Skocz do zawartości
crassx

Fsb 100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam durona 800 mzh nba fsb 100 i w związku z tym mam takie pytanie czy nowsze chpsety (nforce 2 i kt 600 kt400) beda działać z tym zabytkiem

wczesniej miałem ecs k7vza ale się zj**bał i musze coś teraz pod tego duraka kupić tak w granicy 100 zeta. co polecacie http://www.allegro.pl/4275_socket_a_athlon...er=t&view=gtext

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten dureń bedzie działał na KAŻDEJ płycie socket A, ja kiedyś wsadziłem Durona 650Mhz(100x6,5) do Abita NF7-S i chodził sobie na 133x6,5=866Mhz bez podnoszenia napięcia....po dodaniu lekkiego woltarzu poszedł na 900Mhz, więcej nie probowalem :D.......pozatym efektywne FSB takiego durona to nie jest 100Mhz, tylko 2x100=200Mhz, bo to DDR!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafifeo napisał(a):

mozesz zalicytowac ta plyte: http://www.allegro.pl/item108846533_plyta_...d_zlotowki.html

wiem ze nie jest to jakies cudo, ale dziala i nawet da sie na tym podkrecic troshke :P regulacja napiecia: +5% i +10% na procku :)

Miałem tą mobo, i jeśli nie masz zamiaru cudów na niej robić, to z czystym sumienien polecam do tego durka. Mobo bardzo stabilna, żadnych problemów, jedynie pamietam, że nie za bardzo chciała działać z elixirami. Ale do OC, odradzam, chociaż mój palomino całkiem nieźle na niej wymiatał (patrz - sig) :D

Kuzym ma jeszcze na sprzetaż TAKĄ mobo. Musiałbym go zapytać ile za nią chce. Ale w 100 napewno się zmieścisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

manieczka napisał(a):

ten dureń bedzie działał na KAŻDEJ płycie socket A, ja kiedyś wsadziłem Durona 650Mhz(100x6,5) do Abita NF7-S i chodził sobie na 133x6,5=866Mhz bez podnoszenia napięcia....po dodaniu lekkiego woltarzu poszedł na 900Mhz, więcej nie probowalem :D.......pozatym efektywne FSB takiego durona to nie jest 100Mhz, tylko 2x100=200Mhz, bo to DDR!

Nie ma czegoś takiego jak efektywne FSB. Skoro FSB to jest jedna wartość i koniec. W tym przypadku nie rób mu wody z mózgu, bo to jest 100MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DaRoN napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak efektywne FSB. Skoro FSB to jest jedna wartość i koniec. W tym przypadku nie rób mu wody z mózgu, bo to jest 100MHz.

specjalnie dla ciebie pierwszy lepszy opis z brzegu:

http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=ecs_k7s5a

czy teraz mam mysleć, że na tym ECS'ie nie pójdzie żaden Duron bo proc chodzi na magistrali 100Mhz??? :D

może i źle określiłem jako 'efektywne' chociaż tak często się określa, w każdym razie jest to DDR, Double Date Rating

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

manieczka napisał(a):

specjalnie dla ciebie pierwszy lepszy opis z brzegu:

http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=ecs_k7s5a

czy teraz mam mysleć, że na tym ECS'ie nie pójdzie żaden Duron bo proc chodzi na magistrali 100Mhz??? :D

może i źle określiłem jako 'efektywne' chociaż tak często się określa, w każdym razie jest to DDR, Double Date Rating

Ja tez pierwszy raz slysze o efektywnym FSB ;)

Jest taktowanie efektywne i rzeczwiste.

A dokladnie jezeli chcemy byc dokladnymi to istnieje tylko taktowanie rzeczywiste. Taktowanie jest zegarem w tym wypadku 100MHz a nie 200MHz. Chodzi tylko o to ze uklad ocyfrowy oczekuje na konkretne zbocze z taktujacego zegara ktory ma jedno taktowanie. W ukladach DDR uklad cyfrowy dziala na obu zboczach dlatego przepustowosc wzrasta dwa razy(uklad przesyla dane na obu zboczach) ale nie ma to nic wspolego z zwiekszonym taktowaniem zegara, zegar ma jedno taktowanie. Przyjelo sie uzywanie na zmiane rzeczwiste i efektywne taktowanie aby odzielic od siebie te dwie rzeczy. A jak zwykle winny jest marketing. Aby wyprowmowac pamieci DDR producenci pisali ze maja taktowanie 2x wieksze ale jako ze to bylo niezgodne z prawda to rodzielono te dwie rzeczy na rzeczywiste i efektywne taktowanie.

Dlatego jak juz to mozesz napisac efektywne/rzeczywiste taktowanie magistrali FSB ale o efektywnym(i analogicznie rzeczywistym) FSB pierwszy raz slysze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...