Skocz do zawartości
KAMILcom

Jak Wysuszyć Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

musze wysuszyć mobo, delikatnie sie zamoczyła z wierzchu jest sucha ale wole nie ryzykować (nawet nie mam jak jej odpalić bo nie mam proca)

czy suszrka sie nada ?

na ile czasu ja zostawić aby być 100% penym że wyschła?

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuje troche inna metode zwłaszcza jak zależy mi na czasie.. podczas benchingu na FC.

Kłade mobo na rozgrzana do 100C płyte elektryczna ceramiczna i pilnuje by za mocno nie przygrzac jej do tego stosuje nadmuch powietrza który pomaga w szybkim wysuszeniu płyty.

Srednio płyta po 3 minutach jest całkowicie sucha....

Ten system jest troche hardcore ale mnie nic nie powstrzyma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee sory ale czy wy kompiecie się ze swoimi płytami ? :P Czy jest jakiś konkretny powót aby je moczyć ? Mi osobiście nigdy nie przyszedł do głowy pomysł aby fundnąć mojej płycie prysznic :razz:

WC i jakies nieszczelnosci :wink:

albo pajączek i piwo ;P lub inne napoje chłodzace

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proces suszenia elektroniki jest dość odpowiedzialny i niebezpieczny.

Należy wysyszyć płyte w 100% procentach (najlepiej na słońcu ale wówczas długo to trwa). Telefony komórkowe suszy się specjalnymi lampami, myśle jednak że suszarka powinna wystarczyć. Należy tylko ostrożnie się nią posługiwać. Należy również pamiętać że samo osuszenie płyty z wilgoci to nie wszystko. Zwykła woda posiada składniki mineralne które osiadają na stykach a które mogą nie być zbyt przyjazne dla komputera. Dlatego lepiej aby komputer pozostawał suchy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat sie troszke powiekszył nawet nie zwróciłem uwagi :)

jutro bede miał procka wiec płyta sobie schnie w budzie na nią dałem nadmuch 120mm na 7v

już pewnie jest sucha bo umoczyła sie tylko troszke jutro ją odpale jak bede miał ten procesor :D

EDIT:

komp działa :) procek sie dobrze kreci :D

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi