pwlj Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Witam. Chciałbym zmierzyć dokładne napięcie na moich pamięciach. Czy mógłby mi ktoś napisać gdzie mam to sprawdzić (gdzie przyłożyć)? Edytowane 11 Czerwca 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 pluszek tu nie ma nic o napięciach dla pamięci. Dopisuje się do prośby, gdyż też mnie interesują napięcia pamięci i proca mierzone miernikiem. Wiem, że trzeba mierzyć gdzieś na mosfetach, ale czy jak będę próbował na chybił trafił i szukał napięcia najbliższego spodziewanego to mogę spowodować jakieś zwarcie i coś spalić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) klik Kolega pytał o napięcie na pamieciach a nie na zasilaczu. V-dimm możesz zmierzyć na którymś z mofsetów pod slotami pamięci(tutaj fotka, patrz na mofsety pod slotami pamieci). Ustaw na mierniku zakres do 20V, czarną sonde włóż do masy. np. w molexie, a czerwoną przykładaj do nóżek mofsetów. Napięcie najbardziej zblożone do napięca pamięci, to własnie będzie v-dimm. Tylko uważaj żeby nie zrobić zwarcia! pluszek tu nie ma nic o napięciach dla pamięci. Dopisuje się do prośby, gdyż też mnie interesują napięcia pamięci i proca mierzone miernikiem. Wiem, że trzeba mierzyć gdzieś na mosfetach, ale czy jak będę próbował na chybił trafił i szukał napięcia najbliższego spodziewanego to mogę spowodować jakieś zwarcie i coś spalić? Miejsce pomiaru napięć zależy od konstrukcji płyty gł. ale najczęściej mierzy się je na mofsetach w okolicy danego podzespołu. Jeśli bedziesz ostrożnie szukał i nie spowodujesz żadnego zwarcia, to nie ma żadnego niebezpieczeństwa. Najlepiej połóż komputer na boku i ostrożnie przykładaj sonde do nóżek mofsetów. Kilka razy zdarzyło mi się zrobić zwarcie, naszczęście skonczyło się tylko na wyłączeniu kompa :) Edytowane 11 Czerwca 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Udało mi się. Wielkie dzięki. Z ustawionych 2,63 mam 2,62V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 p.s. sam miernik przy mierzeniu napiecia nie powinien robic zwarcia gdyz teoretycznie jego opor jest nieskonczony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 p.s. sam miernik przy mierzeniu napiecia nie powinien robic zwarcia gdyz teoretycznie jego opor jest nieskonczony Chodziło mi raczej o to, że gdy przykłada się sonde do nóżki mofsetu, to może się ześliznąć i zewrzeć z sąsiednią nóżką, no i tak można spowodować zwarcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Odczyty z mosfetow ni sa najlepsze, lepiej pomierzyc na cewce, kondensatorze, albo kondensatorze smd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...