ale mozna sie zorientowac jak cos zapisuje. Czy cos jest nie tak??? Czy wasze baraki slychac podczas zapisu/odcztu czy nie. Co Wy na to ???. Powiem ze mnie zaczelo to irytowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest ich 3, ale oprocz migotania LED'a to

nie daja oznak istnienia, maszyne chlodze za wyjatkiem

zasilki przez WC, wiec slychac tylko szmer pompy i wentyla

w zasilce. Moze lozyskowanie lub silnik krokowy glowic HDD

sie wyrobily, choc miesiac to krotki czas. Nie pozostaje Ci

chyba nic innego jak go obserwowac, wlacz tez smarta

pod BIOSem (trzymaj gwarancje w widocznym miejscu :evil: )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zeby po 3 tygodniach, to troszke nie bardzo. Pozatym mam dobra zasilke, a i temperatura na dysku jest bardzo niska bo caly czas dmucha na niego wiatraczek.

U mnie z moja Barracudka 80GB jest identycznie - po jakims miesiacu stala sie slyszalna. To normalka!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze lozyskowanie lub silnik krokowy glowic HDD

sie wyrobily, choc miesiac to krotki czas.

Widziałeś kiedykolwiek wnętrze dysku :?: Chyba nie, bo wiedziałbyś że głowice nie są poruszane silnikiem krokowym :!:

Moja barracuda IV 80GB padła po 6 miesiącach użytkowania, teraz mam B-V 120GB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm.... może to głupie, ale moja Barracuda IV przestała hałasować po..... defragmentacji :)

Faktycznie to glupie ;)

HEHE

Powiem szczerze, ze dawno nie defragmentowalem NTFS 5 rulezz :P

Ale u mnie dysk staje sie bardziej slyszalny tak po 6-8h pracy nonstop :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem otoz ja moge laczyc sie zinnym uzytkownikami po lanie co maj win 98 ale jak jest xp lub 2000 to pisze podlacz sie jako i (haslo i login). co wpisac ??? tak samo jest u mnie. inni nie moga wejsc na mnie bo moj kompa tez pyta sie o login i haso. co cza zrobic zeby bylo normalnie tak jak w 98 albo me albo jaki kogin haslo podac - czego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"mam taki problem otoz ja moge laczyc sie zinnym uzytkownikami po lanie co maj win 98 ale jak jest xp lub 2000 to pisze podlacz sie jako i (haslo i login). co wpisac ??? tak samo jest u mnie. inni nie moga wejsc na mnie bo moj kompa tez pyta sie o login i haso. co cza zrobic zeby bylo normalnie tak jak w 98 albo me albo jaki kogin haslo podac - czego ??"

chyba pomyliłes tematy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem otoz ja moge laczyc sie zinnym uzytkownikami po lanie co maj win 98 ale jak jest xp lub 2000 to pisze podlacz sie jako i (haslo i login). co wpisac ??? tak samo jest u mnie. inni nie moga wejsc na mnie bo moj kompa tez pyta sie o login i haso. co cza zrobic zeby bylo normalnie tak jak w 98 albo me albo jaki kogin haslo podac - czego ??

Troszke zboczyles z tematu, ale odpowiem CI na ten powazny problem: Otoz aby dostac sie z otoczenia sieciowego na komputer z systemem NT trzeba na ow komputerze miec zalozone i wlaczone konto goscia, albo stworzony twoj profil (konto) np. "pl00b00" z nadanymi odpowiednimi uprawnieniami. No jescze trzeba niezapomniec o usludze pt "udostepnianie plikow i drukarek" (musi byc rowniez wlaczona).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze lozyskowanie lub silnik krokowy glowic HDD

sie wyrobily, choc miesiac to krotki czas.

Widziałeś kiedykolwiek wnętrze dysku :?: Chyba nie, bo wiedziałbyś że głowice nie są poruszane silnikiem krokowym :!:

Moja barracuda IV 80GB padła po 6 miesiącach użytkowania, teraz mam B-V 120GB...

Wyjasnij mi wiec czym wg Ciebie jest grzebien z glowicami poruszany?

Jesli znasz sposob dzialanie np. woltomierza z ruchoma cewka jako

ustrojem pomiarowym to nie powinno Ci to wyjasnienie sprawic problemu.

Fakt, swoich Basiek nie otwieralem i nie wiem czy w nich siedzi silnik

krokowy czy serwomechanizm czy elektromagnes. A Ty musiales te

swoja otwierac;))) aby sie przekonac? Zylaby do tej pory.:wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalne u dyskow ze staja sie glosne po jakims czasie, ale

pomyslcie co jest na moim "cichym CAVIARZE" hehe :)

on wprost sie bije o tytul najglosniejszej czesci w obudowie z TITANEM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mam zbyt wrazliwe ucho. Wladowalem w ten komp troszke kaski zeby pracowal ciszej a tu cos takiego z dyskiem. Ale chyba przesadzilem z tym halasem, byla wtedy noc i cisza w domu. Obsluchalem go jeszcze raz i chyba minimalnie przesadzilem. Chyba te typy tak maja, ale wydaje mi sie, ze stala sie odrobine bardziej glosna. A wasze baraki slychac bedac 1 do 1,5 metra od skrzynki (podczas zapis/odczyt) ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie baski pracuja 24/7 w pokoju w ktorym spie.. Wiec tak 60Gb po 6 miechach zrobila sie glosniejsza tzn normalnie ja slychac podczas defragu

(ogolnie dysk pracuje bez przerwy praktycznie juz 14 miesiac) Natomiast 40Gb 7 miesieczna jest nadal absolutnie cicha. Dyski regularnie defragmentowane ustawione na cicha prace ..

60 gb jest z firmwarem 3.05 40 gb z 3.75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam B IV jakies 10 miesiecy , zaliczylem juz jeden pad dysku (41,5 MHz PCI :wink: ) teraz kiedy mam WC i zasilacz ktorego nie slysze to zaczelem slyszec chrupanie barakudy i bzyczenie transformatorka w monitorze :P baaa teraz to monitor robi wiecej chalasu od kompa.

No barak oczywiscie jednak troszke glosniejszy niz kiedys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......... 60 gb jest z firmwarem 3.05 40 gb z  3.75

Tzn, ze zamiast standardowych drivrow Microsoftu zaladowales firmowe SEGATE'a ??? Skad mozna je sciagnac ? Na stronie SEAGATE widzialem tylko jakies roznego rodzaju Tools. Jak sie nazywa ten program do ustawienia dysku w cichy trybie, skad moge go pobrac ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo nie da sie zmieniac firmwaru w dyskach po prostu seagate ladowal nowesze wersje ? poprawione ? do nowszych dyskow. I np te piszczace barracudy to byly ze starszymi wersjami... (te piszczace ktore mozna bylo wyciszyc smscanem czy jak to sie nazywalo ... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm.... może to głupie, ale moja Barracuda IV przestała hałasować po..... defragmentacji :)

Faktycznie to glupie ;)

HEHE

Powiem szczerze, ze dawno nie defragmentowalem NTFS 5 rulezz :P

Ale u mnie dysk staje sie bardziej slyszalny tak po 6-8h pracy nonstop :D

Wcale nie on ma racje po defragmentacji Barracuda robi sie cichsza( te jej chrobtanie jest wtedy jak glowice musza ostro szukac , jak umiescoisz dane w przadku dysk bedzie chodzil plynniej ) , ale po takiej dobrej defragmentacji ( np NOrtonem ) . A koledze ktory slyszy swoja BIV polecam polozyc ja na jakiejs gumie albo czyms podobnym i juz dysku nie uslyszy . Duze wibracje zbiera obudowa dlatego odczuwasz jak dysk czyta lub pisze , pozatym 80 GB to juz dwa talerze dlatego tez dysk jest glosniejszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...