Skocz do zawartości
sadaman

Uszkodzenie Hp Xe4500 - Nie Uruchamia Się.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy piszę we właściwym dziale - jeżeli tak jest to wybaczcie.

Dręczy mnie pewien problem.

Otóż jestem posiadaczem Laptopa HP xe4500 z zainstalowanym systemem XP HOME EDITION.

Myślę że powinienem zaznaczyć że do tej pory pracowałem na systemie plików FAT 32 głównie z uwagi na możliwość wykonywania obraz partycji oraz jej przywracania przy pomocy programu NORTON GHOST DOS niestety w starszej wersji stąd system plików FAT32.

Jednak od kilku dni jestem posiadaczem troszkej nowszej wersji dosowej tego programu a obsługjącej już także pliki NTFS.

W związku z tym postanowiłem wykonac konwersje dysków z FAT32 do NTFS na wszystkich dostępnych komputerach w tym również w wymienionym wyżej modelu.

Konwersji dokonałem poprzez komende w wierszu poleceń "convert c: /fs:ntfs"

Wszystko poszło OK jednak przy ponownym restarcie Laptopa pojawiło się tylko okienko startowe systemu DOS i to wszystko...laptop nie pozwalał się w żaden sposób wyłączyć - nawet poprzez długotrwałe przytrzymywanie przycisku POWER...pomogło odłączenie zasilacza i wyciągnięcie bateri.

Po ponownym podłłączeniu energi - niema znaczenia czy z zasilacza czy z bateri - laptop sam się włącza...ale jedyne co wskazuje na to że pracuje to wysuwająca się klapka napędy DVD po jak zostanie wciśnięty klawisz jej otwarcia i pracujący Dysk twardy - dodatkowo cały czas świecą się Diody sygnalizujące pracę laptopa, Caps locka, Dysku twardego oraz Akumulatora - nie można ich w żaden sposób deaktywować. Oczywiście ekran pozostaje czarny...niema żadnej reakcji!!

Czy takie zachowanie laptopa oznacza jego koniec i brak ratunku dla tego urządzenia?

Czy jest możliwe aby była uszkodzona kość Biosu?

A może istnieje inne wytłumaczenie...może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobnym problemem w urządzeniu tego typu.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam Serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak Ci pomoc ale dodam, że kilka dni temu rozbieralismy 2 toshiby chcac przełożyc obudowe i po złożeniu jedna smigała dalej a w drugiej jest sytuacja podobna do Ciebie. Roznica jest taka ze dioda pali sie tylko od zasialania ale poza tym glucho. W swoim starym PC taki objaw (kompletne zero reakcji) skazywał na karte graficzną, ale jak to jest w lapkach ciezko powiedzieć. Rownie dobrze mogłeś przes skok napięcia cos spalić na płycie. a może po prostu jakis bezpiecznik. A probowałeś sam dysk przełożyć, moze on sie spalił i powoduje jakies zwarcie teraz...

Edytowane przez Picior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi