szymon-1987 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Witam! Mam maly ale glosny problem. Mianowicie od paru dni mam problem z wentylatorem na chipsecie plyty glownej. No wiec jak komp startuje to obroty sa powiedzialbym "mierne"- czasem sie nawet alarm wlacza ze za niskie... No ale po jakiejs minucie sie uspokaja, alarm sie wylacza, i byloby nawet ok, gdyby nie to ze wentylator i tak ciagle buczy. Moze nie tak glosno jak na poczatku, ale i tak jest to denerwujace. Pomocy! Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) hehhhhhehhhhhhh no co wentyle na chipsetach tak maja ze sie szybko zacierają xD przeczysć go troche a najlepiej kup sobie zalmana za 15zł bez wentyla i miej to zgłowy ... Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-1987 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) hehhhhhehhhhhhh no co wentyle na chipsetach tak maja ze sie szybko zacierają xD przeczysć go troche a najlepiej kup sobie zalmana za 15zł bez wentyla i miej to zgłowy ... Masakra... Przejechalem go odkurzaczem, to teraz ryczy tylko jak komp startuje a po kilku minutach pracuje jak trza... heh. Choc czasami jeszcze miewa zwiechy i znowu zaczyna ryczec. Chyba jednak kupie nowy.:) Tego jeszcze pędzelkiem przeczyszcze i sie zobaczy. Pozdro Edytowane 8 Czerwca 2006 przez szymon-1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Cosik takiego powinno Cie zadowolic: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10021 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-1987 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 @kardas Chlodzenie pasywne??? A czemu nie! Tylko ten zalman bedzie na pewno pasowal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 powinien wliźć na każdy chipset - ma ruchome chaczyki xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon-1987 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 OK Wielkie dzieki za odpowiedzi jutro lece kupic tego zalmana PozdRo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zalamnik pausje jak ulal a temperaturki mniejsze niz na tym pierdziku :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 OK Wielkie dzieki za odpowiedzi jutro lece kupic tego zalmana PozdRo Pasuje na 120% :D Sam montowalem na AN7 i wszystko jest git, a i nie trzeba zadnego dodatkowego wentyla. Tylko nie zapomnij ustatwic biosu bo plyta bedzie ci sie plula, ze nie ma wentyla :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 epox NPA3 ultra ja mam problem z chłodzeniem NB - wentylator na radiatorze NB jest dość głośny i chyba się sypie, więc postanowiłem go wymienić na pasywny Zalman NB47J / chyba / posmarowałem załozyłem i co dotykam i gorący a nawet bardzo gorący Ghost monitor/ program dołączony do płyty/ pokazuje 28-29C ale inne programy Everest SpeedFan- 78-80C miałem wczesniej Asusa ale radiator był zawsze zimny założyłem oryginalny z wentylatorem temperatury takie same/28-29C/ ale tu radiator jest mały i trudno sprawdzić organoleptycznie temperaturę. jak jest u was i czy coś jest nie tak???????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) heh to NF4 czujnik pokazuje temp mobo nie chipsetu nf4 wytzymuje 90* u mnie ma 49* i jest gorący jak diabli - ale to normalne :) maszty wogule jakis obeg powietrze w budzie ?? :wink: Edytowane 9 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) buda otwarta, freezer 64 pro, 12cm wenytl w zasilaczu. zaskoczyła mnie taka temperatura NB i opinie o zamianie wentyl. momowego na Zalmana - myslałem że będzie ciszej / jest/ i będzie radiator chłodny ale masz rację to temp. mobo. bo radiator NB jest gorący teraz mam obawy że Everest i Speedfan pokazujący rzeczywisyą temperaturę 78- 80C tylko czemu w SpeedFan przy tem. /80C/ jest płomień - chyba za gorąco Edytowane 10 Czerwca 2006 przez byzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D2mian Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Może za dużo albo za mało pasty dałeś? Spróbuj jeszcze raz założyć zalmanka! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 jak radiator jest gorący to dobrze :) znaczy ze odprowadza dobrze ciepło :wink: jak możesz na nim utrzymać przez 3sec palucha (a on ci sie do niego nie przyklei xD) to nie ma takiej temperatury :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Dać paste od Zalmana , czy Thermopox 75AGS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 hehe to już lepiej zalmana :wink: a bomba gdybyś zakupił AS Ceramique a jeszcze bardziej bombowo silvera xD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Pasta Arctic Silver 5 ????? Zalman ZM-STG1 Edytowane 11 Czerwca 2006 przez byzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 to cos dołaczane do zalmana to jest zwyczajny silicon :) nom AS5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 ale te 80C na NB to prawda . Everest pokazuje inne temp prawiadłowo , potwierdzone innymi programami co z tym zrobić . Co wy macie na NB i jaką macie temperaturę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 programm o nazwie "PALUCH" !!!!!!!!!!!!!!! jak juz wspomniałem wcześniej :) ew jak amsz to jakis termometr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 temp na NB +- 80C , palec wytrzymuje 3 sekundy , ale to wszystko!! ad AS5 wymieniłem pastę tem. taka sama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Na NF4 ten zalman to może być za mało!!! strasznie sie grzeją!!! może jakiś wentyl wolno obrotowy w budzie co by na niego wiał!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 zamieniłem oryginalny wyjący i terkoczączy wentyl na zalmana temperatura podobna jak na oryginale 80C, inne nawiewy nic nie zmieniaja zawsze widzę około 80C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 (edytowane) czujnik pokazuje bzdury :) jak pracuje wsio stabilnie to temperatura jest OK :) Na NF4 ten zalman to może być za mało!!! strasznie sie grzeją!!! może jakiś wentyl wolno obrotowy w budzie co by na niego wiał!!!panikujesz B) powyżej 300HTT mozna jakiego nawiewa dac :wink: Edytowane 13 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 i to jest dziwne przy 200x9 temp. NB około 80C przy 278x9 -// - około 80C tz. wahania są 78-83C ale na jednym i na drugim ustawieniu zawsze paży na defaul i podkręconym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 i to jest dziwne przy 200x9 temp. NB około 80C przy 278x9 -// - około 80C tz. wahania są 78-83C ale na jednym i na drugim ustawieniu zawsze paży na defaul i podkręconym. hehhhhh mówie przecie ze to błąd czujnika - on ci te 80* pokarze nawet jak go ciekłym azotem zalejesz :lol: a pażyć parzy od 50* wzwyz :) przy 80* zapewne by ci sie paluch przykleił do radiatora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...