Skocz do zawartości
Greg_1

Laing Ddc-1 T

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem w/w pompke, posiadam panel Akasa AK-FC-03 a z tego iż panel posiada 17W na kanał a pompka potrzebuje "jedyne" 11W ;) to postanowiłem ją podłączyć.

Pompke podłączyłem przez prześciówke pod panel, potencjometr ustawiłem na najwyższe napięcie czyli coś koło 12V. Wszyskto ustawione więc włączam kompa ale pompka nie ruszyła :? pierwsza myśl to że kanał na panelu sie zwalił, ale podłączyłem wentyl i działał, druga myśl pompka sie zwaliła ale podłączyłem normalnie- przez molex i działa, co za cholera...

Podłączyłem zpowrotem pompke pod panel i przez przypadek odkryłem że pompka startuje tylko przy dość mocno wyznaczonym napięciu (którego jeszcze nie zmierzyłem ;) ) Wiem za to jakim obrotom odpowiada to napięcie, są to obroty rzędu 2400 rpm w gre wchodzą jeszcze obroty tylko troszeczke większe aby wystartowała, jeżeli obroty bedą ustawione na np. 3k rpm (tak na oko to nie ma szans zeby sie włączyła, obroty nominalne przy standardowym podłączeniu (12V) ~3700 rpm. Żeby było jeszcze fajniej to te obroty/napięcie przy których pompka startuje są praktycznie minimalnymi ustawieniami przy których pompka działa a poniżej (mniej wiecej od 2300 rpm w dół) pompka sie wyłącza.

No normalnie nienormalna sprawa.

Czy ktoś sie bawił reg napięć w tym Laingu, na tym lub innym panelu :?: Albo czy ktoś potrafi to jakoś sensownie wytłumaczyć ;)

Troche to pokręcone więc jeśli za mocno zakręciłem to dajcie znać ;) a poprawie jutro bo dzisiaj za bardzo padnięty jestem.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej wiedzy o tej pompie wynika, iż regulowanie obrotów możliwe jest tylko przy pracującej pompie. Do rozruchu Laing DDC potrzebuje nominalnego napięcia, czyli 12v.

Zatem wszystko u Ciebie gra i buczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie, ona nie chce startować przy 12V, to ustawienie reg. przy którym startuje ma daleko do 12V, ona startuje bardziej przy jakiś 8-9V wyżej i niżej nie chce startować :?

"Starting Voltage: 9 to 13.2 VDC" źródło: http://www.lainginc.com/

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie, ona nie chce startować przy 12V, to ustawienie reg. przy którym startuje ma daleko do 12V, ona startuje bardziej przy jakiś 8-9V wyżej i niżej nie chce startować :?

"Starting Voltage: 9 to 13.2 VDC" źródło: http://www.lainginc.com/

wez pod uwage ze panel moze dawac roznie napiecie .. moze dawac impulsowo albo cos w tym stylu ... i wtedy sie to wszystko troche gmatwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez pod uwage ze panel moze dawac roznie napiecie .. moze dawac impulsowo albo cos w tym stylu ... i wtedy sie to wszystko troche gmatwa

No niby możliwe, inny pomysł jest taki iż może "panel nie jest w stanie podac calej mocy na pompke" cytując pomysłodawce ;) Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry że post pod postem ale są nowe wieści.

Wronek z PC-Tuning sprawdził tego Lainga na platformie testowej z identycznym panelem i normalnie wystartowała Oo

Teraz jedyne podejrzenie to PSU bo już nie wiem... Co o tym myślicie :?:

To chyba jednak nie PSU, poodłączałem dyski, napęd dodatkowe zasilanie karty graf. a panel podłączyłem pod osobną wiązke tak że on został sam na tej wiązce i to samo :?

Już nie wiem ocb...

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się po jakiego grzyba chcesz zmniejszyć obroty, skoro pompka praktycznie jest niesłyszalna.

PS. Pożycz od kogoś regulator obrotów Pentagrama i na nim sprawdź czy jest tak samo. Ewentualnie podepnij bezpośrednio do zasilacza na 7v i zobacz czy ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się po jakiego grzyba chcesz zmniejszyć obroty, skoro pompka praktycznie jest niesłyszalna.

PS. Pożycz od kogoś regulator obrotów Pentagrama i na nim sprawdź czy jest tak samo. Ewentualnie podepnij bezpośrednio do zasilacza na 7v i zobacz czy ruszy.

Po pierwsze to jakie reg Pentagrama :?: Jeśli chodzi ci o taki zwykły w stylu FanMate to jest on za chudy w uszach, Laing ma 11W a tego typu reg mają ~6W czyli poszedłby z dymem. Po drugie Laing potrzebuje napięcia min. 9V do startu a do pracy potrzebuje min. 9V :P

Teraz niezła sprawa Wronek sprawidził w PC-Tuning'u na platformie testowej Laing'a DDC-1 T z identycznym panelem jaki ja posiadam i pompka wystatrowała bez problemu Oo

A chce regulować pompke bo zapewnia mi producent taką możliwość.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz odpowiedz czyli dane producenta dotyczace mocy 17W pewnie dotycza mocy szczytowej a nie ciaglej jak cos zostaje przelutowac inny na mos albo dobrze obradiatorowac tego ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak siedze normalnie przy kompie to też jej nie słysze, ale tak z 10-15cm troche ją słysze- takie moje lekkie zboczenie ;), ale terazm i tak mam coś co skutecznie ją zagłusza Tagan U15 :/ ale załatwie to poprzez nowego Fander'a :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi