Skocz do zawartości
Gość

Tokarka

Rekomendowane odpowiedzi

zpudowalem sobie tokarke do kolek z plexy :> no i wszystko bylo by fajnie el0 i pr0 gdyby nie fakt ze teraz potrzebuje kolko bez dziurki w srodku.

bo moja tokarka dziala tak ze do wiertarki zamiast wiertla zakladam taki gwintowany pret (2mm srednicy) zakladam kolko z plexy zakrecam 4 nakredkami(po 2 zkontrowane z kazdej strony) no i na pierwszym biegu krece tym trzymajac pilnik tak zeby sie obtaczalo fajne koleczko:P

teraz jak zamontowac kawalek plexy tak zeby nie trzeba bylo robic w nim dziurki?? chyba trzeba by zrobic drewniany stelaz z przykrecanym "szpicem" ktory by przytrzymywal kolko w jednym miejscu. ale teraz jak obracac tym kolkiem? mozna by zrobic taki jak by trojzab ze srodkowym zebem dluzszym i 2 dodakowe zeby ktore by trzymaly kolko. tyle kombinacji zeby zrobic pieprzone przyciski.

Zbudowałem... Pisz poprawnie, korzystaj ze słownika. // Crosis.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamontuj do tej wiertarki dobrą przyssawkę :] a z drugiej strony tez możesz dać przyssawke na jakimą obrotowym łożysku tak żeby razeb byly wspolosiowe :) milej zabawy :-P imo pomysł mam chyba niezbyt dobry, ale moze Ci sie uda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolka pasowe tocza sie super. problem sie pojawil gdy zaczolem potrzebowac kolka bez dziurki

@J.O.H.N. tu nie ma specjalnie co pokazywac ot kawalek sroby zamontowany na wiertarce, trzymajac reka pilnik ktorym obtaczam plexy.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 - ortografia... :|

po 2 - zeby "toczyc" element musza byc duze predkosci obrotowe elementu, inaczej tylko go szlifujesz.

po 3 - kolka bez dziurki robi sie inna metoda. Wycina sie je za pomoca otwornic beztrzpieniowych mocowanych do wiertarki stolowej.

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 2 - zeby "toczyc" element musza byc duze predkosci obrotowe elementu, inaczej tylko go szlifujesz.

Nie musza byc duze predkosci obrotowe... w toczeniu znaczenie ma 'ksztalt przedmiotow' (obrotowych) a nie sama predkosc skrawania.

Tez sie kiedys w ten sposob bawilem co autor tematu ale z aluminiowymi walkami ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pro" zakładowi toczą kółka bez dziurek w inny sposób.

Bierzesz kawałek odpowiedniego pręta (50mm to był największy jaki widziałem ;] ) i jakimś cienkim nożem staczasz w jednym miejscu prawie do zera... aż kółko samo odpadnie :lol: . Potem pilnik albo szlifierka i masz ładny krążek.

Ten pomysł z przyssawką mógłby być wart spróbowania... jedyny problem to to że jak odpadnie kółko zanim się skończy obróbkę, to ciężko będzie potem wycentrować.

P.S. Mnie ostatnio napaliło na zrobienie sobie frezarki z wiertary i uchwytu do montażu pseudo-stołowego (są takie w castoramie za ~70zeta) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pro" zakładowi toczą kółka bez dziurek w inny sposób.

Bierzesz kawałek odpowiedniego pręta (50mm to był największy jaki widziałem ;] ) i jakimś cienkim nożem staczasz w jednym miejscu prawie do zera... aż kółko samo odpadnie

Przecinak to sie nazywa :wink:

Jak to jest plexa to mozna faktycznie 'wytoczyc' sobie walek i pociac pilka na odpowiedniej grubosci krazki. A powstala powierzchnie wyrownac tylko na papierze sciernym...

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cvir...ale sobie utrudniacie życie. Jak już kolega twierdzi że "toczy" na wiertarce ;) to niech najpierw zrobi kółko z jakiegokolwiek pręta a potem przy właczonych obrotach wiertarki (i oczywiście w jakiś sposób zablokowanej wiertarce) zwykłym brzeszczotem odetnie tyle ile chce. Nawet trochę nadmiarowo...bo chropwatość odciętego materiału będzie zapewne wieksza...ale to sie już wyszlifuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee nie chce mi sie:> zostane przy koolkach z dziurka:P

latwiej bedzie pobawic sie w odlewanie i polimeryzacje :P musze tylko dopasc sklep z odpowiednimi odczynnikami.

