Skocz do zawartości
deejay18

Via/s3g Unichrome Na Laptopie Fujistsu Siemens

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wlasnie taka karte i moj problem polega na tym ze nie dzialaja niektore gry a karte mam 64 mb np. most wanted chodzi bez zarzutu ale np. call of duty po wlaczeniu gry uruchamia sie normalnie ale gdy jush jestem w menu skacze obraz i pokazuja sie jakies szare tekstury. Czy to winna sterownikow? Jezeli tak to gdzie moge znalez sterowniki do tego modelu karty szukalem juhs wszedzie i nigdzie nie ma:( dodam jeszcez ze przyspieszenie sprzetowe jest na maxa a test directX przechodzi bez problemów. Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta NIE JEST do grania. S3 i tzw. Unichrome to trochę lepsza czy nowsza wersja układu o nazwie S3Twister aka ProSavage DDR, który mam w swoim lapku.

te 64mb są shared czyli karta ciągnie z ramu systemowego przez to gry się mulą procek traci część pasma pamieci no i poza tym jeśli dobrze pamietam ta karta ma 1 potok i 2 TMU zegar okolo 300mhz no a co do szarych tekstur to wina niezgodności z nowszym directx. Głowy nie dam, ale Twoje unichrome jest zgodne z chyba co najwyżej dx 7.0 na poziomie softwarowym. co gorsze nie ma ona sprzętowego T&L więc kolejny powód dla śmieci na ekranie.

Co możesz zrobić to poszukaj na s3g.com sterowników unified s3proto driver jeśli one nic nie pomogą (a pomogą raczej niewiele) no to trudno...

Jeśli chcesz pograć na lapku to minimum to ATI Xpress200M (też zintegrowana ale dx 9.0 i rozwala inne zintegrowane) - oczywiście odpada przy pierwszej lepszej karcie dedicated np. 9600pro, x600 itd

Od siebie dodam, że s3 w lapku to całkiem fajna karta do oglądania filmów (u mnie daje ładny obraz na projektor), czytania ebooków, netu :) no i do grania:) - ale w emulatory PSX i to w trybie GPU software bo nawet tutaj ma problemy z akceleracją direct x....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi