Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a więc tak satelitki to Cambridge soundworks kupiłem 3 od kumpla za 15 zł jedent to centralny nad monitorem a 2 z tyłu satelitki przednie to jakieś głośniczki stereo sound works pomalowane na czarno i subwofer jest to pufa wyszpachlowana pomalowana na czarno z przodu zrobiłem maskownice z czarnego t-shirta a głośnik to jakiś stx miałem za darmo z poprzednich konstrukcji kartonowych miałem jakieś 12 lat gra to całkiem przyjemnie i mi się podoba pewnie myślicie czemu poprostu nie zrobie sobie podłogówek i suba poprostumamm chwilowy problem z kasą i miejscem w pokoju koniec gadania daje fotki

http://img19.imageshack.us/my.php?image=image0016wl.jpg

http://img129.imageshack.us/my.php?image=image0025vg.jpg

http://img19.imageshack.us/my.php?image=image0037cq.jpg

http://img19.imageshack.us/my.php?image=image0046tn.jpg

comyślicie o mojej twórczości szit czy coś ze mnie będzie

jeszcze nie zrobiłem obudowy do końcówki mocy będzie to tda 1554 *2 i będą 4 kanały obudowe zrobie z tunera satelitarnego a suba napędzakońcówka mocy z wieży i całkiem przyzwoicie gra

http://img19.imageshack.us/my.php?image=image0058lw.jpg

Edytowane przez karololszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to za znaki kropka (.) i przecinek (,)? Czasami się przydaje ich użyć...

A co do zestawu: z DIY nie ma to nic wspólnego (no może oprócz nieszczęsnego subwoofera). Może jak poczytasz trochę artykułów na temat akustyki, jak, co i dlaczego się robi, a czego nie, to może następne przedsięwzięcie będzie bardziej udane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:| Akurat w tym temacie fotki powinny mają ogromne znaczenie, a Ty taką fuszere odstawiłeś. Poza tym tak jak napisane wcześniej. Jakie DIY?:> Przecież satelity do nich napewno nie należą, a zrobienie suba z pufy, to już wogóle mega pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz zobaczyć DIY? :)

Moje stare kino dooomowe v1.0 :D FULL DIY

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mam do Ciebie pytanie.. czym zamierzasz regulować 4 kanały audio jednocześnie... ? :)

Co do suba z pufy... to zauważyłem że wszyscy tutaj od razu z wrodzoną niechecia i ignorancją podchodzą do subwooferów zrobionych metodą extremalną :D Ja oczywiście nie wątpię w prawdziwość wzorów... ale wierzcie mi że da się zrobić subwofer na oko (po pewnej liczbie experymentów) i będzie on grał całkiem zacnie.... Przykład? 5 sprzedanych subwooferów + ostatni który był uwieńczeniem moich walk w tym zakresie stoi u mnie w domu i sieje spustoszenie za każdym razem gdy przełączy się słicza w pozycję 1 :)

Tak że ja rozumiem wase podejście, ale czasami można by odejść trochę od szablonów postępowania i uwierzyć iż extemalne tworzenie (czyt bez obliczeń) też ma racje bytu :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pelzak, ekstremalne tworzenie - ok, ale do tego potrzeba troszkę wiedzy. A robienie "na pałę" i z tego co się ma pod ręką... no cóż, nie można oczekiwac za takie coś pochwał.

Ekstremalne było by np. kupienie na allegro fajnych głośniczków szereokopasmowych (w kwocie do 10zł) i z nich zrobienie satelitek, może się wtedy udać coś ciekawego, ale to też trzeba wiedzieć co i jak. A kolega niestety nie ma raczej pojęcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale chyba nie wątpisz iż zrobienie czegoś na pałę nie zawsze musi skończyć się niepowodzeniem :) Na pewno sprzętu HI-END z najwyższej półki nie zrobisz.. ale do domowych potrzeb spokojnie wystarczy. Nie każdy jest znów audiofilem, a i pewna część samotytułujących się audiofili to są ludzie którzy naczytali się po prostu informacji z gazetek reklamowych...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ oczywiście, że tak nie myślę :) Przykład mogę podać nawet z własnego doświadczenia: kiedyś kupiłem na allegro szerokopasmowe JVC za 7.5zł/szt no i okazało się, że to całkiem niezłe głośniczki (na pewno lepsze od tego co pakuje np. Creativ w tanich zestawach)a i powalają efektywnością. No ale to się trafia raz na jakiś czas...

Ale znowu nie powiesz mi, że podłączenie 4 kolumieniek do jednego wzmacniacza można nazwać DIY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz o moim DIY czy o DIY autora tematu :) Bo jeśli o moim to skoro wlutowałem każdy rezystorek we wzmacniacz i każdy kondensatorek w dekoder surrounda i... pociałem rurę PCV robiąc z niej kolumienki :D... to wydaje mi się że mam pełne prawo nazwać to DIY :wink:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy jest znów audiofilem, a i pewna część samotytułujących się audiofili to są ludzie którzy naczytali się po prostu informacji z gazetek reklamowych...

Audiofilia podobnie jak filozofia to dwie dziedziny polegające na używaniu fachowego słownictwa, bazując na opiniach i przemyśleniach innych. Co do DIY autora, to nie jest to raczej DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pelzak, oczywiscie żę o autorze piszę ;) Twoje DIY jest ok.

Sarkazz, z tego co napisałeś wynika, że audiofil nie ma zdania wyrobionego na własnym doświadczeniu, a jedynie opiera się na innych - tak chciałeś napisać, czy ja coś źle rozumiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazz, z tego co napisałeś wynika, że audiofil nie ma zdania wyrobionego na własnym doświadczeniu, a jedynie opiera się na innych - tak chciałeś napisać, czy ja coś źle rozumiem ?

Oczywiście że nie, mówię o "audiofilach" których pełno w dzisiejszych czasach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi