Skocz do zawartości
DiJo

Najkrótsza Droga

Rekomendowane odpowiedzi

elo :) mam do napisania algorytm, który policzy najkrótszą drogę między dwoma punktami. Znalazłem w necie coś takiego: Algorytm_Dijkstry ale nie zabardzo to rozumiem :) czy jak zrobie w ten sposób, że policze drogę od pierwszego wierzchołka do każdego z którym on sąsiaduje, pozniej z każdego z nich do kolejnych z którymi sąsiaduje itd... to bedzie duzo bardziej złożone od Dijkstry? Może ktoś to zna i mi wytłumaczy tak jakoś prosto =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alg. Dijkstry zdaje się być najbardziej optymalnym wyborem algorytmu dla przypadku znajdowania najkrótszej drogi pomiędzy dwoma punktami.

Dla alg. znajdowania drogi pomiędzy każdą parą wierzchołków w sieci wykorzystałbyś już alg. Floyda.

czy jak zrobie w ten sposób, że policze drogę od pierwszego wierzchołka do każdego z którym on sąsiaduje, pozniej z każdego z nich do kolejnych z którymi sąsiaduje itd... to bedzie duzo bardziej złożone od Dijkstry?

To zależy jak rozumieć tok Twojego rozumowania.

Przypadek I

Liczymy drogę od pierwszego wierzch. do każdego, z którym sąsiaduje, później z każdego z nich do kolejnych wierzch., z którymi każdy z nich sąsiaduje i później wybieramy najkrótszą drogę.

Będzie to zdecydowanie zbyt złożone pod względem czasowym i mało wydajne, bo na darmo męczymy się z wyznaczaniem wszystkich możliwych dróg, z których później musimy dodatkowo wybrać MIN()!

Przypadek II

Liczymy drogę od pierwszego wierzch. (nazwijmy go A) do każdego, z którym sąsiaduje, wybieramy drogę o najmniejszej wadze (może to być, np. jej długość, odl. pomiędzy dwoma miastami), liczymy drogę od drugiego wierzchołka do sąsiadujących z nim i wybieramy najkrótszą drogę z pośród wszystkich dostępnych dróg (zarówno od 1 jak i 2 wierzchołka) i wybieramy drogę o najmniejszej wadze, analogicznie postępujemy w kolejnych krokach, dopóki nie dotrzemy do celu wyprawy, wierzchołka docelowego (nazwijmy go B).

Na tym generalnie polega alg. Dijkstry, i nie wymaga to bezproduktywnego wyliczania wszystkich możliwych dróg z pkt. A do B.

Poniżej załączam, myślę w miarę zrozumiały obrazowo, alg. dijkstry - na przykładzie prostego grafu.

Część teoretyczna:

Dołączona grafika

Część praktyczna:

Dołączona grafika

Ostatni - 4ty - krok powinien mieć kolejność {1,2,4,3,5}.

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi