Skocz do zawartości
pwlj

Wszystko O Patriot Llk Ddr 1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem wlasnie z tymi ramkami 2x512 Patriot LLK PC3200 jednostronne na zielonym PCB, a mianowicie taki nie chca isc wyzej niz 407Mhz probowalem roznych tymingow takze MAL i RPT napiecia od 2,6-2,9V i nic wywala, ze nie mozna odnalesc jakiegos pliku systemowego i chce plyte instalki windy jak mu ja dam to nawet nie chce jej czytac. Lub wogole nie wstaje :mur: i nie mam pojecia co robie zle moze to wina biosu jest z czerwca 2006r dodam, ze wczesniej mialem 2x512 Geil Ultra Low Latency PC3200 i bylo praktycznie to samo max 414Mhz dlatego po przeczytaniu tego tematu zmienilem wlasnie na te Patrioty, a tu jeszcze gorzej.

Moj sprzet:

Athlon 64 3000@3800 8x305

DFI Lan Party UT nF4 Ultra-D

Patriot LLK PC3200

Galaxy 7600GS Zalman

Seagate 80GB SataII

Chieftec 400W

Teraz chodza na div133 (407) jak dam div150 (440) komp nie wstaje przy zadnych tymingach i roznych napieciach ramki w pomaranczowych slotach w zoltych jeszcze gorzej.

Jak mozecie to podajcie wasze tymingi na ktorych chodza te pamieci powyzej 440 byleby sie komp wlaczyl bo jak narazie to nie chce. :sad:

Edytowane przez gaucho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chodzi ci o te male metalowe tranzystorki to sa tylko po tej stronie co kosci na gorze i na dole po bokach ich nie ma u niektorych jest otwor z boku a u mnie jest plusik. Dzieki za tymingi ale to TREF powinno byc chyba takie jaki ustawi sie dzielnik dla pamieci? Jak cos moge dac fote tych pamieci o ile to cos da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę powiedzieć ze miałem kiedys LLK ale duże tj. 2x1 gb i mi szły null problem na 2,5-3-3-7 2,76V

http://img255.imageshack.us/my.php?image=patriot2gtj2.jpg

Będe miał LLK w poniedziałek nowe więc jak coś zapraszam, 1 komplet 2x1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to walczymy heryf ja juz od dluzszego czasu sledzilem to forum bo ramki mam od poczatku wrzesnia tylko nie wiem czemu nie moglem sie wczesniej zarejestrowac, a dzisiaj mi sie jakos udalo przypominam tez, ze z tymi Geil Ultra Low Latency bylo to samo no moze troszeczke lepiej wiec moze to wina biosu widze ze masz podobny konfig do mnie wiec jaka masz date biosu? i jak to wszystko chodzi u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te ustawienia co dałem u góry są na 2,6V czyli def. Dawanie wiecej V tylko pogarszało sprawe. Układy scalone to są kości, nie te małe elemnciki które sa rezystorami i kondensatorami ;). Dzielnik jak widać 200 czyli synchro a proc chodzi na 235MHz*10=2350MHz. Chcecie to piszcie na priv swoje GG może coś pomogę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmieniales biosy dawalo cos?

Bo wedlug mnie przyczyna lezy wlasnie w biosie chyba ze ta plyta nie lubi tych pamieci ale przeciez 05 03 1992 wykrecil na nich 270 ciekawe na jakim biosie to osiagnol.

Jak masz mozliwosc wrzucic foty swoich memek to dawaj ja tez wrzuce i zobaczymy czy trafilismy na takie same padaki :D

Nie wiem na jakich kosciach sa bo nie zdejmowalem radiatorkow w kazdym razie kosci sa po jednej stronie PCB.

Te czarne plamki na krawedzi PCB widok z gory to zrobily sie po sprawdzeniu jak ramki beda chodzic w zoltych slotach okazalo sie ze jeszcze gozej i w dodatku zrobilo sie to czarne :mur: co to moze byc :blink:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Od gory i te czarne plamki :mur:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

270 to na nf3 :D

Wykręcił 280 w sumie na nf4 ultra-d z tego, co pamiętam.

Niezłe macie odjazdy z tymi pamięciami - współczuję...

Pewnie macie aeneony, tylko co z tym DFI? Hmm, 05_03_1992 spokojnie działały...

Hehe, ładnie te memki podrożały - niedawno za niecałe 400zł teraz za 550!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem wlasnie z tymi ramkami 2x512 Patriot LLK PC3200 jednostronne na zielonym PCB, a mianowicie taki nie chca isc wyzej niz 407Mhz probowalem roznych tymingow takze MAL i RPT napiecia od 2,6-2,9V i nic wywala, ze nie mozna odnalesc jakiegos pliku systemowego i chce plyte instalki windy jak mu ja dam to nawet nie chce jej czytac. Lub wogole nie wstaje :mur: i nie mam pojecia co robie zle moze to wina biosu jest z czerwca 2006r dodam, ze wczesniej mialem 2x512 Geil Ultra Low Latency PC3200 i bylo praktycznie to samo max 414Mhz dlatego po przeczytaniu tego tematu zmienilem wlasnie na te Patrioty, a tu jeszcze gorzej.

Moj sprzet:

Athlon 64 3000@3800 8x305

DFI Lan Party UT nF4 Ultra-D

Patriot LLK PC3200

Galaxy 7600GS Zalman

Seagate 80GB SataII

Chieftec 400W

Teraz chodza na div133 (407) jak dam div150 (440) komp nie wstaje przy zadnych tymingach i roznych napieciach ramki w pomaranczowych slotach w zoltych jeszcze gorzej.

Jak mozecie to podajcie wasze tymingi na ktorych chodza te pamieci powyzej 440 byleby sie komp wlaczyl bo jak narazie to nie chce. :sad:

dziwne... dwa zestway i tak smiesznie niskie osiagi.... czy aby napewno wszystko robisz dobrze ??

próbowałeś moich timingów z pierwszej strony??

pozdrawam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie mnie bardzo kusi co tam jest pod tym radiatorem ale musze najpierw miec nowa tasme, a jak narazie to nie mam czasu isc ja kupic bo siedze w pracy calymi dniami i nocami bo mam inwenture ale juz niedlugo i moze sie wezme wreszcie pozadnie za te ramki bo troche wstyd :oops:

A tymingi probowalem kilku z was i jeszcze kolesi z innych forum i nawet jak u kogos chodzily na danych tymingach na 490 to u mnie 440 i po post odrazu reset wszystkie na auto z wyjatkiem pierwszych podstawowych przy roznej kombinacji i tez nic, wszystkie najwyzsze i tez nie, jedynie pare razy udalo mi sie uruchomic je na 444 przy 2,5-3-2-5 lub 2,5-3-3-6 ale komp sie strasznie mulil i po jakims czasie wieszal kombinowanie z podwyzszaniem ktorego kolwiek dawalo jeszcze gorszy efekt musze sprobowac z innym biosem ale znowu ten brak czasu no i zabardzo nie wiem ktory bios moze znacie jakis sprawdzony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;p poprosic wystarczy :P a nawet zapytać :) memki testowałem na biosie 618 chyba, na 99%.... jestem pewien na 100% że to był jakiś 3 cyfrowy zaczynajacy sie na 6xx z techpowerup.com wersja final @ 3 (ni samsung ni wondbond) :) pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi