Skocz do zawartości
dexxter

Reanimacja Asusa P5rd1-v Delux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem tak szczesliwy, ze musze sie wam pochwalic. Kolezanka poprosila mnie zebym jej kompa zlozyl. Poniewaz to jest kumputer do pracy "buirowo-internetowo-filmowej", wiec mial byc tanim kosztem i ogolnie fajny :P. Postanowilem wybrac jej plyte z zintegrowana karta graficzna co byloby taniej. Wszystko bylo cacy lux. Zaczalem montaz. Wsadzilem plyte do obudowy i przyszedl czas na proca. Jakos go posadzilem, ale jakos mi sie nie podobalo to postanowilem zrobic to jeszcze raz. No i tu sie zaczelo... Podnioslem proca i... zesliznal mi sie palec i polecial na socket (LGA775) myslalem, ze nic sie nie stalo, ale tak dla pewnosci wyjalem proca calkiem. Jak sie okazalo wygielo sie kilka nozek (albo stopek bo to juz nie te czasy jak procesor ma nogi :P ). Jak to zobaczylem to mialem smierc w oczach. Udalo mi sie ta plytke okazyjne kupic za 360 zl nowa w sklepie bo lekkim targowaniu sie ze sprzedawca i pomyslem ze mam przerabane. Jestem studentem i takie 360 zl oznacza brak jedzenia przez caly miesiac, badz ewentualnie pasztecik i chlebek. Zobaczylem mnie kolezanka, ktora przygladala sie calej sprawie i spytala sie czy cos sie stalo. Ja nie wiedzialem jak jej o tym powiedziec, ale jakos mi to przeszlo przez gardlo. Mina jej byla jeszcze gorsza niz moja, ja przynajmniej mialem nadzieje, ze da sie cos z tym zrobic, a ona miala swieczki w oczach. Wymontowalem plyte i zapodalem na biurko. Wlaczylem lampke i sie przerazilem. Jestem krotko widzem i mam dosc spora wade. Wszystki nozki zlewaly mi sie calkowcie w jadosc. Mialem smierc w oczach. Poniewaz mieszkam w akademiku wiec ciezko o sprzet ala lupa, badz szklo powiekszajace. Nie wiedzialem co z soba zrobic. Palenie raczej rzucilem, ale pobieglem do sasiada na meline i zakupilem LMki ze wschodu. Skopcilem ze 3 ale jakos sie nie uspokoilem. Wrocilem do pokoju modlac sie zeby Bog dal mi chodz na chwilke lepszy wzrok, ale jestem chyba zbyt wielkim grzesznikiem i nic z tego. Po dosc dlugich poszukiwaniach igly w akademiku wrescie udalo mi sie ja dorwac (szsukanie igly w akademiku to jak szukanie igly w stogu siana :) ) Przystapilem do pracy. Chce zaznaczyc ze nie bylem nawet w stanie stwierdzic ile tych nozek sie skrzywilo. Reka trzesla mi sie jak po juwenaliach albo i gorzej, ale nie bylo wyjscia. Zaczalem grzebac ta igla, jednak bez skutecznie. Mialem juz najgorsze mysli. W pewniej chwili wchodzi ktos do pokoju, ja zdenerwowany krzycze NIE MAM CZASU, ale ktos odzywa sie Czesc! Patrze za siebie widze kumpla z meliny :D, ktory studiuje architekture. Pomyslalem sobie kto inny jak nie on jest w stanie mi pomoc. Powiedzialem mu jaka jest sprawa, ten niewiele myslac wzial igle i... no i sprostowal. Caly czas sie balem, ze zlamie sie ktoras z nozek albo cos jeszcze gorszego sie stanie, ale jakos to wygladalo. Moja kolezanka siedziala na lozku z zacisnietymi kciukami i szeptala 666 (czytaj 06.06.2006). Wlozylem proca, nastepnie plyte do obudowy (rece chodzily mi nadal. w sumie to balem sie ze uszkodze plyte :D ) podpialem co potrzeba wlacza i... cicho, glucho no i nic nie widac. Wtedy to sie zalamalem poszedlem na szluga. Palac myslalem o najgorszym. Wyciagnalem plyte i powiedzialem kumplowi zeby sprubowal bardziej je podprostowac. On pobawil sie jakies 5 min (a zdawalo mi sie ze trwa to wiecznosci) i tym razem socket wygladal juz na prawde calkiem niezle (jak sie okzalo to bylo wygiete po 3 rozki w dwoch miejscach - zaluje ze nie zrobilem zdjec). wlozylem proca i tym razem postanowilem odpalic plytke z biurka nie wsadzajac do obudowy. Podpialem Speekerka power sw i monitor. w chwili jak usluszalem BEEP myslalem ze dostane orgazmu. Nigdy nie cieszylem sie tak na dziwek speekerka. Jak teraz o tym mysle to przypomina mi sie moj pierwszy raz. Bylo on prawie tak samo przyjemny jak to beep :D Wyciagnalem piwo z lodowki dalem kumplowi za pomoc, sam sie tez napilem co by troche rozladowac emocje. Spalilem fajke i skonczylem montaz.

Wiem, ze to moze i glupie, ze to tu pisze, ale na prawde to bylo tragiczne. Studiuje matme i nie jestem dobry w opowiadanich i pewnie nie ujalem tego tragizmu, ktory wlasnie byl w tamtych chwilach.

A teraz moral z opowiadania :) Uwazaj na socket bo jest na prawde delikatny :P

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow

ps. co myslicie o tej plycie?

Edytowane przez dexxter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zycie ;) Nie dosc , ze trzeba sie narobic po kolezensku za friko (czasem za browara) to jeszcze strach w oczach ;) Dlatego kumplom skladam tylko amd , zeby nie trzeba sie bylo bawic z socketem 775 :D (Zreszta oni i tak tylko graja , wiec dla nich ok :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zycie ;) Nie dosc , ze trzeba sie narobic po kolezensku za friko (czasem za browara) to jeszcze strach w oczach ;) Dlatego kumplom skladam tylko amd , zeby nie trzeba sie bylo bawic z socketem 775 :D (Zreszta oni i tak tylko graja , wiec dla nich ok :D )

hymm... a czy dokrecajac mocno blok nie uszkodze socketa ? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymm... a czy dokrecajac mocno blok nie uszkodze socketa ? :/

widzisz mi sie zdaje ze nie tyle socket mozesz uszkodzic co proca badz plyte glowna cos moze strzelic, peknac etc. ja bym ostroznie do tego podchodzil, szczegolnie po moich ostatnich przejsciach :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łiiiii tam, nie takie rzeczy sie psulo :D

Prostowanie nozek mam wycwiczone - przy AMDekach to norma, byla NF7 kilka razy dostala z wody, a 15min pozniej biegala jakby nigdy nic, generalnie jak sie czlowiek nie spieszy i przemysli troche co robi to nie ma szans zeby cos sknocic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łiiiii tam, nie takie rzeczy sie psulo :D

Prostowanie nozek mam wycwiczone - przy AMDekach to norma, byla NF7 kilka razy dostala z wody, a 15min pozniej biegala jakby nigdy nic, generalnie jak sie czlowiek nie spieszy i przemysli troche co robi to nie ma szans zeby cos sknocic :D

tere fere... :P nozki w amd to nic w porownaniu do prostowania socketu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pare dni temu tez mialem take orgastyczne biiip. Firma zakupila nowe kompy DELL-a (male zgrabne desktopy) a ja ajko, ze administruje siecia mialem za zadanie podlaczyc to wszystko. No i tak instalowalem sobie kompa na jednym biurku a drugiego polozylem na drugim biurku za plecami. W pewnym momencie, gdy sie obracalem na krzesle, uslyszalem takie glosne jeeebudut - oparcie zawadzilo o kompa z tylu i ten z calym impetem wyrznal o twarda glebe. Tak rabnal, ze az dekiel odskoczyl i ujzalem gole bebechy. W tym momencie serce mi stanelo i podeszlo do gardla! No ale poskladalem go do kupy, podlaczylem zasialnie, wciskam power i po chwili slysze to wspaniale biiip! A bylem prawie na 100% pewien, ze nie przezyje tego wypadku, ani komputer, ani ja po tym jak mnie dyro dorwie ;)

DELL to solidna firma!!!! :D

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie zrobia to pojdzie do serwisu - o dziwo nie ma zadnych sladow po tym crash-tescie

To miałeś farta, podobnie jak autor tematu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no z tym skladaniem kompow po kolezensku to jest troche nieciekawie bo zepsujesz cosik przez przypadek i nie ma bata plac

albo jak przyszly wlasciciel nie rozmie ze zakupiony sprzet moze nie dzialac i panikuje jak cos nie dziala

tak samo z naprawa chcesz wymienic np zasilacz bo wszytsko wskazuje nato ze sie zepsul, a gdy sie ma takiego pecha ze to nie zasilacz a nowy sie juz kupilo to idzie tylko sluchac jak na ciebie j****:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo z naprawa chcesz wymienic np zasilacz bo wszytsko wskazuje nato ze sie zepsul, a gdy sie ma takiego pecha ze to nie zasilacz a nowy sie juz kupilo to idzie tylko sluchac jak na ciebie j**** :D

tak to jest, jak sie naprawia na zasadzie domniemywan ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ja juz od jakiegos czasu wysluciach!e jaki to drogi zasilacz koledze wybralem (tagan 430w) a przeciez taki za 100-150 tez bylby ok :D

Hehe ale on widocznie nie wiedzial , ze prosi o rade czlowieka ktory kupujac karte graficzna zaczynal od ogladania poziomu uzywanego 6600 a skonczyl na kupieniu 7600 gt :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi