punek Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Witam!!!!! Mam taki problem. Nie mogę wejść na dysk kumpla. Konfiguruje sieć, widze jego komputer ale jak chcę na niego wejść pojawia się komunikat: \\Grabek nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, Aby uzyskać uprawnienia dostępu. Nie można odnaleźć ścieszki sieciowej. Natomiast poszedłem dziś kumplowi sieciówke zainstalować i skonfigurowałem sieć tak samo jak u mnie i on może wejść na dysk tego kolesia. A ja nadal nie. I jeszcze jedno oni wogóle nie widzą mojego kompa. W rivchacie oni mnie nie widzą a ja ich widzę. Tylko jest jeden problem ja widzę ich komunikaty ale oni moich nie widzą. POMOCY!!! SDI już nam podłączyli (tylko pół roku czekaliśmy :evil: ). I ciekawi mnie czy będe mógł z i-netu korzystać jak dokończymy sieć. Za ogólne zainteresowanie i odpowiedzi z góry uprzejmie dziękuje. Zaznacze że wcześniej było wszsytko wporzo. pozdroofki Punek Pozdroofka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x00cl Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Hmm...moze sieciowki nie sa kompatybilne...skoro config macie dobry....ale nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 microsoft networks (szczegolnie w konfiguracji z roznymi systemami operacyjnymi) jest zj.ebany wiec sie nie przejmuj; jesli chcecie wymieniac sie danymi postawcie sobie na kompach serwerki ftp - polecam program bulletproof; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 No tak tylko najgorsze jest to że wcześniej było wszsytko ok. A teraz h.... ale mi się wydaje że to kabel jest kopnięty. Jeszcze sprawdze z innym kablem i powiem czy działa. Pozdrawiam Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Hmm...moze sieciowki nie sa kompatybilne...skoro config macie dobry....ale nie wiem... hmmm, hi hi, jak to sieciowki niekompatybilne ?? tzn jedna ethernet a druga token ring czy jak ??? ale wracajac do tematu, punek -nie napisales jakie windy macie, 2k/xp nie bardzo sie lubia z 98/me, polecam wlaczenie w 2k/xp tzw "prostego udostpeniania" w opcjach folderow. natomiast co do "ty widzisz a ciebie nie widza" - tez tak mialem i w tej chwili moge stwierdzic z pewnoscia - to wina kabla, zacisnij jeszcze raz wtyczki, jak nie pomoze, to wymiencie kabel. jesli ot 100 mbit to sprobujcie ustawic w celach testowych 10mbit - jesli na 100mbit siec wariuje - to wina kolejnosci przewodow w skretce / dlugosci kabla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Ja mam winde XP pro, koleś obok ma ME, A koleś jeszcze dalej ma też XP pro. Ja nie widzę ani jednego ani drugiego. Jeśli chodzi o karty to wszcy mają takie same. Kingstony. Sieć jest 10 ale na skrętce. Pozdrawiam Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 20% wina kabla 80% microsoft najlepszym rozwiazaniem jest wlasnie ftp ja ze znajomymi zrobilem sobie siec na czas grania i mielismy problemy z udostepnianiem plikow okablowanei i konfiguracja byly prawidlowe, bo pingi sobie ladnie krazyly, ale w dalszym ciagu udostepnianie sie pieprzylo :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 99% winda ... musisz zobaczyc na jakim aktualnym profilu koles jedzie w swojej windzie (admin czy jakis user) i czy sa poinstalowe udostepniane plikow i drukarek, i logowac sie nalezy na kompa wpisujac usera - takiego ktory ma profil w danym kompie/windosie po drugiej stronie kabla, podac haslo - powinno ruszyc (swego czsu walczylem troche zeby muc zrzucic z dysku filmiki miedzy dwoma 2k i to pomoglo, w xp chyba bedzie taki sam motyw ..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 robic sobie ftpa do udostepniania plikow po lanie - lol....]] z takim podejsciem to przy laczeniu dwoch miast po przeciwnych brzegach rzeki zamiast zbudowac most zmieniano by koryto rzeki :) ja mialem w swoim lanie 98,Me,2k,xp i jakos to sprawnie dzialalo.... trzeba popatrzec czy na kazdym kompie jest udostepnianie, czy te same protokoly sa uzywane wszedzie , jesli sie pinguja to udostepnianie napewno zadziala, najlepiej wpakowac wszystko do jednej grupy roboczej i juz. W xp mozna wylaczyc przegladanie zaplanowanych zadan, wtedy przegladanie sieci nie zajmuje tak dlugo. a jak nadal kompa nie widac w otoczeniu siec. to sprobuj start->znajdz komp. -> *.* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LT Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 sprawdziłbym, czy na jego kompie nie chodzi jakiś program typu firewall, jeżeli go widzisz to kabel jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 30 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2003 na 70 % cos z kablem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 Jak może być probem z kablem jak reszta działa. Ja też ostatnio miałem problemy cztery kompy i win 95 - i widziały się parami. Pingi ze wszystkich do wszystkich chodziły a udostępnianie plików nie. Przerwałem testy z powodu sesji - ale coś jest nie tak. Może trzeba by się w tą usługę bardziej wgłębić i sprawdzić jak to dokładnie działa. U mnie w sieci są win 2k, xp, me, 98 i linuxiki i wszystko działa a tam na czterech takich samych systemach nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacAAA Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 Witam wszystkich jako nowy na forum :D Odpal kreatora sieci tylko na probe, oczywiscie po tym bedziesz mial inne IP ale jak pomoze to sobie juz zmienisz na wlasciwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 Może to wam coś pomoże. Ostatnio miałem 2 kompy na chacie i połączyłem je skrosowanym kablem. Tak bezpośrednio. Sieciówka <-> Sieciówka. I nie było najmniejszych problemów. Na dwóch komputerach był zainstalowany Win xp pro. A jak zmieniam kable tak żeby należeć do naszej osiedlówki to nadal nie mogę się wbić na dysk kumpla. Pozdroofka Punek P.S. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Witam!!!!! Zrobiłem to ustrojstwo!!!!!!! :D :D Trzeba było dać właściwości na "mój komputer"->zakładka "nazwa komputera"-> i wcisnąć "identyfikator sieciowy". a później to z górki bo kreator się załącza :D :D . Tyle męk :( ale teraz to napewno zapamiętam w razie formatu. :twisted: BIG Dziękówa dal kszystkich którzy zajżeli odpowiedzieli i nie zablokowali :) tego topica. Pozdroofka for ALL Sorry za błędy ale już 4:00 a ja od 11 się z tym je**łem. NARA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...