Skocz do zawartości
apofiss

Spójność Danych

Rekomendowane odpowiedzi

Mam często problemy ze spójnością danych. SMART w porządku, napięcia w porządku, temperatury też. Na innym dysku pod ATA miałem to samo. Czasem musze uruchomić chkdsk, nadpisuje jakieś cuda, łancuchy itp.

Czyżby powoli padał mostek południowy? Czy są jakieś programy do przetestowania kontrolera dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zrób test stabilności (Prime95, lub podobny, 4-6 godzin)

Dawno zrobiony; przez 10 godzin bez zająknięcia. Wkurzające jest sprawdzanie spójności danych przy każdym włączeniu kompa albo jakieś cuda czasem w windzie i klepanie chkdsk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega miał kiedyś płytę MSI na KT600 i miał problem z dzielnikami fsb/pci. Raz przy fsb=200MHz komputer uruchamiał się z PCI=33MHz, innym razem dzielnik był 200/5. Możłiwe że masz tę samą dolegliwość. Obserwuj częstrotliwość pci.

Edit: odblokowałeś mnożnik w sempronie s.A?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega miał kiedyś płytę MSI na KT600 i miał problem z dzielnikami fsb/pci. Raz przy fsb=200MHz komputer uruchamiał się z PCI=33MHz, innym razem dzielnik był 200/5. Możłiwe że masz tę samą dolegliwość. Obserwuj częstrotliwość pci.

Edit: odblokowałeś mnożnik w sempronie s.A?

Dzielniki dobrze działają, szkoda, że nie ma blokady PCi/AGP bo procek potencjał ma. Mnożnik da się odblokować ale zgłasza sie na mnoźniku x24 więc udało mi sie z jednym mostkiem zrobić x11. Mnożnik w locie da się zmieniać, fajna opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś miał możliwość, to przerzuć dane na jakiś inny dysk i przejedź po nim programem HDD Regenerator. Jeśli nic nie zjadzie, to wtedy WD CLEAR. Następnie załóż od nowa partycje, zainstaluj system i popracuj przez 2 - 3 dni. Jeśli nie będzie sprawdzania spójności, to wrzuć dane z powrotem.

HDD Regenerator w sumie może działać przy obecności danych, ale może coś poobcinać. Natomiast WD CLEAR kasuje wszystko z dysku - łącznie z informacjami o partycjach i bad sectorach, więc dane tym bardziej zostaną skasowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś miał możliwość, to przerzuć dane na jakiś inny dysk i przejedź po nim programem HDD Regenerator. Jeśli nic nie zjadzie, to wtedy WD CLEAR. Następnie załóż od nowa partycje, zainstaluj system i popracuj przez 2 - 3 dni. Jeśli nie będzie sprawdzania spójności, to wrzuć dane z powrotem.

HDD Regenerator w sumie może działać przy obecności danych, ale może coś poobcinać. Natomiast WD CLEAR kasuje wszystko z dysku - łącznie z informacjami o partycjach i bad sectorach, więc dane tym bardziej zostaną skasowane.

W najbliższym czasie tak zrobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze pomoze defragmentacja...

Zrobiona dawno temu i nie pomogło. Wypróbuje HDD Regenerator. Moje pytanko czy może sie sypać płyta główna, mam ją od nowości czyli prawie 2 lata. Brat bedzie testował stary dysk pod PATA; wątpie w zbieg okoliczności i awarie 2 dysków nagle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi