Skocz do zawartości
Crasher

Toshiba Mk4025gas (40gb)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z w/w dyskiem. Ktoregos dnia chcialem przegrac troszke filmow na inny dysk i przy kopiowaniu jednego otrzymywlalem blad : Nie mozna skopiowac PLIK. Blad danych (CRC)

Pomyslalem sobie, ze to moze skopany plik, wiec pominalem go, a przy formatowaniu sie go pozbylem. Jakis czas temy gdy sluchalem muzyki, zawiesil mi sie winamp, a dysk ostro pracowal, nie wiedzialem co jest, a tu znowu ten sam blad. Odpalilem HDTune i oto co mi pokazal :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy dysk da sie naprawic, czy te uszkodzone wedlug programu bloki sa podstawa do reklamacji ?

Co robic, bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okay, w sklepie mi go nie wymienia, wiec poleci na serwis. Jest to laptop Toshiby. Jak sprawdzic czy serwis nie zamaskowal tych uszkodzen. Rozumiem, ze moge sobie pospisywac numery seryjne itp., ale czy sa moze jakies programy, ktore mimo wszystko wykryja takie uszkodzenia?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy ze zajrzysz w SMART i wszystko powinno być widoczne, ale dysk z uszkodzonymi sektorami powinien zostać wymieniony, więc jak laptop wróci z serwisu i dysk będzie ten sam (numer seryjny się nie zmieni) to już możesz być pewien ze dysk został odświeżony a uszkodzenia wciąż istnieją, SMART jednoznacznie wskazuje ze nie są to błędy logiczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi