alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Cześć, jak w temacie niemam pojecia co wybrać, wszystko oscyluje w granicach 400- 500zł athlon 64 3000 / Pentium 4 524 / Pentium D 805 W komputerze mam 512 ddr, GF 6800 GS i Celerona 2.4 400 fsb (sic!) Byłem juz w sumie zdecydowany na athlona 64 3000+, i bym go trochę wykręcil. Poszedłem więc do odziału Komputronika umnie w mieście żeby go zamówic, ewentualnie sie poradzić sprzedawcy. Jak mu powiedziałem że chcę Athlona- zrobił dziwna minę i pokręcił głową. Tłumaczyłem mu że komputer będzie wykorzystywany w około 50 % do gier - 40% do grafiki (3dsMax8, photoshop, flash 8) a 10 % to filmy i muza. Zaczął więc porównywać mi te procki, powiedział że walke wygrywa Pentak 4 3.06 giga z HT - tłumaczył że ma największe taktowanie i technologie HT która robi z niego jakby 2 proce. A athlon? 'Zobacz on ma tylko 1.8 giga' (jak sie myle to poprawcie) - tłumaczył,' jak takie cos moze wygrywać z Pentakiem 4?' Sczerze to troche mnie zakręcił :unsure: 'OK' -mówię 'Ale 4 dychy więcej i mam już P D 805 z dwoma jajkami i 2 mb keszu na każde z nich.' -' eeee tam, ale zobacz' - i pokazuje specyfikacje tych 2 procy na stronie komputronika - ' zobacz , on ma tylko ( ten D) 2.8 giga, a P4 ma aż 3!, a na cache nie patrz bo to tylko do obliczeń itp' -'No ale ten z serii D ma 2.8 giga na jednym core przezierz, to sie liczy x2, pozatym ja pracuje w 3dmaxie który korzsyta z 2 rdzeni' - dodałem, juz na maxa zdezorientowany. -' No ale patrz ten ma 3.06 giga i tez ma jakby 2 rdzenie bo HT przeciez , wez sobie ctrl+alt+delete i bedziesz mial 2 rdzenie' - argumentował spzrtedawca, jakby chcaił powiedziec ze ten proc ma 6 giga -bo 3 na jedno jajo :blink: Poszedłem skołowany do domu. Nieznam sie tak bardzo jak wy, możecie mi powiedzieć który z tych rocy byłby najplepszym rozwiazaniem do mojego kompa? bo na sprzedawcy jakoś liczyc nie mogłem, no chyba że mówił mi prawdę. Ale miałem wrażene że on mi che wcisnąc tego p4 . PENTIUM D 805 Komputronik.pl PENTIUM 4 524 3.06 Komputronik.pl Athlon 64 300+ Komputronik.pl I płyta pod 775 Komputronik.pl AsRock 775Dual-880Pro Via PT880 Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) A wiec tak: Ten Pentium 4 nie ma HT i jest to najgorszy wybor z tych 3 prockow (sprzedawca z ktorym rozmawiales to albo totalny kretyn albo ma polecenie od szefa wciskac ten shit !! ;)) Jezeli masz zamiar podkrecać procesor i zalezy ci na tym aby 3DsMAx chodzil jak najszybciej to wez pentiuma D. Tylko uwzgeldnij wtedy odpowiednio lepszy zasilacz i chlodzenie bo pobiera on bardzo duzo energii a co za tym idzie bardzoo sie grzeje a i nie zapomnij o plycie glownej natym asrocku nie zaszalejesz(mam namysli podkrecanie) z Pentiumem D. Jezeli nawet cie szyna nie zablokuje to pewinie zrobia to gotujace sie mosfety(ale akurat z tym mozna sobie poradzic;)). Jezeli nie masz dosc funduszy na odpowiednie chlodzenie, zasilke i mobo pod Pentiuma D, albo wolisz aby kosztem wydajnosci w 3DsMax, gry chodzily szybciej to wez Athlona 3000 i do tego plyte Asrock dual sata II ;) Chlodzenie np. Arctic cooling Freezer 64 pro, i zasilke (moze byc jakis modecom 400W lub 350W byle nie feel ;)). Na tej plycie i z tym chlodzeniem po drobnych modach ladnie wykrecisz tego athlona ;)) Jezeli nie wykrzesasz kasy na freezera a kupisz wersjebox procesora nieprzejmuj sie nawet na boxie mozna podkrecic go do tego 2.5GHz ;) Ale pamietaj pod zadnym pozorem nie bierz pentiuma 4 524 ani zadnego innego z oznaczeniem 5xx :) i nie kupuj w komputroniku ;) Osobiscie bralbym pentiuma D, ale musisz pamietac ze wyjdzie cie on nieco drozej od A64 ;) Ale IMO jest tego wart. Edytowane 10 Czerwca 2006 przez Wolan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Wohoho, jak ja to zrobiłem że niezauważyłem że nie ma on HT :) OK walka toczy sie miedzy pentium D a Athlonem- mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie który proc działa szyb ciej BEZ podkręcania ( powiedzmy że jest to wykluczone) w codziennej pracy - system, internet, czasami nowsze gry i oczywiscie 3dmax . Niestety nie bedzie on podkrecany, przynajmniej narazie. Aha mam zasilacz Fortona 450 , styknie? PS. sprzedawca chciał mi wcisnąc najwiekszy kit jaki mógł, lol ale dostanie jechane :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zasilcza styknie. A bezkrecenia w grach szybszy bedzie athlon ;) w 3DsMax Pentium D. A w codziennej pracy czuje ze pentium D ciut lepiej sie spisze (zwlaszcza jak jakis program sie zapetli obciazajac jedno jajko w 99% ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 W grach bez obslugi wielowatkowosci A64, w grach z obsluga wielowatkowosci roznie (tylko , ze na razie to sa 2-3 tytuly i tylko w q4 805d wygrywa). Acha nie wiem czy masz grafe agp czy pci jak agp to bierz asusa p5-800se. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Ja też mam Pentium D 805 i na co dzień podkręconego na 3060 i wszystko ładnie chodzi. Na tyle podkręcisz go na chłodzeniu BOX jak ja. Jak masz na tyle kasy to weź D 805. Ale pamiętaj, że musisz mieć najlepiej płytę główną pod socket 945 lub wyższy, a tam potrzeba DDR2. Chyba, że zaryzykujesz jakąś płytę główną na s. 865PE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Hehhe, z poczciwym Windows często to sie zdarza. czyli odpowiedź znalazłem, często pracuję z pootwieranymi oknami i programami (np taki duet 3dsmax, flash i photoshop razem otwarte + kilka paneli w firefoxie + Bitcomet + winamp i biedna celinka leży na łopatach , już niemogę sie doczekać kiedy zobaczę i poczuję ten komfort pracy bawiąc sie alt+tab :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Polecam ci abyś wybrał D805 dopłacisz ale jest to naprawdę dobry proc i napisałes że 40% będzie pochłaniał 3dsMax, photoshop w tym pentiak będzie lepszy od tego athlona no i mozna go jeszcze pokręcić :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) pajak28 1 Chyba chipset Intel 945p/pl ;)?? 2. alwin ma prawdopodniem grafike na AGP ipamieci DDR ;) A do tego najlepsza plyta to Asus P5P800SE jak juz Michaelius wspomnial ;) Awin do plynnej zabawy alt+tab przy tylu programach moze ci ramu zabraknac ;) wiec jak mozesz to dokup 512MB ;) Edytowane 10 Czerwca 2006 przez Wolan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Szukałem i nieznalazłem płyt pod socket 945 :lol2: Mam grafe AGP- dosyć dobra i dlatego wybrałem płytę Asrocka bo obsługuje takze PCIE- jakbym chcial kiedys zmodernizować, a krecić go niebędę więc chyba styknie płyta. Aha i mam pamięci ddr - 512 jakies nonejmy :mur: Wymienić je? Czymoga zostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 O ile sie nie myle ten asrock ma Pci-e x4 niekompatybilne ze wszystkimi grafami. Lista obslugiwanych graf jest na stronie asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 O to trzeba obadać, jeszcze mam pytanie- czy jezeli mam ddr, bede musial zmienic je na ddr2 dla tego proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 O ile sie nie myle ten asrock ma Pci-e x4 niekompatybilne ze wszystkimi grafami. Lista obslugiwanych graf jest na stronie asrocka. Wlasnie niedawno sprawdzalem i ostatnio liste mocno rozszerzyli kiedys konczyla sie w okolicach 6600gt 6800 gt/ultra teraz juz na stronce maja chyba wszystko poza 7300gt. Acha jakbys decydowal sie jednak na asrocka to pytaj sie w sklepie kiedy bedzie nowa rewizja bo te wszystkie plyty wynalazki asrocka (na via880pro ati-x200 czy 865g maja obslugiwac conroe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Tu jest spic procków które wchodzą na tę płytę. 775Dual 880pro Narazie jednak niema Cenroe, z kad wiesz że bedzie? PS patrzałem na spis kart które wchodzą na te płytę, jest napisane ze tylko te na 1.5 v, jak mam sprawdzic jaka jest moja? GF 6800 gs agp Edytowane 10 Czerwca 2006 przez alwin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) pajak28 1 Chyba chipset Intel 945p/pl ;)?? 2. alwin ma prawdopodniem grafike na AGP ipamieci DDR ;) 1. Chipset Intel 945P/PL/G ;]. 2. Najprawdopodobniej tak. No cóż, najlepiej byłoby sprzedać grafę i ram. Ale jak chcesz zostać przy tym co masz to też popieram Asusa P5P800SE. Tylko kup go w nowej wersji, gdzie będzie reklama na pół pudełka, że obsługuje dwurdzeniowe procki ;]. Edytowane 10 Czerwca 2006 przez pajak28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 witam tez podlacze sie do tematu bo juz sam nie wiem co kupic to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27147 czy to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25566 tez zakrecili mnie w komputroniku.pl , ale takze dzisiaj na gieldzie na Batorego w warszawie, zdania byly tak podzielone , ze naprawde mozna zwariowac . Niektorzy wogole nie chca sluchac o pentium a i nni o AMD a co w o tym myslicie Dodam ze cena jest taka sama i nie ma sie co sugerowac cena z komputronika. Dodam ze kompa bede uzywal do: gry: 50% internet: bardzo duzo filmy : tez sporo zdjecia itp zastosowania emule : prawie non stop POMOCY W WYBORZE PLIS :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 witam tez podlacze sie do tematu bo juz sam nie wiem co kupic to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27147 czy to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25566 tez zakrecili mnie w komputroniku.pl , ale takze dzisiaj na gieldzie na Batorego w warszawie, zdania byly tak podzielone , ze naprawde mozna zwariowac . Niektorzy wogole nie chca sluchac o pentium a i nni o AMD a co w o tym myslicie Dodam ze cena jest taka sama i nie ma sie co sugerowac cena z komputronika. Dodam ze kompa bede uzywal do: gry: 50% internet: bardzo duzo filmy : tez sporo zdjecia itp zastosowania emule : prawie non stop POMOCY W WYBORZE PLIS :-| Skłaniał bym sięku Pentiumowi. Pewnie większość zapalonych graczy będzie chwaliła Athlona, fakt faktem jest wydajniejszy w grach - na razie. W niedługim czasie gry będą wykorzystywały dobrodziejstwa dwuch jajek. Dodatkowo Pentium sprawniej poradzi sobie przy jednoczesnym graniu i właczonym w tle emule (także sprawniej będzie sobie radził w programach do obróbki zdjęć). @alwin 512MB pamięci to zdecydowanie za mało - sprzedaj te co masz i kup zestaw 2x512MB, choć ja na twoim miejscu jednak sprzedał bym mobo, grafe i ram, i kupił Asusa P5LD2+7600GS+2x512DDR2 (razem ok 1300zł). Za stare części sporo dostaniesz - głównie za grafike - więc dopłata nie powinna być duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Skłaniał bym sięku Pentiumowi. Pewnie większość zapalonych graczy będzie chwaliła Athlona, fakt faktem jest wydajniejszy w grach - na razie. W niedługim czasie gry będą wykorzystywały dobrodziejstwa dwuch jajek. Dodatkowo Pentium sprawniej poradzi sobie przy jednoczesnym graniu i właczonym w tle emule (także sprawniej będzie sobie radził w programach do obróbki zdjęć). @alwin 512MB pamięci to zdecydowanie za mało - sprzedaj te co masz i kup zestaw 2x512MB, choć ja na twoim miejscu jednak sprzedał bym mobo, grafe i ram, i kupił Asusa P5LD2+7600GS+2x512DDR2 (razem ok 1300zł). Za stare części sporo dostaniesz - głównie za grafike - więc dopłata nie powinna być duża. nie no zdecydowanie stare czesci sa do sprzedania ale tylko 1300zł wyszły ci te czesci plyta asusa: ok 440zł - chociaz powinna byc na intelu 955X zeby bylo super dobrze ram : ok 320zł - patriot bedzie dobry procek: ok 720zł - D930 grafa: ok 650zł - jakies niezle ati bo tylko takie preferuje napewno nie GF czyli to nam daje ok: 2100zł za swoja plyte , procka , pamieci i grafe ile moge cenic okolo 600-700zł no to w miare dobrze policzyles okolo 1400 trzeba dolozyc ale zawsze zostaje ta niepewnosc czy nie lepiej San Diego 3700+ o i oto jest pytanie kurcze ale te dwa rdzenie w pentium i ta ogromna ileosc pamieci l2 podniecaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 nie no zdecydowanie stare czesci sa do sprzedania ale tylko 1300zł wyszły ci te czesci plyta asusa: ok 440zł - chociaz powinna byc na intelu 955X zeby bylo super dobrze ram : ok 320zł - patriot bedzie dobry procek: ok 720zł - D930 grafa: ok 650zł - jakies niezle ati bo tylko takie preferuje napewno nie GF czyli to nam daje ok: 2100zł za swoja plyte , procka , pamieci i grafe ile moge cenic okolo 600-700zł no to w miare dobrze policzyles okolo 1400 trzeba dolozyc ale zawsze zostaje ta niepewnosc czy nie lepiej San Diego 3700+ o i oto jest pytanie kurcze ale te dwa rdzenie w pentium i ta ogromna ileosc pamieci l2 podniecaja Hehe z radą co do całego kompa to pisałem do alwina;). 940 ma więcej L2 :D ale jest też droższa :? Co do płyty to opieram się na ogólnej opinii że Asusy do Pentiumów są najlepsze (i b.dobrze nadają się do OC) a żeby było super dobrze to trza by kupić płyte z obsługą Conroe ale na stan obecny prawie ich nie ma a jak są to drogie. Co do grafy to niestety ATi w segmęcie kart w cenie ok 600zł przegrywa z produktami nVidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 512MB pamięci to zdecydowanie za mało - sprzedaj te co masz i kup zestaw 2x512MB, choć ja na twoim miejscu jednak sprzedał bym mobo, grafe i ram, i kupił Asusa P5LD2+7600GS+2x512DDR2 (razem ok 1300zł). Za stare części sporo dostaniesz - głównie za grafike - więc dopłata nie powinna być duża. tak chyba zrobie sprzedam mobo,celine 2.4, gdzies tam mam jeszcze w szufladzie radka 9800 pro z pentakiem CU, to sie opchnie co nieco, a co do Pentiuma D, tez czytałem że już teraz mozna zacząć inwestowac w dwujajeczne jednostki, jezeli chodzi o gry juz powstaja, np Oblivion, COD, Quake 4, w sumie zobaczcie- same wysokobudzetowe gry, a przyrost wydajności podobno jest zadawalająca w poruwnaniu do jednordzeniowego np. athlona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...