Skocz do zawartości
Kolos

Wysokie Temperatury W Układzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z temperaturami w układzie.

Posiadam Bloki:

-Blok X3N XP

-Abadon GPU Lite 3

Pompka MaxiJet i chłodnica Black Water 121 Advanced

Problem polega na tym, że temperatura procesory przy uruchomieniu komputera ma 37 stopni a już po 5min. osiaga 47stopni w IDLE co i tak jest bardzo wysoka temp. - a w STRESS po 30min. gry ma 65stopni, :mad: Dlaczego są takie wysokie temperatury w układzie, czy winą może być zły przepływ cieczy widoczny na fotografiach ?.

http://img81.imageshack.us/my.php?image=pr...ecie00165tc.jpg "Czy problem może zniknąc jak woda by od dołu do góry przepływała ? ".

Procesor puszczony jest na 290x9 na 1.65V

Karta grafiki ustawiona na Deflaut ma 47 stopni w IDLE

Fotografia ogólna http://img140.imageshack.us/my.php?image=obraz00173pp.jpg

pzdr,

Rob

Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. źle dociśnięty blok

2. za słaby nawiew na chłodnicę

3. dobry nawiew tylko ciepłe powietrze nie ma gdzie uciec

4. źle posmarowany proc

5. nieposmarowany proc :)

6. błędny odczyt mobo

Witam,

1. Blokna procesorze jest ustawiony na spręzynkach, docisk jest raczej dobry 25% wielkości sprężynki. Przy mocniejszym docisku temp. wzrasta :mur:

2. Nawiew jest słaby ale bez przesady, takie temp. co ja mam w układzie to nawet bez nawiewu powinny być lepsze.

4. Dobrze jest posmarowany, nawet 2 razy sprawdzane, "cieniutka warstwa pasty rozprowadzona żyletką

6. Odczyt raczej dobry bo, na Freezer 64 puszczony na 2200obr temp. proca w Stresie osiągała max ok. 50 stopni

Jaka jest temp WODY?

To podstawowa diagnostyka - powie ci czy sa problemy z dociskiem, odczytem temp itd, czy masz za ciepla wode.

Witam,

Temperatura wody ma 39stopni

Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

1. Proc jest ustawiony na spręzynkach, docisk jest raczej dobry 25% wielkości spręzynki. Przy mocniejszym docisku temp. wzrasta :mur:

2. Nawiew jest słaby ale bez przesady, takie temp. co ja mam w ukłasdzie to nawet bez nawiewu powinny być lepsze.

4. Dobrze jest posmarowany, nawet 2 razy sprawdzane, "cieniutka warstwa rozprowadzana żyletką"

6. Odczyt raczej dobry bo, na Freezer 64 puszczony na 2200obr temp. proca w Stresie osiągała max ok. 50 stopni

Witam,

Temperatura wody ma 39stopni

Ale to jest temp wody w stresie czy idle :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img140.imageshack.us/my.php?image=obraz00173pp.jpg

na tym zdjęciu, pod chlodnicą jest dziura? czy nei ciąłeś budy?

bo jezeli nie, to to moim zdaniem moze byc jedną z przyczyn, powietrze nie ma jak spod chlodnicy uciec, albo ma problemy z "zassaniem sie" - zależy w ktora strone ustawiles wentylator. innnymi splowy - za maly prześwit.

bo jak tak wysyka temp wody, to imo uklad dobrze odbiera cieplo, tylko potem chlodnica nie moze go schlodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to jest przyczyną tych temp "Procesor puszczony jest na 290x9 na 1.65V" jak na BIP'a to chyba za dużo a i X1900XT też nie pomaga ;)

Spróbuj przestawić wentyl żeby dmuchał na chłodnice a nie żeby z niej wyciągał.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Procesor puściłem teraz na 1,55V temp wody Idle 39 Stres 42 "nie mam termometru lepszego, sprawdzam na rtęci :wink:

Karta grafiki Idle 47 Stress 50 stopni

Procek teraz obecnie w stanie Idle ma 49 a w stresie 57-59 i był zwis :mad:

Obecnie te temperatury sa na przemienionej chłodnicy od Kadeta ale nic sie nie poprawiło :(

SCREEN:

http://img232.imageshack.us/my.php?image=temp4by.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapytam jeszcze raz:

http://img140.imageshack.us/my.php?image=obraz00173pp.jpg

na tym zdjęciu, pod chlodnicą jest dziura? czy nei ciąłeś budy?

pytanie 2:

Obecnie te temperatury sa na przemienionej chłodnicy od Kadeta ale nic sie nie poprawiło

jak umieszczonego masz tego kadeta? tak samo jak tą chlodnice poprzednio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapytam jeszcze raz:

pytanie 2:

jak umieszczonego masz tego kadeta? tak samo jak tą chlodnice poprzednio?