@marecek

podobno w takich konstrukcjach szybko padaja lozyska w wiertarce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

to zrób otwornice ? bierzesz i z jakiegoś pręta spawasz T i wkłądasz do wiertarki i masz tylko ze koncówki od daczka T muszą być naoszczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

@marecek

podobno w takich konstrukcjach szybko padaja lozyska w wiertarce.

Wiertara ma ~20 lat. Będą miały prawo :lol:

Inna sprawa, że potrafi przy nieumiejętnym wierceniu skręcić rękę albo ukręcić wiertło... cud, miód, malina sprzęcicho :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mieć, a tu chodzi o to żeby domowym sposobem, bez pro narzędzi.

otwornica za 2 pln to pro narzędzie? :D Bez otwornicy inaczej tego nie zrobisz... W fabrykach na tokarkach oni skrawają takie bezdziurkowe kółeczka wykorzystując walec materiału o większym przekroju... Zresztą tokarkę chyba każdy widział.. może nie każdy obsługiwał :D - przednia zabawa jak się ma parę kilowatów pod maską i 30 biegów do wyboru :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cvir...ale sobie utrudniacie życie. Jak już kolega twierdzi że "toczy" na wiertarce to niech najpierw zrobi kółko z jakiegokolwiek pręta a potem przy właczonych obrotach wiertarki (i oczywiście w jakiś sposób zablokowanej wiertarce) zwykłym brzeszczotem odetnie tyle ile chce. Nawet trochę nadmiarowo...bo chropwatość odciętego materiału będzie zapewne wieksza...ale to sie już wyszlifuje.

I to wlasnie mialem na mysli w ostatnim moim poscie :wink:

EDIT:

nigdzie nie napisalem ze szukalem [;

To jeszcze gorzej - lenistwo! [; Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jesli szukales i nie znalazles to znaczy ze klamiesz!!" [; :P B)

nigdzie nie napisalem ze szukalem [;

wydlubal bym to recznie ale 20 sztuk to troche roboty :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie spox...nie mogłem sie powstrzymać aby to zacytować ;)

Co do innego sposobu to tak. Potrzebna wietrarka stołowa, pleksa czy ten twój materiał ma być zamocowany (zblokowany) i nożykiem zamocowanym jako wiertło wycinasz kółka. Oczywiście ten nożyk jest na ramieniu - taka lierka "L" . Wiem że to trochę zamotane ale prosto coś takiego zrobić. Sam tego używałem do wycięcia otworów w blachach (bo można regulować ustawienie - wysięg, promien...jak kto woli... noża tnącego. To taki najprostszy sposób (no prawie...ale skueczny)

Edytowane przez Proxsac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to cvir :) Kiedyś sam zrobiłem modyfikacje tego (pilot z dwóch części tak aby po wycentrowaniu można go wkręcić wyżej...aby nie opierał sie na powierzchni wykrawanego kółka - zwykła śruba rzymska) teraz z racji tego iż mam styczność w wszelakimi maszynami technologicznymi to używam juz rzadko...ale w domowym zaciszu jest to narzędzie w miarę pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie wycinak. A przynajmniej nei w takiej postaci. Do wycinania kolka bez dziurki musisz miec narzedzia beztrzpieniowe. A to zupelnie inna bajka, zarowno pod wzgledem materialow z ktorych sa wykonywane, jak i technologii obrobki materialu takimi narzedziami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item108301510_otwornica_...owane_zeby.html koszt 5zł, skracasz wiertło (obciąć, złamać itp) żeby nie wchodziło w materiał

ps1. tylko trzeba dobrze zamocować wiertarkę, układasz kilka warstw pleksy i po wgryzieniu sie w pierwsza dalej juz będzie szło (pierwsza na zmarnowanie bo na pewno sie ją pokaleczy zanim sie wgryzie)

ps2.można dać jako pierwszą warstwę jakąś 10-15mm deskę z wcześniej wywierconym otworem kory będzie prowadził otwornice przy wierceniu pleksy

Edytowane przez Albi_On

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi