Skocz do zawartości
hasbender

Zmiana Mostka L3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam małe pytanko :D Czytałem już od pewnego czasu tematy zablokowanych sempronów i athlonów, jednak ciągle nie jestem pewien jednego. Czy krojenie mostka L3 nie zmienia nic? W końcu to tam jest ustawiona informacja o mnożniku, więc czy modyfikacja jego w zablokowanych procesorach nie umożliwi zmiany mnożnika na inną, konkrętną wartość?

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej poszukać i poczytać o tym co było wielokrotnie wałkowane?

Szczerze, to spodziewałem się takiej odpowiedzi :-P Pisząc, że " Czytałem już od pewnego czasu" mam na myśli przekopanie się przez wszystkie dostępne topici nie tylko tutaj ale tez po guglach i innych stronach. Niestety większość postów to dywagacje a nie suche informacje, jest tego też na tyle dużo iż mogłem cos przeoczyć a niestety, mnichem nie jestem i nie mam nielimitowanej ilości czasu. Dlatego napisałem posta z nadzieją otrzymania krótkiej, zwięzłej odpowiedzi od kogoś kto może akurat wiedzieć i zaglądnąć. Nigdy nie bawiło mnie zadawanie pytań zanim nie poszukałem na własną rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sempronach jedyną metodą, żeby zmienić im mnożnik to łączenie mostków L5, żeby go "przerobić" na mobila. Wtedy zmiana mnożnika jest możliwa jedynie na chipsetach via i bodajże sis, na nforce niestety nic z tego.

amen ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...