Greg_1 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Zakupiłem w/w pompke, posiadam panel Akasa AK-FC-03 a z tego iż panel posiada 17W na kanał a pompka potrzebuje "jedyne" 11W ;) to postanowiłem ją podłączyć. Pompke podłączyłem przez prześciówke pod panel, potencjometr ustawiłem na najwyższe napięcie czyli coś koło 12V. Wszyskto ustawione więc włączam kompa ale pompka nie ruszyła :? pierwsza myśl to że kanał na panelu sie zwalił, ale podłączyłem wentyl i działał, druga myśl pompka sie zwaliła ale podłączyłem normalnie- przez molex i działa, co za cholera... Podłączyłem zpowrotem pompke pod panel i przez przypadek odkryłem że pompka startuje tylko przy dość mocno wyznaczonym napięciu (którego jeszcze nie zmierzyłem ;) ) Wiem za to jakim obrotom odpowiada to napięcie, są to obroty rzędu 2400 rpm w gre wchodzą jeszcze obroty tylko troszeczke większe aby wystartowała, jeżeli obroty bedą ustawione na np. 3k rpm (tak na oko to nie ma szans zeby sie włączyła, obroty nominalne przy standardowym podłączeniu (12V) ~3700 rpm. Żeby było jeszcze fajniej to te obroty/napięcie przy których pompka startuje są praktycznie minimalnymi ustawieniami przy których pompka działa a poniżej (mniej wiecej od 2300 rpm w dół) pompka sie wyłącza. No normalnie nienormalna sprawa. Czy ktoś sie bawił reg napięć w tym Laingu, na tym lub innym panelu :?: Albo czy ktoś potrafi to jakoś sensownie wytłumaczyć ;) Troche to pokręcone więc jeśli za mocno zakręciłem to dajcie znać ;) a poprawie jutro bo dzisiaj za bardzo padnięty jestem. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Z mojej wiedzy o tej pompie wynika, iż regulowanie obrotów możliwe jest tylko przy pracującej pompie. Do rozruchu Laing DDC potrzebuje nominalnego napięcia, czyli 12v. Zatem wszystko u Ciebie gra i buczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Właśnie nie, ona nie chce startować przy 12V, to ustawienie reg. przy którym startuje ma daleko do 12V, ona startuje bardziej przy jakiś 8-9V wyżej i niżej nie chce startować :? "Starting Voltage: 9 to 13.2 VDC" źródło: http://www.lainginc.com/ Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Właśnie nie, ona nie chce startować przy 12V, to ustawienie reg. przy którym startuje ma daleko do 12V, ona startuje bardziej przy jakiś 8-9V wyżej i niżej nie chce startować :? "Starting Voltage: 9 to 13.2 VDC" źródło: http://www.lainginc.com/ wez pod uwage ze panel moze dawac roznie napiecie .. moze dawac impulsowo albo cos w tym stylu ... i wtedy sie to wszystko troche gmatwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) wez pod uwage ze panel moze dawac roznie napiecie .. moze dawac impulsowo albo cos w tym stylu ... i wtedy sie to wszystko troche gmatwaNo niby możliwe, inny pomysł jest taki iż może "panel nie jest w stanie podac calej mocy na pompke" cytując pomysłodawce ;) Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) Sry że post pod postem ale są nowe wieści. Wronek z PC-Tuning sprawdził tego Lainga na platformie testowej z identycznym panelem i normalnie wystartowała Oo Teraz jedyne podejrzenie to PSU bo już nie wiem... Co o tym myślicie :?: To chyba jednak nie PSU, poodłączałem dyski, napęd dodatkowe zasilanie karty graf. a panel podłączyłem pod osobną wiązke tak że on został sam na tej wiązce i to samo :? Już nie wiem ocb... Edytowane 9 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zastanawiam się po jakiego grzyba chcesz zmniejszyć obroty, skoro pompka praktycznie jest niesłyszalna. PS. Pożycz od kogoś regulator obrotów Pentagrama i na nim sprawdź czy jest tak samo. Ewentualnie podepnij bezpośrednio do zasilacza na 7v i zobacz czy ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) Zastanawiam się po jakiego grzyba chcesz zmniejszyć obroty, skoro pompka praktycznie jest niesłyszalna. PS. Pożycz od kogoś regulator obrotów Pentagrama i na nim sprawdź czy jest tak samo. Ewentualnie podepnij bezpośrednio do zasilacza na 7v i zobacz czy ruszy. Po pierwsze to jakie reg Pentagrama :?: Jeśli chodzi ci o taki zwykły w stylu FanMate to jest on za chudy w uszach, Laing ma 11W a tego typu reg mają ~6W czyli poszedłby z dymem. Po drugie Laing potrzebuje napięcia min. 9V do startu a do pracy potrzebuje min. 9V :P Teraz niezła sprawa Wronek sprawidził w PC-Tuning'u na platformie testowej Laing'a DDC-1 T z identycznym panelem jaki ja posiadam i pompka wystatrowała bez problemu Oo A chce regulować pompke bo zapewnia mi producent taką możliwość. Edytowane 9 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierdo Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 A chce regulować pompke bo zapewnia mi producent taką możliwość.Trzeba by było sprawdzić jaką regulacjęproducent dopuszcza - Liniową (napięciową) czy PWM (impulsową) i jaką regulację zapewnia panel. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Panel nie, wytrzymuje prądowo :P Mosfet który odpowiada za kanał pod który jest podpięta jest pompką wręcz gotuje sie- podpiłem czunik i dałem go na ten mosfet i temp poza skalą a skala jest do 99*C Oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) masz odpowiedz czyli dane producenta dotyczace mocy 17W pewnie dotycza mocy szczytowej a nie ciaglej jak cos zostaje przelutowac inny na mos albo dobrze obradiatorowac tego ;] Edytowane 14 Czerwca 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Odpuściłem sobie tą zabawe bo to tylko by doprowadzilo do spalenia jednego z kanałów panelu- elektronika nie bedzie dobrze i długo pracować w temp >100*C ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 A bo ja wiem po co ja spowalniac? Ja mojej nie slysze w zamknietej budzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jak siedze normalnie przy kompie to też jej nie słysze, ale tak z 10-15cm troche ją słysze- takie moje lekkie zboczenie ;), ale terazm i tak mam coś co skutecznie ją zagłusza Tagan U15 :/ ale załatwie to poprzez nowego Fander'a :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 zreszta troche dziwne jak to ma 11w to bierze ok 1A tyle te mozna przez lm317 poscic ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...