apofiss Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Mam często problemy ze spójnością danych. SMART w porządku, napięcia w porządku, temperatury też. Na innym dysku pod ATA miałem to samo. Czasem musze uruchomić chkdsk, nadpisuje jakieś cuda, łancuchy itp. Czyżby powoli padał mostek południowy? Czy są jakieś programy do przetestowania kontrolera dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 A programy się nie sypią? Jeśli tak, to zacząłbym od testowania pamięci. Jeśli nie, to sprawdź radiator na mostku i pooglądaj kondensatory na płycie. Następnie sprawdź kabel zasilania (czy styki są dobre) i taśmę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Czasami sie sypną programy, tak jak teraz przestał działać firewall. Kondziorki OK, radiator dobrze przylega do chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Ja tez obstawiem ramy....Moze podwyz timingi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Ramy są dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 no to zrób test stabilności (Prime95, lub podobny, 4-6 godzin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 no to zrób test stabilności (Prime95, lub podobny, 4-6 godzin)Dawno zrobiony; przez 10 godzin bez zająknięcia. Wkurzające jest sprawdzanie spójności danych przy każdym włączeniu kompa albo jakieś cuda czasem w windzie i klepanie chkdsk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) Kolega miał kiedyś płytę MSI na KT600 i miał problem z dzielnikami fsb/pci. Raz przy fsb=200MHz komputer uruchamiał się z PCI=33MHz, innym razem dzielnik był 200/5. Możłiwe że masz tę samą dolegliwość. Obserwuj częstrotliwość pci. Edit: odblokowałeś mnożnik w sempronie s.A? Edytowane 12 Czerwca 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Kolega miał kiedyś płytę MSI na KT600 i miał problem z dzielnikami fsb/pci. Raz przy fsb=200MHz komputer uruchamiał się z PCI=33MHz, innym razem dzielnik był 200/5. Możłiwe że masz tę samą dolegliwość. Obserwuj częstrotliwość pci. Edit: odblokowałeś mnożnik w sempronie s.A? Dzielniki dobrze działają, szkoda, że nie ma blokady PCi/AGP bo procek potencjał ma. Mnożnik da się odblokować ale zgłasza sie na mnoźniku x24 więc udało mi sie z jednym mostkiem zrobić x11. Mnożnik w locie da się zmieniać, fajna opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Jak byś miał możliwość, to przerzuć dane na jakiś inny dysk i przejedź po nim programem HDD Regenerator. Jeśli nic nie zjadzie, to wtedy WD CLEAR. Następnie załóż od nowa partycje, zainstaluj system i popracuj przez 2 - 3 dni. Jeśli nie będzie sprawdzania spójności, to wrzuć dane z powrotem. HDD Regenerator w sumie może działać przy obecności danych, ale może coś poobcinać. Natomiast WD CLEAR kasuje wszystko z dysku - łącznie z informacjami o partycjach i bad sectorach, więc dane tym bardziej zostaną skasowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jak byś miał możliwość, to przerzuć dane na jakiś inny dysk i przejedź po nim programem HDD Regenerator. Jeśli nic nie zjadzie, to wtedy WD CLEAR. Następnie załóż od nowa partycje, zainstaluj system i popracuj przez 2 - 3 dni. Jeśli nie będzie sprawdzania spójności, to wrzuć dane z powrotem. HDD Regenerator w sumie może działać przy obecności danych, ale może coś poobcinać. Natomiast WD CLEAR kasuje wszystko z dysku - łącznie z informacjami o partycjach i bad sectorach, więc dane tym bardziej zostaną skasowane. W najbliższym czasie tak zrobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 A moze pomoze defragmentacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 A moze pomoze defragmentacja...Zrobiona dawno temu i nie pomogło. Wypróbuje HDD Regenerator. Moje pytanko czy może sie sypać płyta główna, mam ją od nowości czyli prawie 2 lata. Brat bedzie testował stary dysk pod PATA; wątpie w zbieg okoliczności i awarie 2 dysków nagle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Bycmoze nawal kontroler, nawet jest to wielce prawdopodobne.... Sprawdz na innej MOBO jak mozesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 tak jak napisałem wcześniej, dysk 40 pod PATA brat dzisiaj zaczyna testować. Niestety dysku pod SATA nie mam gdzie sprawdzić, jest nowy. Na obu dyskach ten sam problem. Jak dyski okarzą sie dobre to reklamuje płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...