Skocz do zawartości
Grimlock

Wd Caviar 80gb Sata - Stan Przed Zawałowy, Wymiana Na Gwarancji, Co Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój trochę ponad dwuletni Caviar powoli odchodzi do krainy wiecznego spoczynku dla elektroniki.

Najpierw zaczęło się od zupełnie sporadycznego i bardzo krótkiego dość głośnego dżwięku. Na 100% to nie była rekalibracja głowic.

Potem częstotliwość takich zdarzeń zaczęła rosnąć, podczas Checkdisk'a hałasuje już nieźle. Checkdisk na dodatek badów nie widzi :huh:

Zasilacz w porządku linie 12V i 5V stabilne i w normie.

Dysk pracował w idealnych warunkach, chłodzony, w solidnej, mocnej obudowie.

Zmieniałem kabelki SATA, zasilające, kanały kontrolera SATA, sprzęt nie podkręcony.

Dołączona grafika

Jak widać błędy kontrolera dysku (nie płyty głównej), błędy transmisji, bad sektory. Normalnie jakby spadł ze schodów :lol:

Drugi dysk Hitachi 160GB UltraATA pracuje idealnie.

Po tym przydługim początku zwracam się do Was o radę. Dysk na pewno zostanie wymieniony na taki sam model. Ale jest małe ale. Nowy Caviar jest cały czarny, parametry ma prawie identyczne jak mój ze srebrnym topem.

Tylko jak z hałasem :?: Czy nowa rewizja jest głośna, czy wprowadza obudowę w wibracje, świdruje łepetynę uciążliwymi niskimi dźwiękami :?:

Może wziąć zamiast Caviara inny dysk np. Seagate Barracuda 7200.9 z zapisem prostopadłym :?:

Hitachi 80GB SATA raczej odpada, przez mostek SATA zbytnio się nagrzewa, wprowadza obudowę w wibracje.

Samsung - zachwalany, niezłe osiągi, ale nie mam zaufania do tej marki, po prostu nie przekonam się i już :wink:

Seagate w serii 7200.9 pokazał, że potrafi robić świetne dyski, a priorytetem dla mnie jest cisza i w miarę wysoka wydajność.

Tak więc wybrać nowego WD800JD czy nową Barracudę :?: W każdym razie 80GB w zupełności mi wystarczy, w sumie mam do dyspozycji 240GB. Ten drugi dysk to głównie backup + miejsce dla Linux'a.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z hałasem w dyskach WD to jest niestety loteria producent dopuszcza pewną tolerancje (zakres częstotliwości) w jakich dysk może siebie drgać i w wyższych zakresach drgania powodują powstanie dźwięku (buczenie obudowy, sam dysk zwykle nie drga bo fala rozchodzi sie i oddawana jest przez duże powierzchnie, no tyle fizyki)

ale od tych starych dwu talerzowych wiele sie zmieniło, nowe wersja o ile trafi sie na słabo drgający egzemplarz są zaskakująca ciche i można powiedziec ze są niesłyszalne i całkiem wydajne, brał bym WD zawsze pracowało mi sie na dyskach tej firmy jakoś wygodniej, bardzo subiektywne odczucie ale np: przy Samsung cos jakby sie zacinało podobnie przy Seagate

porównanie najnowszej wersji i troche starszej

PS. podaj raport SMART z Everest-a

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm

Nowa wersja Caviara wygląda dość zachęcająco. I tak dobre parametry zostały trochę podciągnięte w górę.

Cicha praca, a co do buczenia to tylko gąbka albo obudowa bitumiczna.

A jak z temperaturą :?: Teoretycznie dysk jednotalerzowy powinien się trochę mniej nagrzewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm

Nowa wersja Caviara wygląda dość zachęcająco. I tak dobre parametry zostały trochę podciągnięte w górę.

Cicha praca, a co do buczenia to tylko gąbka albo obudowa bitumiczna.

A jak z temperaturą :?: Teoretycznie dysk jednotalerzowy powinien się trochę mniej nagrzewać.

hmm no u mnie w idle ma 25C a pod obciążeniem najwięcej ile udało mi sie wycisnąć to było 36C, dysk zamontowany w kieszeni Cooler Master cool drive lite, wcześniej bez kieszeni temperatura o ile pamiętam (dysk wisząc pod napędem DVD, bez przewiewu na górze obudowy) osiągał jakieś 43C w stresie w idle ~32C Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w sumie temperatury bez zmian.

UPDATED:

Na jakim silniku są nowe JD :?: Na JVC jak dawniej :?:

UPDATED2:

Oddałem dysk na gwarancję, wczoraj otrzymałem nowy i nie zauważyłem oszałamiającej róźnicy w kulturze pracy.

Model ten sam czyli WDC 800JD 80GB.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi