karololszewski Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Mimo ogromnego potencjału, mało kto lubi wirtualną rzeczywistość ze wszystkimi jej ograniczeniami i problemami. Alternatywa – świat widziany tylko przez interfejs graficzny na ekranie monitora – jest jednak równie mało kusząca. Rozszerzona rzeczywistość (ang. augmented reality) znajduje się gdzieś pomiędzy; cały czas poruszamy się w realnym świecie, jednak tym razem „wspomaganym” przez komputery. Wyobraźmy sobie na przykład, iż rozglądamy się po pokoju nie mogąc znaleźć książki. Odpowiednio przygotowana AR może nam w tym pomóc. Wystarczy podać komputerowi tytuł, i w powietrzu przy szukanym woluminie pojawi się z daleka widoczna strzałka. Magia? Niekoniecznie – już teraz jest to do zrealizowania dzięki projektorom lub specjalnym okularom z wbudowanymi ekranami LCD. Przykładów jest więcej. Będziemy mogli patrzeć na ścianę i analizować ukryte w niej okablowanie, widzieć unoszące się nad głowami mijanych osób ich imiona i nazwiska (jakże przydatne na... konferencjach) czy przeglądać się w lustrze przymierzając wirtualne ubrania. A to dopiero początek. jest to text ze strony : http://www.uzytecznosc.pl/wspolpraca/konfe.../chi2004/trendy do kożystania z tego typu dobrodziejstw potzrebujemy komputera kamerki markerów i oprogramowania którego nie da rady kupić ewentulanie ścięgnąć może programiści za pare latek udostępnią chociaż jakieś wersję demo lub coś w tym stylu a narazie jestem ciekaw waszego zdania ta technologia narazie raczkuje ale za pare lat będzie wspaniała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HDR_o Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Mi by przydalo sie AR w myslach kobiet na odleglosc :P :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 zdecydowanie fajniejsze bylyby bardziej relistyczne gry biegniesz z karabinem w reku, czujesz krew pot proch i zmeczenie, strzelasz do swojego przeciwnika ;) gdyby dodac bol to mysle ze tylko najtwardsi by grali :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 nie nie ta rosszerzona rzeczywstość może jedynie generować obrazy 3d ale narazie w bardzo małej rozdzielczość ale zato zachowóje się jak w rzeczywstości oddalaszsię przedmiot się zmniejsza przysówasz przedmiot się powiększa można zajrzeć z prawej z lewej z tyłu normalnie full 3d niestety smaku zapachu to jeszcze nie generuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 IMO nie potrzebne. Lepiej zainteresować się tym co napisał berkut :D To by było to ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 a co pisał berkut bo nie czytałem zapodaj linka a ta technologia jest już w produkcji na discovery mówili że do 2008 roku ma być w sprzedży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 zdecydowanie fajniejsze bylyby bardziej relistyczne gry biegniesz z karabinem w reku, czujesz krew pot proch i zmeczenie, strzelasz do swojego przeciwnika ;) gdyby dodac bol to mysle ze tylko najtwardsi by grali :D No już jakiś wstęp do tego jest: widzieć unoszące się nad głowami mijanych osób ich imiona i nazwiska (jakże przydatne na... konferencjach) Ja bym wolał RPG w czymś takim, albo jakieś bijatyki. Ale każdy i tak myśli tylko o jednym - jak będą filmy xxx w tym wyglądać :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 dokładnie aczkolwiek narazie nic specjalnego te filmy będą poprostu zbyt kanciaste widziałem gdzieś screeny to jak gireki z pegazusa tylko full 3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 a co pisał berkut bo nie czytałem zapodaj linka Chodziło mi o post berkuta w tym temacie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) acha rozumiem myślałem że berkut wymyślił lub znalazł coś ciekwaszego od mojego znaleziska w sumie jak by się podłączył pod mózg i zmienił biosa na inny który by zezwałał na ingerencję w nerwy to by była jazda Edytowane 6 Czerwca 2006 przez karololszewski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) Ja tam wolę wirtualną rzeczywistość. IMO prędzej czy później zostanie stworzony wirtualny odpowiednik naszego świata (jeśli technologia będzie pozwalała, bo trzeba by być idiotą żeby tego nie wykożystać). Taki Matrix a raczej 13 Piętro. Edytowane 6 Czerwca 2006 przez skinny500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HDR_o Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Naogladaliscie sie za duzo Matrixa albo serialu "2 swiaty" lub "W krainie władcy smoków" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Filmy dla doroslych ze wszystkimi odczuciami glownych bohaterow ;) Czujesz to co dany pan/pani przezywa w danej chwili.To samo tyczy sie gier. Dostanie kulke w glowe to odczuwasz jakby uderzenie ;) Poci sie nasz bohater a ty tez... pomyslow jest wiecej niz nazwiska w powietrzu nad glowami ludzi. A chocby taki patent jak okulary albo lornetka takie ktorych nie ma :) Tzn. za pomoca mysli mozna poprawic sobie wzrok albo zrobic zoom bez lornetki... za pomoca mysli i oczu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 zdecydowanie fajniejsze bylyby bardziej relistyczne gry biegniesz z karabinem w reku, czujesz krew pot proch i zmeczenie, strzelasz do swojego przeciwnika ;) gdyby dodac bol to mysle ze tylko najtwardsi by grali :D tzw sado-maso?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Polecam książkę "Czarne oceany" Jacka Dukaja (S-F). Ciekawie przedstawiona idea rozszerzonej rzeczywistości. Implant w mózgu (komputer) instalowany zdaje się przy pomocy nanomaszyn wprowadzanych do krwioobiegu, które następnie budują wszczep na mózgu. Prototypowy model wojskowy w którego posiadanie wchodzi głowny bohater książki ma całkiem ciekawe funkcje. :) Wszyscy znamy schematy wizualne (themes). Tam poszło to trochę dalej. Wybierając sobie taką 'skórkę' zmieniało się twoje postrzeganie rzeczywistości. Schemat Nekropolis - niebo czernieje, dym nad miastem, jakieś cienie pomykają. Klimat. :) O ile dobrze pamiętam implant serwował coś w rodzaju alter-ego z którym można było dyskutować i się kłócić. Prawie jak diabełek na ramieniu (notabene w schemacie Nekropolis był on pod postacią Lucyfera). Inny bajer - program Barysznikow. Zadanie - chronić posiadacza. Przejmował kontrolę nad ciałem w sytuacjach zagrożenia życia i robił WSZYSTKO żebyś przeżył - więcej niż ci się wydawało jesteś w stanie zrobić. Nie było że boli, że nie ma siły, pompował adrenalinę i jazda. Dalej nie opowiadam bo już przyspoilerowałem, ale książka zawiera inne wątki i jest -rewelacyjna-. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 w sumie juz wymyslono chipy "polepszajace" niektore zdolnosci na razie tylko u szczorow ale kwestia czasow i bedziemy mieli matrixa :wink: ( ta scena jak neo uczyl sie sztuk walki ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 azyl Taki matrix to z jednej strony fajny by był ;) Ale z drugiej to każdy by wszystko umiał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 w matrixie te dodatkowe umiejętności to były dostępne dla hakerów a nie dla zwykłego człowieka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Przecież tu wszyscy są haxory ^^ Nie wiedziałeś? :blink: :lol2: :lol2: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Sorry ale nie mogłem się powstrzymać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) A ja juz widzę złe strony tego :] Prosty przykład: mamy takiego Fiata. Zarzucamy mu w AR własną teksturkę/kolorek i bajerki - spojlery po samą ziemię. Wszystko fajnie, ładnie aż tu któregoś dnia czujemy, że ciągnie nam po nogach - wyłączamy AR i okazuje się, że rdza zjadła nam połowę drzwi :] Edytowane 7 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...