Kadet jest tak samo umiejscowiony co Black Water, pod chłodnicą nie ma dziury wyciętej w obudowie. Wentylatora nie mam jakiegos do sprawdzenia innego aby wykluczyc nadmierne grzanie się chlodnicy. Dodatkowo jest teraz pompka zatopiona w pojemniku aby wyeliminować zapowietrzenie układu.

Czy pompka może nadmiernie nagrzewac? Chodzi mi oto,że od 2 lat leżała w piwnicy i może się popsuła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chłodniczka dobrze odpowietrzona? Sprawdz chociażby organoleptycznie czy chłodcnica jest naprawde taka ciepła.

Postaw ją pionowo króćcami do góry, wtedy ewentualnie powietrze wyleci a poza tym dla sprawdzenia uzyska ona lepszą wentylacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ta chlodnica + jej nadmuch są zasłabe jak na to co chłodzą. Widać to po temperaturach wody jakie podał Kolos 39-42 stopnie to za duzo. Tak wg mnie to wiatrak powinien wiac na chlodnice a nie jak jest teraz ze on pobiera z niem powietrze. I zrub troche miejsca na przewiew powietrza pod chłodnicą.

edit

tak jak powyzej tez przyczyna moze byc zle odpowietrznie, powietrze zbiera sie w najwyzej polozonym miejcsu ukladu.

Edytowane przez flex one

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Moim zdaniem ta chlodnica + jej nadmuch są zasłabe jak na to co chłodzą. Widać to po temperaturach wody jakie podał Kolos 39-42 stopnie to za duzo. Tak wg mnie to wiatrak powinien wiac na chlodnice a nie jak jest teraz ze on pobiera z niem powietrze. I zrub troche miejsca na przewiew powietrza pod chłodnicą.

edit

tak jak powyzej tez przyczyna moze byc zle odpowietrznie, powietrze zbiera sie w najwyzej polozonym miejcsu ukladu.

Ciepłe powietrze z chłodnicy nie ma dobrego ujścia, tak jak powiedziano wczesniej, nie rozumiem w czym problem... postawic inaczej. Potrząsaj chłodnicą i sprawdz czy nie wylatuje powietrze, chłodnica jest w najwyzszym miejscu układu, a jak wiadomo powietrze w cieczy idzie do góry wiec moze byc go tam dużo.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit

naucz sie pisac co? :|

i powietrze wcale niezbiera sie wnajwyzszym miejscu ukladu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe testy które przeprowadziłem troche zmieniły w temacie:

1 . Układ jest 100% odpowietrzony to gwarantuje.

2 . Wiatrak zmieniony na 2x 92 Sunon puszczone na max + shroud co przedstawia zdjęcie.

http://img396.imageshack.us/my.php?image=obraz00193fb.jpg

Temperatury spadły o 4 stopnie do -CPU 38 st.- -GPU 40 st.- IDLE

-CPU 45 st.- -GPU 42 st.- STRES

Woda ma temperature: 37 st w stresie.

Takie temp. mnie zadawalają ale hałas wiatraków jest nie do zniesienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

kiedys miałem stycznosc z bipem1 i naprawde tempy nie były tragiczne. WIał na nią Amber @12V. Zresztą mozna popatrzec na WCty ludzi z forum i widac jakie mają temperatury na takich chłodniczkach.

Moze masz jakąś wadliwą, moze ma niedrożnekilka kanałów, zatkane cyną albo cuś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego zdecydowałem się na tą chłodnice. Cudów się nie spodziewałem wystarczające są dla mnie temperatury równe albo nieznacznie niższe od chłodzenia powietrzem. Chodziło mi głownie na wyciszeniu całości przy możliwie niskich kosztach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy wc nie mialem i nie znam sie za bardzo ale jak dla mnie prawa fizyki sa nieugiete iwg. mnie twentyl jeden czy drugi nie ma po prostu skąd zimnego powietrza zasysac... sprobuj podniesc nagrzewnice 3-5cm nad obudowe (podłuz po bokach ksiazki jakies albo cos zeby był obieg powietrza...

tyle ode mnie pozdr ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi