Skocz do zawartości
m4Rx

Conroe Czy Athlon 64?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na poczatku lipca mialem zamiar kupic nowego kompa za okolo 2500-3000zl (nie wliczajac monitora). Mam juz nawet wybrany caly zestaw. Jednak zastanawiam sie takze nad Conroe, gdyz zapowiada sie bardzo dobrze, lecz musialbym jeszcze poczekac z miesiac zeby byl dostepny.

Chcialbym zapytac czy ma to wiekszy sens i czy wystarczy mi pieniedzy na platforme 775 z Conroe(chodzi glownie o ceny procesorow).

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez m4Rx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy Intel Core 2 Duo - $200. Imho tylko i wyłącznie Conroe, A64 jest dead. Jak najtańsze Conroe będą się kiepsko podkręcać (poniżej 2,5GHz) to możesz brać WTEDY śmiało A64, bo ceny polecą na pysk, oficjalne - nawet o 50%, a używane jeszcze bardziej.

http://fugger.netfirms.com/460.jpg

Tak jakby kręcą się dobrze nawet te najtańsze ;> 1,8@3,2 ;>

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak zastanawiam sie takze nad Conroe, gdyz zapowiada sie bardzo dobrze, lecz musialbym jeszcze poczekac z miesiac zeby byl dostepny.

Sam sobie odpowiedziales. Jak nie wytrzymasz miesiaca i chcesz przeplacac, bierz a64. Ale wczesniej schowaj wszystkie lustra w domu, bo wstyd bedzie w nie patrzec:)

Warto poczekac chociazby po to, zeby porownac faktyczna oferte rynkowa a nie zapowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzialem ze tak odpowiecie, ale topic jest zalozony glownie dla mojego brata (musze go przekonac :P ).

Wiecie moze ile beda kosztowac plyty glowne z socket'em 775. Ale takie zeby dalo na nich sie "troszke" podrasowac sprzecik, bo widze ze kreci sie zjebiscie :D

Edytowane przez m4Rx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bawiles sie juz nim?

To co trafi do seryjnej produkcji moze byc ciut inne. AMD na poczatku tez pokazywalo cuda

W przypadku Intela sample są gorsze niż produkt finalny... I nie, nie będzie inne. Rewolucja dla OC i tyle.

Poza tym zauwaz - z jakością procków intela i ich OC nigdy nie było problemów... To AMD ma wachania takie jak między E3 i E6.

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super selekty :mur: Popatrz na obecne P4 - każdy łyka 4GHz na odpowiednim chłodzeniu. Tak samo każdy Conroe łyknie 3GHz, a nawet jeśli nie, to już na 2,6GHz leje FX62. To AMD ma problemy z jakością, nie Intel.

Ja rozumiem że można być zaślepionym fanboyem AMD, ale przesadzacie.

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe tez (i bardzo prawdopodobne) że na te początkowe testy poszły jakies super-selekty. Ja wolałbym zaczekać, żeby zobaczyć jak naprawdę będzie.

Wlasnie o to mi chodzi. Ale co poniektorzy nie dopuszczaja do siebie faktu ze ich marzenie moze prysnac.

Ja bym zaczekal az te procki beda jakis miesiac na rynku

1- spadna ceny

2- bedzie wiekszy wybor plyt glownych

3- bedzie wiadomo co i jak z samymi procami

Sarkazz jakiego masz kompa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to mi chodzi. Ale co poniektorzy nie dopuszczaja do siebie faktu ze ich marzenie moze prysnac.

Sarkazz jakiego masz kompa??

Miałem A64 2,8GHz, i co? Sprzedałem. Ty masz w sigu takie dwa - i to chyba twoje marzenia będa pryskać, jak najtańszy Conroe będzie jadł na śniadanie twój sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekamy - zobaczymy :wink:

jak wyjdzie coś ciekawego to sam go kupie :) :wink:

bo mój na 2,6Ghz mnie nie zadowala :)(działałby na 2,8 ale pamiątki nie wyrabiają :( )

ale se do grudnia poczekkkaaammm :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj na Conroe jak byś kupił w przeddzień premiery A64 = totalna wtopa :-P , widać że conroe jest 100x lepszy kopie FX-a w popularnych testach i nie tylko syntetykach :)

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazz Czemu twoje posty są tak napastliwe, jeszcze piszesz tak jakby Ci AMD coś zrobiło :mur:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
I to nie tylko w tym temacie :-|

Jaką masz pewnosć że Intel wypuścił pierwsze lepsze procki? Bo mi się zdaje że żadną.

Jak wyjdą i ludzie je zaczną testować to dopiero będzie wiadomo jak to z nimi jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem A64 2,8GHz, i co? Sprzedałem. Ty masz w sigu takie dwa - i to chyba twoje marzenia będa pryskać, jak najtańszy Conroe będzie jadł na śniadanie twój sprzęt.

Widzisz jestes ciut za krutko na forum aby znac moja sygnaturke. Wiec odpusc sobie jakies wywody.

Teraz na czym siedzisz?

Bo ja akurat dostep do sprzetu mam spory i jakos nie podniecam sie zagranicznymi testami. Bede mial sprawdze to sie wypowiem.

Moje kompy to zadne marzenie, sredniaki ale jakos mi starczaja

Ty rozumiem siedzisz na D930 @5.4GHz i 2x7900GTX i wszystkich traktujesz z gory. A moze masz celofana i wstyd ci wpisac go w sygnature i dlatego atakujesz kazdego

(nie tylko w tym temacie) kto ma maszynke lepsza niz Ty.

Zrzuc z tonu. Taka mala kolezenska rada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja padam po prostu, jak ludzie z AMD w sigach podważają cokolwiek związanego z Conroe. Pogódźcie się z porażką - prawdopodobieństwo że seryjny Conroe będzie się źle podkręcał, jest bliskie zera. No ale nie ma to jak być Fanboyem... Ja już się więcej nie odzywam, porozmawiamy za niewiele ponad miesiąc... Już wam nie będzie tak wesoło, bo ostatnia deska ratunku pod tytułem "Intel na pewno nie wypuści dobrych procków" niestety nie będzie już dostępna. Pa.

Kolego, mam Semprona 2600+ 2GB Ramu i zintegrowane wszystko. I to nawet mini atx.

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty rozumiem siedzisz na D930 @5.4GHz i 2x7900GTX i wszystkich traktujesz z gory. A moze masz celofana i wstyd ci wpisac go w sygnature i dlatego atakujesz kazdego

Czy to znaczy, ze jezeli ktos nie ma w sygnaturce pieciu ostatnich konfiguracji + konfiguracji laptopa + palmtopa + komorki + konosli to jest podejrzany o posiadanie atari? Do tej pory traktowalem sygnaturki jako dobrowolne informacje, a nie parade szpanerow, a tu prosze, okazuje sie, ze moglem sie mylic.

A w temacie - zauwaz, ze to fani amd zaczeli kwestionowac conore, a przeciez pytanie autora topicu bo czy warto poczekac. I tu chyba kazdy sie zgodzi, ze warto, np. po to, zeby dokonac swiadomego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poczekaj miesiąc, zamiast potwierdzać tezy o "super selektach" które nie mają odbicia w rzeczywistości. Do tej pory wszystkie procki intela w 65nm podkręcają się wyśmienicie, więc podobnie będzie z Conroe... Poza tym nie mów że Intel robi sobie reklamę robiac takie wyniki, bo overclockingiem Conroe interesuje się mało ludzi. Przeciętny nabywca procesora nawet nie wie że nadchodzi coś takiego jak Core 2 Duo.

No i na zakończenie taki śmieszny test

http://www.pconline.com.cn/diy/evalue/evaluate.../791941_12.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sarkazz a ty jestes fanboyem intela - i kazdy obiektywny obserwator ci to powie ...

Pewnie zaraz zrzucisz to na moja sygnaturke ale musze cie zmartwic jest to moj pierwszy amd, przedtem mialem tylko intele...

Moim nastepnym procem bedzie zapewne conroe, ale nie podniecam sie tym i mam w gluteus maximus czy zdepcze on amd, czy nie ...

Podniecacie sie tymi prockami jak by amd czy intel je za darmo rozdawalo a zapominacie ze tak naprawde to nie siebie na wzajem ale nas uzytkownikow obie firmy dymaja w d...

Sorry za ostry jezyk ale nie moge patrzec jak sie spieracie jak dzieci w piaskownicy o to ktore ma wieksza koparke ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazz piszesz bzdury, wywróżyłeś z fusów, że każdy Conroe będzie się kręcił jak szalony. Poczekajmy, zobaczymy co będzie. Sam wstrzymuje się z modernizacją kompa bo warto poczekać a nie rzucać się na Conroe, AM2 czy S939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazz piszesz bzdury, wywróżyłeś z fusów, że każdy Conroe będzie się kręcił jak szalony

Szalony? 1,8@2,6 i masz wydajnośc większą niż FX62 za 600 zł. Poza tym, kolego, zorientuj się jak podkręcają się Intele wyprodukowane w 65nm, od Cedar Mill, poprzed Yonahy, na Core 2 Duo kończąć. To ty nie masz najmniejszego pojęcia o podkręcaniu Inteli, szkoda klawiatury na takich ludzi jak ty. I co jak co, ja jestem fanboyem lepszego.

zreszta wyzej masz screena 1,8@3ghz na std vcore i boxie z p4. jak nadal uwazasz ze conroe nie ma potencjalu - ręce opadają

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi