bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, mniej wiecej tydzień temu kupiłem chłodnice Black Water 121 Advanced. Zamontowałem, zalałem mnieszanka destylki z Qal-em z orlenu. Dziś sciągnąłem blok z graf, położyłem go na dnie obudowy. Po chwili podniosłem go i czuje ze jest cały mokry. Po bokach pleksi odrazu zrobił sie jakiś osad, jednak wytarł sie sciereczka i nie ma po nim śladu. Poza blokiem miałem mokre prawie całe dno obudowy. Na chłodnicy (mam ją zamontowana w pionie na tylnej sciance pod zasilaczem) na samym dole miedzy finami a blacha tworzacą shorud zauważyłem 2 bardzo gęste bąble o bardzo głębokim zielonym kolorze (Qal jest zielono żółtawy, dałem go mniej więcej 30% na 100% całej objętości). Wytarłem te bąble chusteczka, płym mial neutralny zapach praktycznie jak woda, taki sam zapach miala tez chusteczka po wytarciu dna obudowy. Chusteczka nie odbarwiła sie. Woda z Qal-em ma całkiem inny zapach i konsystęncje, te bąble były strasznie gęste, prawie jak galareta... Ogolnie to nie wiem co o tym myśleć. Czy chłodnica jest walnięta czy to coś innego? Myślałem też o zasilaczu czy może czymś nie popluł, ale niby wszystko jest suche... Edytowane 6 Czerwca 2006 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 może za daleko wkręciłeś śruby od wiatrakia i uszkodziłeś finy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 heh, moze ktos ci cos wylał na chłodnice, czytajac twoja wypowiedz, sadze ze chłodnica jest po zwenatrznej stronie obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Troche dziwnie to opisałes, nawet nie wiem o co biega :o przecieka czy nie? to chyba bardzo łatwo stwierdzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Z tego co wyczytałem to jest tak: jest mokro w budzie, ale to nie jest płyn z układu Oo Ja bym radził wytrzeć to co jest morke i poczekać czy znowu tak sie stanie, poukładaj gazety/papierowe ręczniki i zobaczskąd będzie szła wilgoć/woda. Może jest tak jak napisał mariush190. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Ułożyłem blok bez karty na dole obudowy na papierze toaletowym, po kilku minutach papier był mokry. Prawdopodobnie ciecz sączyła sie przez kilka dni i dlatego obudowa miała mokro :D. Dziwne jest tylko to bo wyglada na to jakby kruciec byl slabo wkrecony, a wkrecilem go dosc mocno na teflonie. Co do blackwatera to jest wkrecony wewnatrz obudowy, sruba przechodzi przez scianke, wentylator i zostaje z 3 mm sruby, na to wkrecona jest chlodnica (sruba napewno nie uszkodzila chlodnicy). Kruciec nie ma powiazania z chlodnica wiec cos jest z nia nie tak;/ Edytowane 6 Czerwca 2006 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 wymien moze teflon na oringa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 daj kapke sylikonu i bedzie OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Z blokiem sobie poradze, dalej nie wiem co dolega chlodnicy, wyczyscilem te gluty ale narazie sie nic nie towrzy. Zobacze jutro;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 po 1 co za problem wymontowac chlodnice i przetestowac jej szczelosc ? wez ja do lazienki podepnij tylko do pompki i podloz pod nia kartke papieru bedziesz wiedzial czy chlodnica czy nie chlodnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 moze jakies fotki z tego jak jest zamontowana chłodnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 czy ta chłonica jest nowa? może sprzedał Ci uszkodzoną, prowizorycznie naprawioną np. silikonem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 po 1 co za problem wymontowac chlodnice i przetestowac jej szczelosc ? wez ja do lazienki podepnij tylko do pompki i podloz pod nia kartke papieru bedziesz wiedzial czy chlodnica czy nie chlodnica Jakoś nie chce mi sie nowej chłodnicy testowac pod kranem, co innego stary kadett. czy ta chłonica jest nowa? może sprzedał Ci uszkodzoną, prowizorycznie naprawioną np. silikonem? Niby nówka z mcs.pc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Jakoś nie chce mi sie nowej chłodnicy testowac pod kranem, co innego stary kadett.sorry ale my to mamy za ciebie zrobić ? piszesz temat ktoś ci dobrze gada, bo tak powinneś zrobić a tobie sie nie chce :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 sorry ale my to mamy za ciebie zrobić ? piszesz temat ktoś ci dobrze gada, bo tak powinneś zrobić a tobie sie nie chce :? Napisalem ze nie chce bawic sie z kranowa przy nowej chlodnicy, napisalem ze co innego gdyby to byl kadett. Wiec nie chodzi tu o lenistwo, chyba zle mnei zrozumiales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 A co ma piernik do wiatraka .... to ta chłodniczka sie poosuje jeszcze bardziej od kranówy? Spali sie czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Jak zrobie z niej durszlak to nawet nie bede mial czego oddawac na gwarancje.. :P EDIT wlasnie wyskoczyl jeden bardzo maly babelek, przeczekam do jutra i sprawdze czy sie powiekszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 wbrew pozorów kranówa to nie szambo i tym sie różni od destylki że nie jest destylowana o_0 . Jak wlejesz tam wode i ją wylejesz to nic sie nie stanie a napewno nie zardzewieje... Ja własnie dzisiaj złożyłęm układzik i nie użyłem ani centymerta teflonu i jakoś nic nie cieknie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Oczywiste ze kranowa to nie szambo, i nie zardzewieje po kilku minutach. Bardziej boje sie o to ze testujac pod kranem powiekszy sie nieszczelnosc na tyle ze bedzie leciec ciurkiem (nie mam nic zastepczego obecnie, nawet wentylka ;)). Jak jutro wyciek bedzie wiekszy niz jest teraz to sprzedawca z mcs wysle mi nowa zanim odesle swoja uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ja własnie dzisiaj złożyłęm układzik i nie użyłem ani centymerta teflonu i jakoś nic nie cieknie ...Zapewne ,masz oringi na króćcach ;) Ja tam zawsze wale sylikon bezbarwny, pewne połaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zapewne ,masz oringi na króćcach Ja tam zawsze wale sylikon bezbarwny, pewne połaczenie. Ja używam taśmy, przynajmniej nie ma paprania. teflon rulez! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ja w blokach króćce mam na silikon a w chłodnicy na teflon i ani to ani to nie puszcza ;) Tylko trzeba pamiętać żeby nie dać za mało teflonu, zanjomy ojca (hydraulik mówił że daje sie tyle teflonu że aż nie będzie widać gwintu albo będzie słabo widoczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Oczywiste ze kranowa to nie szambo, i nie zardzewieje po kilku minutach. Bardziej boje sie o to ze testujac pod kranem powiekszy sie nieszczelnosc na tyle ze bedzie leciec ciurkiem (nie mam nic zastepczego obecnie, nawet wentylka ;)). Jak jutro wyciek bedzie wiekszy niz jest teraz to sprzedawca z mcs wysle mi nowa zanim odesle swoja uszkodzona.lol myslisz że jak wlejesz wody to sie powiekszy ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) lol myslisz że jak wlejesz wody to sie powiekszy ? :lol:Przeczytaj jeszcze raz co napisalem, a potem pomysl. Nie wiem jak jest uszkodzona, pod kranem moze sie bardziej rozszczelnic (ale tez nie musi). Edytowane 7 Czerwca 2006 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 nawet jak ci sie rozszczelni to ci przeciez wymiania , od czegoś jest gwarancja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ja mialem podobny przypadek, zlozylem calosc na biorku - pod wszystkim papier toaletowy i po paru godzinach papier pod chlodnica byl mokry. Ani teflon ani oring nie pomogl, lecialo dalej. Zirytowany sytuacja rozebralem uklad i sie okazalo ze element w ktory wreca sie krociec jest pekniety. Zalepilem to sylikonem i po krzyku. Gwarancja nie wchodzila w rachube, z powodu zbyt dlugiego czasu oczekiwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 ale od kiedy woda zniszczy chłodnice ? lol nie musisz odrazu podpinac pod niego pompy strażackiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...