Skocz do zawartości
pwlj

Jak Zmierzyć Miernikiem Dokładne Napięcie Na Ram

Rekomendowane odpowiedzi

pluszek tu nie ma nic o napięciach dla pamięci.

Dopisuje się do prośby, gdyż też mnie interesują napięcia pamięci i proca mierzone miernikiem.

Wiem, że trzeba mierzyć gdzieś na mosfetach, ale czy jak będę próbował na chybił trafił i szukał napięcia najbliższego spodziewanego to mogę spowodować jakieś zwarcie i coś spalić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega pytał o napięcie na pamieciach a nie na zasilaczu.

V-dimm możesz zmierzyć na którymś z mofsetów pod slotami pamięci(tutaj fotka, patrz na mofsety pod slotami pamieci). Ustaw na mierniku zakres do 20V, czarną sonde włóż do masy. np. w molexie, a czerwoną przykładaj do nóżek mofsetów. Napięcie najbardziej zblożone do napięca pamięci, to własnie będzie v-dimm. Tylko uważaj żeby nie zrobić zwarcia!

pluszek tu nie ma nic o napięciach dla pamięci.

Dopisuje się do prośby, gdyż też mnie interesują napięcia pamięci i proca mierzone miernikiem.

Wiem, że trzeba mierzyć gdzieś na mosfetach, ale czy jak będę próbował na chybił trafił i szukał napięcia najbliższego spodziewanego to mogę spowodować jakieś zwarcie i coś spalić?

Miejsce pomiaru napięć zależy od konstrukcji płyty gł. ale najczęściej mierzy się je na mofsetach w okolicy danego podzespołu. Jeśli bedziesz ostrożnie szukał i nie spowodujesz żadnego zwarcia, to nie ma żadnego niebezpieczeństwa. Najlepiej połóż komputer na boku i ostrożnie przykładaj sonde do nóżek mofsetów. Kilka razy zdarzyło mi się zrobić zwarcie, naszczęście skonczyło się tylko na wyłączeniu kompa :)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s. sam miernik przy mierzeniu napiecia nie powinien robic zwarcia gdyz teoretycznie jego opor jest nieskonczony

Chodziło mi raczej o to, że gdy przykłada się sonde do nóżki mofsetu, to może się ześliznąć i zewrzeć z sąsiednią nóżką, no i tak można spowodować zwarcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi