Skocz do zawartości
Scott_77

Wygaszacz Z Hasłem - Na życzenie. Jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem, którego rozwiązania nie znalazłem na forum, więc postanowiłem wrzucić ten temat.

Otóż chciałbym mieć możliwość uruchamiania wygaszacza ekranu przez przycisk funkcyjny (mam Acera 2414, który ma panelik z czterema przyciskami podręcznymi) i to nie stwarza mi problemu.

Natomiast chciałbym jednocześnie, aby tak uruchomiony wygaszacz, przez skrót do pliku *.scr, uruchamiał się z funkcją zabezpieczającą go hasłem przed wyłączeniem. I tego już nie potrafię zrobić. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu ??

Praktycznie oznaczałoby to, że kiedy tylko chcę w robocie odejść od kompa nie włączam stand by, czy hibernacji, czy nie korzystam z hasła do profilu (mam Win XP) tylko wciskam przycisk, który włącza wygaszacz ekranu zabezpieczony hasłem, a system i programy w tym czasie dalej robią swoje.

Pozdrawiam,

Scott.

Edytowane przez Scott_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koniecznie musi byc ten wygaszacz? Bo odchodząc od komputera wystarczy wcisnąć klawisz Windows+L

No właśnie z tym Win+L to wiem, ale wtedy ekran wyświetla ciagle ten sam obraz (zużywa się) a przy wygaszaczu nie. Oczywiście mogę dodatkowo ustawić, by na przykład po minucie ekran w ogóle gasł, ale jakoś tak wolę ten wygaszacz.

No i dochodzi jeszcze czynnik ludzki :-) Otóż przy wygaszaczu nie byłoby to takie oczywiste dla współpracowników, jak przy korzystaniu z Win+L, że blokuję kompa bo zakładam, że ktoś mógłby się do niego dorwać podczas mojej nieobecności.

Edytowane przez Scott_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego logowania korzystasz? Z domyslnego XP czy starego takiego jak w 2000/2003?

Bo na zwykłym jezeli ustawi sie w systemie normalnie wygaszacz to nawet przy zablokowaniu przez Win+L po czasie(tyle ile jest ustawione np minucie) dodatkowo właczy sie wygaszacz.

Tylko nie wiem jak jest przy korzystaniu z ekranu powitalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, iż haczyk polega na tym, iż odpalasz inny wygaszacz niż ten ustawiony w Windows. Wrzuć Twój wygaszacz do C:\Windows\system32\, następnie ustaw go jako bierzący, ustaw hasło i na koniec podepnij go pod klawisz funkcyjny (z katalogu, w którym jest - nie żadną kopię w program files itp). Wszystko powinno ładnie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że tego nie da się załatwić tak jak chciałem..

Dzięki sgj, masz rację, tego też już próbowałem i chyba ostatecznie przy tym zostanę - to znaczy Win+L a potem, po 1 min. wygaszacz.

ULLISSES, niestety Twoja metoda się nie sprawdza, bo właśnie tak miałem (i mam) wszystko ustawione.

Dzięki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi