piotres Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Siema. Mam do dyspozycji 230V pradu sieciowego ...i chce zasilic 3 wentylatory 120 mm Delta AFB1212VHE ...o takie : Chce zasilac te wentylatory napieciem 8 do 16 V (nie musi to byc koniecznie 12V) . Chce zdobyc/zbudowac do nich zasilacz - warunek - NIE moze to byc zasilacz wtykany do gniazdka ..(takie jak zasilacze DC 12V z allegro np. http://www.allegro.pl/item107864743_zasilacz_12v.html) Probowalem juz 2 metod : Taki oto transformator (zasilacz :rolleyes: ) ... z takim mostkiem do wyprostowania pradu na wyjsciu .. Z tym mostkiem dawal on ok. 8.5 V z tylko jedna podpieta Delta 120 mm ... Zasilacz ten jest 12V AC i P=3 VA (czyli moc max. = 3 W ?? :rolleyes:) , jesli tak to przeciez jak podepne do niego takie 3 Delty to moze byc nieciekawie, czyz nie ??? Druga proba: Taki transformator (od lamp halogenowych) . Miernik na wyjsciu pradu (niby 12V zmienne) pokazywal mi 1.2-1.3 V (chyba jakis blad ? :unsure: ). Podpielem taki sam mostek jak na fotce wyzej, oraz 1 szt. Delty 120mm i dawal ok 3.0 V pradu stalego ...za malo by obrocic nawet smiglem Delty ... :oops: :mad: . Kto mi poradzi jak rozwiazac ten problem ?? Jak zbudowac/ czy kupic zasilacz i jaki/gdzie/za ile ?? Ma byc raczej tanio :-). Sam pomyslalem ze moze by tak kupic wlasnie jakis taki np. zasilacz http://www.allegro.pl/item107864743_zasilacz_12v.html i "wybebeszyc" go z tej obudowy ?? Tylko ile on ma miec tych mA ?? Kazda Delta ma niby 0.90A czyli 3*900 mA = 2700 mA = 2.7 A ...az taki musialbym kupic ? :rolleyes: :unsure: Z gory wielkie dzieki. pozdrowki Piotres Edytowane 8 Czerwca 2006 przez piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) upierasz sie by nie byl podlaczany do gniazdka, a na koniec proponujesz jakis taki tani lipny zasilatorek do gniazdka wlasnie :lol:. eee. juz lapie o co Ci chodzi. pozno jest. za 3h wstaje i jade do Sopotu kurde... jesli chcesz, moge odddac Ci cos takiego: http://www.dantom.com.pl/strona.php?12268 tylko ze to dosc duze jest. nawet z akumulatorem mam. chyba ze wykorzystasz sam transformator a obudowe i reszte po prostu wywalisz. ew. sam transformator z obudowy do centralki alarmowej Transformator: TRP 40VA Napięcie zasilania: 230V/AC,50Hz Napięcia wyjściowe przy obciążeniu: 18V/2A; 16V/2.2A ew. gdzies u mnie w firmie lezaly TRP 50VA, troche wieksze. tak czy siak 230v dostarczyc musisz ale wtedy takich delt zasilisz tyle ze hoho :lol: takie cos gwarantuje przynajmniej stabilne i dobre napiecia. jak cos to wiesz gdzie pytac :). pzdr. Edytowane 8 Czerwca 2006 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Do drukarki mam zasilaczyk ktory do gniazda wpina sie jadna wtyczka, taka jak od kompa, a potem "na kablu" jest transformator (cos tak jak w lapsach) i ida cienkie kabelki z jakms tam pradem DC pewnie 12-24v. Mam gdzies taki zasilaczyk odczegos, ale tamten jest na 4,7 (chyba) weic troche malo jakby sie chcialo popedzic delty. Ale jest inna sprawa, mam gdzies taki fajny zasilacz z regulacja napiecia od 3 do 16 (chyba), ale on jest z transformatorem przy gnizadku, widzialem takie na kablu kiedys, ale ostatnio tylko takie. zawsze pozostaje kupienie codeshitai wywalenie troche zbednych bebechow, obudowy itp [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 upierasz sie by nie byl podlaczany do gniazdka, a na koniec proponujesz jakis taki tani lipny zasilatorek do gniazdka wlasnie :lol:. eee. juz lapie o co Ci chodzi. Myslalem zeby wypierniczyc ta cala obudowe z bolcami do gniazdka 230 v ...i podlaczyc w miejsce tych bolcow do gniazdka kable ... wtedy juz nie bedzie "do gniazdka" ;-) . Jesli chodzi o reszte to juz na PW Ci napisze :) . Do drukarki mam zasilaczyk ktory do gniazda wpina sie jadna wtyczka, taka jak od kompa, a potem "na kablu" jest transformator (cos tak jak w lapsach) i ida cienkie kabelki z jakms tam pradem DC pewnie 12-24v. Mam gdzies taki zasilaczyk odczegos, ale tamten jest na 4,7 (chyba) weic troche malo jakby sie chcialo popedzic delty. Ale jest inna sprawa, mam gdzies taki fajny zasilacz z regulacja napiecia od 3 do 16 (chyba), ale on jest z transformatorem przy gnizadku, widzialem takie na kablu kiedys, ale ostatnio tylko takie. zawsze pozostaje kupienie codeshitai wywalenie troche zbednych bebechow, obudowy itp [; Tak tyle ze taki codeshit to jest calkiem spory, nawet po wywaleniu obudowy :? . Dzieki wielkie za pomoc chlopaki ...chce wiecej :D . pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 do zasilania tych 3 wiatraków potrzebujesz około 35W ten frafo od lamp halogenowych powinien być dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 a jest mozliwosc skorzystania z 5v z kompa ? jesli tak to mozna sprobowac zrobic cos impulsowego trafo z jakiegos starego zasilacza podobnie mostek kondy do tego regulacja wypelnienia na 555, lub skorzystac z tego w zasilaczu ale to juz domena TOMAHAWK_'a ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 To drugie trafo to jest przetwornica impulsowa i nic dziwnego ze po podłaczeniu zwykłego mostka Greatza ktory jest za wolny by wyprostowac prad o częstotliwosci 50 i wiecej Khz..(do tego jeszcze bez kondensatora filtrujacego ) masz mały wynik... Czasami jest jeszcze zabezpieczenie w zasilaczach impulsowych takie ze jesli wyjscie nie jest obciążone to przetwornica pracuje z 1/10 mocy... (jest to zabezpieczenie przed nadmiernym rozbujaniem sie przetwornicy) Rada taka : Wycignij z starych 2 Code złomów diody od lini 12V (to są diody schotky-ego 3 A ) majac juz 4 sztuki polacz je w mostek pelno okresowy na wyjscie zapodaj kondensator 1000uF 16V (najlepiej low ESR przystosowany do pracy impulsowej) i podłacz pod wyjscie tego trafa. jesli nie bedzie efektu (dalej niskie napiecie z podłączonymi 4 wentylatorami ) to do drugiego wyjscia podłącz na chwile zarówke halogenową by obciążyć przetworke.. P.s. Zobacz moze ten zwykly mostek da rade wyprostowac takie FRQ.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...