Gość Bianka Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 panowie, z pewnościa sa wśrod Was ci, którzy dobrze znaja sie na zasadach akustyki i do nich sie właśnie zwracam o poradę. Czy w pomieszczeniu zamknietym (wyskość 2,20- 2,50m) można ustawić głośniki w taki sposób, żeby niskie tony roznosiły sie w górze (bo podobno dzwieki niskie nie sa słyszalne w górze pomieszczenia) i chciałam sie skonsultowac, czy rzeczywiscie tak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 hmm akustykiem przysięgłym nie jestem :)... ale nie widze powodu dla którego niskie częstotliwości miały by nie być słyszalne na górze pomieszczenia... Bo co że niby cięższe są od powietrza i spadają na dół? :lol: Jedynym imho powodem dla którego ktoś mógł zaobserwować takie zjawisko jest fakt iż kolumny mają zazwyczaj głośniki niskotonowe na dole, zatem dzwięk sie roznosi bardziej przy ziemi (odbija się od niej). Idąc dalej natura niskich częstotliwości jest taka że fale te mają dosyć długą długość :) co skutkuje tym że w pomieszczeniu powstają fale stojące które w pewnych miejscach pokoju wzmacniają tony niskie a w innych praktycznie wyciszają niemal do 0. Być może po części to też jest przyczyna dla której na górze nie słychać basów... a czy Tobie to jakoś przeszkadza? Czy dowiedziałaś się o tym i nagle zestaw zaczął grać gorzej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 hmm akustykiem przysięgłym nie jestem :)... ale nie widze powodu dla którego niskie częstotliwości miały by nie być słyszalne na górze pomieszczenia... Bo co że niby cięższe są od powietrza i spadają na dół? :lol: Jedynym imho powodem dla którego ktoś mógł zaobserwować takie zjawisko jest fakt iż kolumny mają zazwyczaj głośniki niskotonowe na dole, zatem dzwięk sie roznosi bardziej przy ziemi (odbija się od niej). Idąc dalej natura niskich częstotliwości jest taka że fale te mają dosyć długą długość :) co skutkuje tym że w pomieszczeniu powstają fale stojące które w pewnych miejscach pokoju wzmacniają tony niskie a w innych praktycznie wyciszają niemal do 0. Być może po części to też jest przyczyna dla której na górze nie słychać basów... a czy Tobie to jakoś przeszkadza? Czy dowiedziałaś się o tym i nagle zestaw zaczął grać gorzej :) Popieram, na dodatek przewaznie kolumny nie maja zadnych kolców, obudowy sa na tyle lekkie ( nie to co DIY :D ) ze przenosza drgania na posadzke, jak ktos ma ladne panele na podlodze na gąbce, wtedy cała podloga ladnie "poteguje" to zjawisko. Jedynym wyjsciem sa kolce:) Ale tak jak wspominales, zbyt zagmatwane to jest, wszystko zalezy od akustyki pokoju, zapelnienia go meblami itd itd.... Najlepiej zniwelowac kąty proste, w pokoju:P okleic sciany matami bitumicznymi ....ale niestety w normalnych warunkach prawie zawsze beda miejsca gdzie "basu nie ma" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Nigdy o takim zjawisku nie słyszałem... Przecież nikt do słuchania muzyki nie kładzie się na podłodze B) Ogólnie - to eksperymentuj możesz poczytać na internecie pare ciekawych artykułów o wpływie różnego rodzaju materiałów na akustyke w pokoju - ale nie zastąpi ci to własnych testów, które pokażą, w jakim miejscu ustawione kolumny, brzmią, według ciebie najlepiej i najkorzystniej. Co do samych niskich tonów, to w przypadku subwoofera masz o tyle łatwiej, że człowiek poniżej pewnej granicy nie lokalizuje źródła niskich tonów (co przekłada się na ustawianie głośników w kinie domowym), lecz mając normalne np. 3-drożne kolumny - nie musisz się takimi rzeczami przejmować - ustawiasz kolumny tam gdzie jest miejsce, i manipulujesz nimi, sprawdzając czy jakość dźwięku ci odpowiada - i czy manipulacje poprawiają to. Na pewno zwróć uwagę na ściany B) Na audiostereo.pl powinieneś znaleźć sporo wątków o takiej tematyce na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 słyszalem o metodzie wypełniania basem pomieszcznia przez podwieszanie głośników w rogach pod sufitem i zawieszenie w pokoju paru wielościanów z styropianu dla rozbicia fali basu... ale nie wiem czy to coś by dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 mam maly pokoj ( z 3x2 m ) mam altusy 2x140W połozone przy dłuzszej scianie ( odległosc od frontu kolumny do sciany = ~1,8 m ) mialem je na szafie, a teraz na podlodze, niby na podlodze graja lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 i jeszcze jedna istotna sprawa... odpowiednie sfazowanie kolumn... Jeśli masz kolumny ustawione w rogach pokoju powiedzmy i podłączysz jedną z nich odwrotnie do wzmacniacza to tak na przecięciu prostopadłych do głośników niskotonowych bas po prostu zniknie lub będzie taki głuchy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (...) a czy Tobie to jakoś przeszkadza? Czy dowiedziałaś się o tym i nagle zestaw zaczął grać gorzej :) chciałabym zamontowac kolumny przy suficie tak, by niskie tony rozkładały sie na jego powierzchni, a nie na podłodze. Z opinii osoby, która twierdzi, że zna się na tym wynikało, ze wtedy basów nie będzie słychać, ale tego, co panowie napisaliście wynika, że jednak warto spróbowac, bo powinno działac. Wszystkim Wam bardzo dziekuje za porady! Bardzo mi pomogliście! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 chciałabym zamontowac kolumny przy suficie tak, by niskie tony rozkładały sie na jego powierzchni, a nie na podłodze. Z opinii osoby, która twierdzi, że zna się na tym wynikało, ze wtedy basów nie będzie słychać, ale tego, co panowie napisaliście wynika, że jednak warto spróbowac, bo powinno działac. Wszystkim Wam bardzo dziekuje za porady! Bardzo mi pomogliście! :) ehh ludki niskie tony nie mają charakteru kierunkowego dlatego nie ma znaczenia (do pewnego stopnia) gdzie stoi subwoofer jeżeli w pomieszczeniu będzie koliumna, która produkuje bas - to nie ma znaczenia jak będzie stała - bas zawsze będzie obecny (co innego średnie i wysokie tony, które mają charakterystykę silnie kierunkową) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 ehh ludki niskie tony nie mają charakteru kierunkowego dlatego nie ma znaczenia (do pewnego stopnia) gdzie stoi subwoofer jeżeli w pomieszczeniu będzie koliumna, która produkuje bas - to nie ma znaczenia jak będzie stała - bas zawsze będzie obecny (co innego średnie i wysokie tony, które mają charakterystykę silnie kierunkową) a mnie powiedziano właśnie, ze to wyłącznie niskie tony maja taka własciwość, że nie beda słyszalne , gdy kolumna bedzie ustawiona przy suficie, dlatego zanim zamontuje kolumne chciałam sie skonsultowac, bo liczyłam na Wasze wiadomości w tym temacie i spore doświadczenie, bo przypuszczam, ze wiekszość z Was panowie, ma nie tylko porzadny sprzet do słuchania muzy :) ale tez bedziecie wiedzieli, jak to zadziała w roznych miejscach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Bianka, spojz na jakies puby/dyskoteki, tam nie raz estradówki sa zawieszane pod sufitem i bas jest:) Tylko ze tak jak mowilem AKUSTYKA POKOJU najwazniejsza, poustawiasz i sama sprawdzisz gdzie wypada najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Bianka, spojz na jakies puby/dyskoteki, tam nie raz estradówki sa zawieszane pod sufitem i bas jest:) Tylko ze tak jak mowilem AKUSTYKA POKOJU najwazniejsza, poustawiasz i sama sprawdzisz gdzie wypada najlepiej. tak sie składa, ze ja w pubach w ogóle nie bywam (wyłączywszy ostatnia wizyte w jednym z klubow, ale to sie nie liczy bo byłam tam w celach artystycznych i walczyłam z tremą, tak więc nie w głowie mi było by spogladac na sprzet), a w dyskotekach to już ani, ani ;) ale to całkiem dobry pomysł i może z tej okazji powinnam odwiedzić jakiś ciekawy pub? Tylko nie wiem czy w mojej zapyziałej mieścinie jest jakiś ciekawy lokal, który na dodatek miałby sprzet umiejscowiony w miejscu, który mnie interesuje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 niskie tony mają to do siebie że nie rozchodzą się kierunkowo tak jak tony wysokie które powinny być ustawione na wysokości uszu słuchacz, tony niskie rozchodzą się we wszystkie strony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Dokładnie. Co więcej, zauważ iż ściany stanowią słabą przeszkodę dla tonów niskich, a przy wysokich tonach przenoszenie jest uwarunkowane dużą głośnością. Dlatego też nie rozumiem zjawiska, że niby tony te (niskie) miałby nie rozchodzić się np pod sufitem. Poza tym, aby wyczuć różnicę, to już trzeba być audiofilem, czy jakoś podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 ehh ludki niskie tony nie mają charakteru kierunkowego dlatego nie ma znaczenia (do pewnego stopnia) gdzie stoi subwoofer jeżeli w pomieszczeniu będzie koliumna, która produkuje bas - to nie ma znaczenia jak będzie stała - bas zawsze będzie obecny (co innego średnie i wysokie tony, które mają charakterystykę silnie kierunkową) pozwolę sobie się nie zgodzić z wytłuszczonym :). Postaw subwoofer na środku pokoju i postaw go w rogu pokoju i porównaj kiedy bardziej jeżdżą szklanki po stole :lol: Faktycznie prawdą jest że basy nie mają charakterystyki kierunkowej.. ale za to ze względu na długość fali jaką sobą reprezentują w pomieszczeniu typu pokój tworzy się wręcz plontanina nierówności w natężeniu basu. Aby to zaobserwować wystarczy przejść sie po pokoju, na różnej wysokości trzymać głowę. niskie tony mają to do siebie że nie rozchodzą się kierunkowo tak jak tony wysokie które powinny być ustawione na wysokości uszu słuchacz, tony niskie rozchodzą się we wszystkie stronyi właśnie dlatego iż rozchodzą sie we wszystkie strony i odbijają od przeszkód fale odbite od ścian/przedmiotów interferują ze sobą tworząc nierównomierne natężenie basu w pokoju. Bianka a czy Ty będziesz słuchać muzyki pod sufitem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Bianka a czy Ty będziesz słuchać muzyki pod sufitem? :) cóż... spodziewałam sie tego pytania, predzej czy później ;) Tak, taki mam zamiar, ponieważ mam ku temu powody... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Może się przyda. Gdzie ustawić suba... >Koniecznie w rogu pokoju. Przwaznie tak się stawia, ale czasem gral lepiej postawiony z boku pokoju albo wręcz za plecami. Powinno się stawiać tam gdzie najlepiej brzmi. Trzeba sie zaopatrzec dlugie kable i ustawiac, czasem moze pomoc obracenie takiej skrzynki, otworami do sciany, do sufitu lub w bok. U mnei w pokoju najlepiej brzmi jak stoi w rogu pokoju i gra w ten rog czyli stoi plecemi do reszty pokoju, brzemieni zmienia sie jak go odsuwam lub przysuwam do rogu. Brzmienei jest dobre w tym miejscy gdzie siedze ale jak wstane to juz inczej brzmi i wtedy lepiej jest jak stoi z boku pod oknem i gra na pokoj. TO trudna sprawa usatwic dobrze suba, nie ma rady trzeba sie troche pomeczyc. Ale jedna podpowiedz nie rob testow na jednym nagraniu, posluchaj roznych kawalkow, bo czasem wydaje sie ze jest dobrze ale jak sluchasz czegos innego to wychodzi cienko, i mozna lekko moze pogorszyc pierwszy kawalek ale drugi wyjdzie ok. Z akustyka w pomieszczeniach to jest trudna zabawawa , czase, wystarczy przestawic jakis mebel i juz jest inaczej, poprawaka w malych pomieszzczeniach, w duzych dzwiek jest mniej wrazliwy na takie mebelki. Powodzenia Waldeosz czesc, sprawa jest bardziej skomplikowana niz sie wydaje.wymaga troche czasu i "latania" po pokoju.Nie w kazdym miejscu brzmienie suba jest optymalne.Jesli chcesz z niego "wycisnac" wszystko co najlepsze, zrob tak; Na poczatek postaw subwoofer w tym miejscu gdzie zawsze siedzisz gdy ogladasz film.Nastepnie "pobiegaj" po pokoju,gdy znajdziesz miejsce gdzie jego brzmienie w/g Ciebie jest najlepsze ,(precyzyjny suchy bas,czyste brzmienie,zadne "dudnienie"i "burczenie")postaw tam subwoofer. Pozdrawiam Adam http://groups.google.com/group/pl.rec.audi...40c09d2d64d48bd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Może się przyda. Gdzie ustawić suba... (...)sprawa jest bardziej skomplikowana niz sie wydaje.wymaga troche czasu i "latania" po pokoju.Nie w kazdym miejscu brzmienie suba jest optymalne. sprawa w moim przypadku jest o tyle skomplikowana, że trudno bedzie tego suba 'postawić'. B) On będzie musiał być przymocowany do sufitu, a to zawęża pole manewru do rogów pokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Czy zalało Ci mieskzanie i pływasz pontonem po domu? :D Zawsze tak chciałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Czy zalało Ci mieskzanie i pływasz pontonem po domu? :D Zawsze tak chciałem :D ehhh, gorzej, ale nie pytaj... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 kuzwa podkop Ci zrobili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bianka Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 *** podkop Ci zrobili? nie w tym problem, sprawa wymaga dłuższego wprowadzenia, ale to wykraczałoby bezposrednio poza temat samej akustyki, więc nie chciałabym o tym sie rozwodzic i nie ma też takiej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...