darksoul Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Witam Ostatnio zabralem sie za wymiane rurek w moim WC. Podczas calej ekspedycju pomyslalem ze wlasciwie chlodzenie NB nie jest mi potrzebne (NB wydawal sie chlodny tak jakby sie nie grzal). Jednak po zlozeniu calosci i uruchomieniu kompa temperatura NB wzrosla o okolo 8-10*C (dochodzila do 36*C) a proca o 6-8*C i dochodzila do 40*C (momentami nawet wskakiwala na 41) Po powrocie do bloku na NB temperatury znowu wrocily do niższych (teraz mam 28*C na NB a na procu spadla do 34*C) Czy to oznacza ze chlodzenie NB ma wplyw na temperature proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 grzejacy sie radiator na NB podgrzewal temp wokol siebie i dlatego miales wiecej C na procku (jesli procek jest blisko NB), a jesli na nb miales radiator z wentylatorem to tez cieple powietrze bylo rozdmuchiwane i dochodzilo do bloku na procku :) tak mi sie wydaje, inaczej sie chyba nie da tego wytlumaczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 hmm fakt NB jest pod procem ale zeby az tak?? Normalnie szok :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 to moze być wina czujnika temperatury... a tempera wodu znieniła sie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 to moze być wina czujnika temperatury... tak, nb ma chłodniej, to czujnik lepiej działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKrK Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 tak, nb ma chłodniej, to czujnik lepiej działa :) nie, nb jest chlodniejszy to wokol socetu jest nizsza temp. i taka rejestruje czujnik w momencie braku chlodzenia nb, wokol soceta jest cieplej i stad takie wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 heh dobrze wiedziec :) Czlowiek uczy sie cale zycie :P A co do temp wody to jej nie mierze bo nie mam tam zadnego termometru zamontowanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 nie wiem ale czy czujniki nie sa montowane w procesorze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) u mnie dioda termiczna jest pod prockiem i dotyka go od spodu wiec raczej nie jest w nim :) (oslonieta przez socket i proca) Edytowane 14 Czerwca 2006 przez darksoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgadza się, ja też zakupiłem bloczek na NB, bo pasywnie chłodzony chipset (zalman) nagrzewał mi wszystko dookoła, nawet jak zawiałem na niego arcticiem niewiele to pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimn Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) tak sobie mysle że jak był blok na nb to woda płyneła wolniej i miała wiecej czasu na odebranie ciepła z CPU jak zabrałeś blok z nb to woda zaczeła płynąć szybciej i gorzej odbierać ciepło Edytowane 16 Czerwca 2006 przez zimn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 tak sobie mysle że jak był blok na nb to woda płyneła wolniej i miała wiecej czasu na odebranie ciepła z CPU jak zabrałeś blok z nb to woda zaczeła płynąć szybciej i gorzej odbierać ciepłoA od kiedy to woda płynąc szybciej przez blok, gorzej odbiera ciepło? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) tak sobie mysle że jak był blok na nb to woda płyneła wolniej i miała wiecej czasu na odebranie ciepła z CPU jak zabrałeś blok z nb to woda zaczeła płynąć szybciej i gorzej odbierać ciepłoI druga sprawa to dlaczego blok na nb mialby sprawic ze woda plynie wolniej? :) (pomijajac spostrzezenie Miazgi) Taka sytuacja bylaby mozliwa tylko gdyby blok na nb mial starszne przewezenie, co sie bardzo rzadko zdaza jesli porowna sie go z blokami na cpu i gpu. Nb maja zwykle najmniejsze opory. Sam fakt przedluzenia nieco obiegu nic w kwestii przeplywu nie zmienia. Edytowane 16 Czerwca 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 jeżeli założymy, że natęzęnie przepływu w czasie Q(t) jest stałe, to na przewężeniu prędkość przepływu wzrasta, a nie maleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 jeżeli założymy, że natęzęnie przepływu w czasie Q(t) jest stałe, to na przewężeniu prędkość przepływu wzrasta, a nie maleje.Ale pompka akwariowa nie jest w stanie utrzymać stałego natężenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Ale pompka akwariowa nie jest w stanie utrzymać stałego natężenia. tzn? zmienia się natężenie co chwilę? moim zdaniem jest stałe. oczywiście niższe, niz podaje producent, przy nieobciążeonej pompce, bo oczywiście są straty przy pzepływie. edit:pisząc natężenie, mam na mysli wydatek pompy Q.... Edytowane 17 Czerwca 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Jeszcze jedna rzecz... PCB mobo doskonale przewodzi ciepło ( mobo ma srednio 6 warstw scieżek )... mam podobny efekt jak załoze FC na CPU.. Wtedy nie jest potrzebny mi zaden nawiew na NB (przy chłodzeniu woda radiator na NB parzył bez nawiewu) Wiec twoje sposprzezenia sa logiczne..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...