xray007 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Wlasnie jestem przy zakupie nowego dysku i zastanawiam sie nad Samsungiem SP 250 GB lub Seagate 250 GB z 8 MB. Ktory bedzie dluzej "zyl"? ;-) Ponoc najnowsze Seagate sa bardzo glosne czy ten model jest taki rowniez? Prosze o mozliwie szybka odp. POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ktory bedzie dluzej "zyl"? icon_wink.gif Tego nikt Ci nie powie. Wszystko zalezy od modelu, sposobie urzytkowania i innych szczegolow... Ja bym obstawial za Samsungiem, ktory jak mowilas jest cichszy... Ale wybor miedzy tymi dwoma dyskami moze, tez byc wylacznie kwestia upodoban, bo za wiele sie nie roznia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Wlasnie jestem przy zakupie nowego dysku i zastanawiam sie nad Samsungiem SP 250 GB lub Seagate 250 GB z 8 MB. Ktory bedzie dluzej "zyl"? ;-) Ponoc najnowsze Seagate sa bardzo glosne czy ten model jest taki rowniez? Prosze o mozliwie szybka odp. POZDRAWIAM Jak już wyżej napisano nikt ci tego nie powie, teoretycznie seagate powinien "żyć" dłużej bo producent daje dłuższą gwarancje (5lat) Nie maiełm nigdy Śmamsunga ale co do głośności to Seagate'a sobie chwale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 z zywotnoscia dysku moze byc roznie. a co do ciszy: tylko samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ja mam Maxtora i sobie chwalę bo ma duże transfery, jest cichy, nie trzęsie sie i jest chłodny... Miałem 2 Seagate'y -> teraz leżą na półce. Moim zdaniem były głośne i grzały się bardziej niż mój obecny Maxtor. Z tych 2 polecę samsunga, bo mam go w 2 kompie i chodzi przyzwoicie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Co Wy ludzie gadacie! Brać tylko Seagate'a z serii 7200.9! Cichy (swojego wogóle nie słysze), bardzo szybki (SATAII ale u mnie chodzi na SATA I i też mam piękne transfery) i co najważniejsze - myśle że dłużej pożyje niż ten Samsung. Niechce zapeszać (odpukać w niemalowane) ale mój drugi dysk (Seagate 20GB, staruszek 6 lat ma :lol2: ) żyje do dziś, ma sie świetnie i gdzie porównanie do takich WD które po 2 latach chodzą jak traktory. Seagate is the best! Only Seagate! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Potwierdzam. Mój Seagate też jest cichy i szybki. Wart kupienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 KiMR, tak przy okazji sie ciebie spytam bo widze ze masz w podpisie tego Seagate z prostopadłym zapisem. O co z tym biega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) ' date=' 6 cze 2006, 20:38' post='2169069'] KiMR, tak przy okazji sie ciebie spytam bo widze ze masz w podpisie tego Seagate z prostopadłym zapisem. O co z tym biega? W dyskach wykorzystujących zapis prostopadły namagnetyzowane cząstki układane są pionowo, prostopadle do powierzchni talerza. Umożliwia to uzyskanie znacznie wyższej gęstości zapisu niż w tradycyjnych dyskach z zapisem równoległym, gdzie cząstki umieszczone są dłuższymi bokami jedna obok drugiej. Zapis prostopadły wymaga większej precyzji niż równoległy, w tym zmniejszenia odległości głowicy odczytująco-zapisującej od nośnika. Podniesienie gęstości zapisu wpływa na dwa czynniki zwiększające wydajność dysku twardego: szybkość pozycjonowania głowicy oraz prędkość transferu danych. Zapis równoległy także poprawia niezawodność. (niby) Masz tu fajną animacje o działaniu zapisu prostopadłego. http://www.hitachigst.com/hdd/research/rec...rAnimation.html Edytowane 6 Czerwca 2006 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Masz tu fajną animacje o działaniu zapisu prostopadłego. http://www.hitachigst.com/hdd/research/rec...rAnimation.html Dzięki za wyjaśnienia. Fajna animacja. A można taki dysk połączyć z identycznym tylko że bez tej funkcji w RAID? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 zgadzam się z przedmówcami Samsungi są najcichsze Seagaty wydajne choć troszke głośniejsze WD i Maxtory szybkie ale slychać jak głowica pracuje Generalnie najnowsze dyski są dość dobre. Co nie kupisz to powinno nie być źle. A zepsuć się może każdy. Wiadomo made in China :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) A można taki dysk połączyć z identycznym tylko że bez tej funkcji w RAID?Tak. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 wg mnie jesli kupowac to jedynie samsung 250 Gb SP :) mialem juz kilka dyskow segate i byly dosc glosne <_< teraz tez mam segate i mysle o jakims samsungu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ja brałbym Samsunga. A co do żywotności to jak się trafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boczi Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ja zastanawiam się nad tym samym, waham się między Samsungiem 250 a takim Seagate - ale na ATA. Słyszałem, że też jest wersja Seagate z 16MB cache, za ok. 20zł więcej Co tu wybrać, może jakieś merytoryczne porównanie, dodatkowe opinie użytkowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Ja mam dwa seagate ATA 200gb i 120gb i do tej pory bylem z nich zadowolony. Czasem sie udzielaly i bylo je slychac poza obudowa. Teraz kupilem dwa dyski samsunga po promocyjnej cenie (250gb sata II po 219zl za szt.) wrzucilem je do srodka i teraz mam wrazenie ze glosniej chodzi mi chlodzenie. Dlaczego? Dyski (Seagate sa na zewnatrz, Samsungow nie slysze i na pierwszy plan weszlo chlodzienie od grafy i procka). Polecam Samsungi za ich zuzycie energii, cisze i wydajnosc. Polecam Seagate za ich wydajnosc i mega dluga gwaracja Tam jak przedmowcy, twierdze ze dysk moze sie wysypac w kazdej chwili, wszystko zalezy od tego jak jest eksploatowany. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Ja jutro będę miał Samsunga 250GB na SATAII, więc Wam napiszę jak chodzi ;]. Miałem też do wyboru pomiędzy Samsungiem a Seagate'em i wybrałem Samsunga ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 z zywotnoscia dysku moze byc roznie. a co do ciszy: tylko samsung Samsing cichy :-P . Chyba z Segate Barracuda 7200.7 stycznosci nie miales amapi3d. Teraz mam 7200.9 i jest glosniejszy od 7!!, roznica w szybkosci zadna. Stara 7 spadla mi plasko z 5cm na biurko, i kaplica :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boczi Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Wybieram między Samsungiem 250 ATA 8MB a Seagate 250GB ATA 16MB. Co brać. Edytowane 11 Czerwca 2006 przez boczi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 jak duzej w roznicy cenie nie ma to seagete chocby ze wzgledyu na 5letnia gware w przypadku dysku bardzo wazne bad sectory itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Wybieram między Samsungiem 250 ATA 8MB a Seagate 250GB ATA 16MB. Co brać. jak ATA to brałbym Seagate <--- mam 200gb i jestem bardzo zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...