Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

Tomb Raider: Anniversary Edition

Rekomendowane odpowiedzi

To samo zauważyłem. :) Kiedyś jak nie było internetu to każdy grał aż znalazł rozwiązanie. A dzisiaj? Zatrzyma się gdzieś i od razu na forum po odpowiedź. Przyznam się, że w TR4 w teatrze zaciąłem się na 3tygodnie. :) Ale byłem wytrwały i przeszedłem. Im nowsza część tym coraz łatwiejsza i teraz to widać. Ludzie przyzwyczaili się, że gra leci po sznurku jak TR:L i przy lekkim zacięciu pytają co zrobić. Ja jeszcze nie zacząłem ale obiecałem sobie, że nie zapytam o przejście chyba, że nie dam rady przez kilka dni. ;) Wtedy będzie przyjemność z grania. ;) Powrót do korzeni. :)

To święta prawda :sad: a jak dodać do tego fakt, że gra nie jest łatwa, no i to że czasami trzeba wykonywać nietypowe ruchy (które trudno odgadnąć, że Lara w ogóle takie umie), to skończy się milionami najprostszych pytań, coś czuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość laeskrad

No i przeszedlem cale Croft Manor :P Niestety nie wzialem 3 sekretow. W kazdym razie w domu Lary chodzi o to by dostac sie do pokoju muzycznego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kamil Croft

No i przeszedlem cale Croft Manor :P Niestety nie wzialem 3 sekretow. W kazdym razie w domu Lary chodzi o to by dostac sie do pokoju muzycznego :P

Noto mozesz opisac oco chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość laeskrad

Noto mozesz opisac oco chodzi

w bardzo bardzo bardzo bardzo wielkim skrocie bez szczegolw gdzie co i z czym, tylko napisze o co tam chodzi.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Najpierw potrzebujesz pistolet w biblitece, z ktorej wychodzisz skaczac na obraz i strzelajac w przycisk za nim. Po drodze bierzesz przedmiot :) Kluczowa sala jest sala z rusztowaniami. Najpierw przesuwasz pojemnik z wloczniami na solt obok posagu, krzyzujesz wlocznie i otwierasz pierwsza klape w basenie. W tym pomieszczeniu masz aniolka, ktorego musisz stracic na dol strzalajac w kazdej strony w uchwyt, do ktorego przyczepiony jest sznurek. Zeby sie dostac na przeciwlegla polke od tej, na ktora latwo sie dostac - uzywasz kosza z kijem metalowym, na ktory skaczesz, ale nic Ci to nie da bo nie masz linki. Linka praktycznie pomaga praktycznie do konca gry. Przeszukujac rozne pomieszczenia i czytajac ksiazki napewno trafiles na cyfry 11,2 i 7 oraz wlocznie (nie pamietam w sumie, gdzie ja znalazlem, ale latwo na nia trafic :P) Musisz ja wlozyc w parku do machiny (nie tej z prawj, tylko tej, na srodku parku, gdzie widzisz rysunek wloczni i zegar :P) a nastepnie ustawic po kolei na te liczby, ktore wymienilem. Przeszukujac dom napewno natrafiles na mape (tez nie pamietam, gdzie byla, ale tez jest banalna do odnalezienia :P) Jest to mapa orgodu. Kiedy wlasciwie przekrecisz wlocznie - otworzy sie brama do parku. Wchodzisz tam i aby przejsc przez labirynt zywoplotowy korzystasz z mapy. Wchodzisz w lewa gorna czesc wejscia patrzac od poczatku parku (po drodze pewnie trafisz na jakis artefakt). Teraz niestety znow nie pamietam, gdzie znalezc zembatke, ale tez jest banalna do znalezienia haha :P (chyba na skrzyniach w hallu, nie pamietam :P) Umieszczasz ja przy maszynie obok statuy, Masz tez tam dzwignie, ale narazie nic z nia nie zrobisz bo musisz umiescic tam łuk i strzałe, co pewnie odrazu zauwazysz :) Teraz kiedy masz linke (lezala obok, co napewno zobaczysz) mozesz praktycznie wszystko. Najpierw idziesz do sali z rusztowaniami i po przeskoczeniu na drugi koniec pomieszczenia za pomoca kosza z kijem metalowym, uzywasz w koncu linki by przehjsc na 2 strone, a nastepnie mozesz sie dostac w kazdy kraniec pomieszczenia i odstrzelic posag. Wczesniej spychasz skrzynke w dol :) Posag spadnie na dol opuszczajac łuk. Teraz idziesz do sali treningowej i za pomoca linki mozesz juz tak pokombinowac by wziac z gornego mostka klucz francuski. Majac go udajesz sie do parku do maszyny, ktora jest w rogu parku i uzywasz tam klucza, dzieki ktoremu wszedzie tryska woda. Podchodzisz do pierwszego lepszego "pomniczka" z woda, napelniasz wiadro (ktore tez jest proste do odnalezienia i pewnie szybko je znalazles haha :P) i majac ten zestaw gasisz kominek podnoszac strzale. Idziesz z tym do parku, uzywasz przy posagu luku i strzal z odpowiednich stron, korzystasz z pobliskiej dzwigni, a uruchamia sie posag, ktory spuszcza na dol music box. Podnosisz je i idziesz do sali muzycznej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posag w innym pomieszczeniu gdzie są rusztowania, na balkonie

MÓGŁ KTOŚ Z SZANOWNEGO GRONO WRZUCIĆ TU SWOJEGO SAVE??

zajmuje 400kb po poziomie 5 :/

save z poczatku koloseum

to jest level po st francis folly

ale uwaga: Croft Manor jest skończone (najwyżej weź replay tego levelu; nie wszystkie sekrety), nie zdobyte wszystkie sekrety we wszystkich levelach (wszystkie są dopiero od lost valley (włącznie z nim); w pierwszym i drugim brakuje chyba trzech (w tym relikt z 1 levelu))

PS. A, widzę, ze jednak przeszedłeś dalej. No to i tak zostawiam, może się komuś przyda :)

Edytowane przez Quistis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, ze jestem juz w Natla's Mines to chcialbym, aby ktos mogl laskawie napisac w spoilerku, do czego w Sanctuary of Scion byla potrzeba ta kula, ktora pchalem az do gigantycznej komnaty z woda i do czego pozniej byla ta skrzynia :) Pytam bo juz sie tego nie dowiem :)

prościzna :P

skrzynię sobie podstawiasz jak na obrazku

Dołączona grafika

potem musisz pofatygować się na górę do dźwigni aby spuścić tą kratę i będąc ponownie na górze gdzie była skrzynia zeskakujesz tu

Dołączona grafika

wskakujesz na dźwignię i...

Dołączona grafika

ale kula to nie wiem na co, może tylko jako urozmaicenie, do rozgniatania szczurów? ;)

Edytowane przez Jankes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość laeskrad

prościzna :P

skrzynię sobie podstawiasz jak na obrazku

Dołączona grafika

potem musisz pofatygować się na górę do dźwigni aby spuścić tą kratę i będąc ponownie na górze gdzie była skrzynia zeskakujesz tu

Dołączona grafika

wskakujesz na dźwignię i...

Dołączona grafika

ale kula to nie wiem na co, może tylko jako urozmaicenie, do rozgniatania szczurów? ;)

Heh, dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kamil Croft

Z piatku na sobote na pojawic sie demko TRA :D Ja juz niestety przeszedlem cala wersję Bete :PP jednak dobrz emyslalem ze ta skrzynia do tamtego sluży :PP ide zaraz po ten sekret :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość laeskrad

Z piatku na sobote na pojawic sie demko TRA :D Ja juz niestety przeszedlem cala wersję Bete :PP jednak dobrz emyslalem ze ta skrzynia do tamtego sluży :PP ide zaraz po ten sekret :P

Kamil prosze Cie, czy ta gra wyglada Ci na bete ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość laeskrad

Mam nadzieje, ze jak graliscie to nie uzywaliscie Journal'a? teraz sie skaplem, ze cos takiego jest :D

Nie uzywalem bo po co :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kamil Croft

Kamil prosze Cie, czy ta gra wyglada Ci na bete ??

Pewnie ze wyglada. Te czasami migajace sciany otym swiadcza.

A teraz dam pare booskich screenow Lary :)

EDIT: Larasek masz moze ten relikt z Sancutary of the scion?? jakby cos to wez napisz do mnie na gg:7876121 i dalbys mi swojego save bo juz od 1h probuje tam skoczyc i nic....

post-148119-1180109108_thumb.jpg

post-148119-1180109117_thumb.jpg

post-148119-1180109128_thumb.jpg

post-148119-1180109138_thumb.jpg

post-148119-1180109147_thumb.jpg

post-148119-1180109159_thumb.jpg

Edytowane przez Kamil Croft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze wyglada. Te czasami migajace sciany otym swiadcza.

Ale ciiii, laeskrad ma GF8800 więc u niego wszystkie Tomby są pozbawione błędów :) A tak na poważnie to oprócz drzew, przez które można przechodzić, kilku mrygających ścianach, czy cieniach najbardziej irytujący jest błąd z Croft Manor. Ostatnio będąc w St Francis Folly postanowiłem wejść do "Rezydencji Croft", pozwiedzałem trochę i chcąc wrócić do kontynuacji przygody wybrałem

"Resume Game" i co ujrzałem ? Croft Manor ! :lol: Całe szczęście, że zrobiłem save'a po ukończeniu The Lost Valley, bo inaczej musiałbym przechodzić grę od nowa. Dziś demo, zassam z ciekawości żeby zobaczyć, czy jest coś poprawione. Teraz pozostaje czekać na polską wersję i biec do najbliższego Empiku czy MM :)

EDIT: Widzę, że Crystal Dynamics znów popisali się cudowną mimiką twarzy panny Croft. Bardzo ładnie i efektownie to wygląda. Dzięki Kamil za screeny.

Edytowane przez Pawel7332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kamil Croft

Pokazcie mi te bledy na screenach, albo filmikach, chce je zobaczyc :P

Sorry ale jak my zrobimy ci screeny i filmik to u ciebie sie nie wyswietli bo masz za dobra karte graficzna :D Udalo mi sie zdobyc relikt z Peru :D

Prosze tutaj masz 1 z bledow :D

post-148119-1180117798_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A <<tutaj>> słynne drzewka, przez które Lara bez problemu przechodzi. Żeby nie było, nie tylko przez te dwa ale wszystkie. I proszę bez tekstów typu, wgraj nowe stery, bo mam takowe, a poza tym nie mają tu nic do tego drivery :) Oczywiście, nie jest to nic strasznego i w niczym nie przeszkadza ale jednak jest błędem i rzuca się w oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu jest fanatykiem serii TR i nie chce widzieć tych bugów. A jest ich kilka. Ja właśnie utknąłem w tym miejscu:

Dołączona grafika

Sala Damoclesa. Nie mogę wskoczyć do tego otoworu. Lara się go nie łapie tylko za każdym razem spada. :| W poprzednich salach (np Atlasa) łapała się bez problemu. Tu już próbowałem na wszelkie sposoby. Nawet złaziłem do innego chekpointa i ładowałem z tego miejsca ,po czym odnowa wspinałem się do tej salii.Any ideas ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dokladnie to samo :/

gierka mnie wciagnela a tu taki zonk :P

byl tu w temacie link do save zaraz za tym levelem, ale limit z rapida mam przekroczony ;/ ehhh siec :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to że wolałbym przejść wszystkie komnaty i nie tracić przyjemności z gry :( Denerwuje mnie ta BETA (TAK laeskrad BETA ;) ). Chyba dam sobie siana i poczekam na oficjalną wersję. Nieprawdaż panowie ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

ale jaja na acerku mi robi w ful detalach w 1280x800, 80-90 klatek a na toshibie ~50fps - lol. Pewnie kwestia sterow ale nie sa takie stare ;) jade bodajze na forceware 98.xx ..... ponoc niezle, ale chyba trzeba sprawdzic najnowsze.

edit.

na 2 lapach xp.

Generalnie gra jest SUPER zoptymalizowana bylem w szoku bo zadna gra teraz tak plynnie nie dziala :-)

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaja na acerku mi robi w ful detalach w 1280x800, 80-90 klatek a na toshibie ~50fps - lol. Pewnie kwestia sterow ale nie sa takie stare ;) jade bodajze na forceware 98.xx ..... ponoc niezle, ale chyba trzeba sprawdzic najnowsze.

Generalnie gra jest SUPER zoptymalizowana bylem w szoku bo zadna gra teraz tak plynnie nie dziala :-)

No ale panie nie oszukujmy się . Grafika nie jest taka rewelacyjna. Nawet i te twoje mobilne x700 i 7600 powinny to udźwignąć bez zająknięcia. IMO gra świetna ,ale zabugowana troszkę . Może jednym działa normalnie, a innym tak wybiórczo. Tu bug ,tam bug :lol:

Dobra to ja czekam aż ktoś łaskawy zapoda save'a za tymi drzwiami (tylko nie za komnatą :) ). Po prostu chciałbym ją przejść. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem kilkanascie razy i nic :/ widocznie jestem noobem :]

ale sciagnalem save i ominalem to ;p gram sobie dalej

kolejny bug -> mialem 38%, przeszedlem checkpoint dalej, zrobilem save a tu 28% :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ktoś nie zbierał reliktów/artefaktów?

ja tam gierkę skończyłem wczoraj późnym wieczorem ;)

czas gry: 10h9m

ukończone: 97%

relikty: 5 / 8

artefakty: 38 / 44

a bugi są, to trzeba przyznać, jeden z nich to właśnie ten problem przy tych kratach w jednej z sal gdzie wyciągamy blok skalny z dziury, niby sięgasz krawędzi, a Lara i tak nie chce się złapać, drugi to nie opadająca krata w jednej z dalszych sal (ten sam lvl) i jak trafisz na ten bug to jesteś uziemiony na amen, ten pierwszy bug jest łatwy do pokonania, dalej może pojawić się problem z wskoczeniem na słup, szczególnie gdy jest on blisko krawędzi z której skaczemy, często zdarzało mi się że Lara mi go przeskakiwała co kończyło się zgonem, na jednym lvlu przez takiego babola chyba z 20 razy zginąłem, jak nie więcej

a grę przejdę na 100% ponownie po wyjściu oficjalnej wersji, świetna pozycja, już dziś polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nalo i inni co maja problem z tym bug-iem...Przystaw kamień do zamknietych drzwi...nastepnie pociągnij wajche, jak brama sie bedzie podnosić wskocz na kamień i odczekaj moment w jakim brama bedzie opadać...i wyskocz :) Łapie sie bez problemu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi