apofiss Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Szukam dobrej do OC płyty z chipsetem via kt880, oczywiście z blokadą taktowania PCI/AGP. Czy z płytą na chipsecie nForce 2 Ultra 400 nie będzie problemów z moim prockiem bo jeśli nie to zastanawiam się nad EPOX 8RDA3+. Edytowane 17 Czerwca 2006 przez apofiss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Człowieku ty sie nie zastanawiaj tylko biez plyte na nF2. Sa duzo bardziej stabilne, szybkie i bezproblemowe niz na chipsetach VIA!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Człowieku ty sie nie zastanawiaj tylko biez plyte na nF2. Sa duzo bardziej stabilne, szybkie i bezproblemowe niz na chipsetach VIA!! JA mam na VIA i jest idealnie stabilna , problemów też niemam , ale ja nie podkręcam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Szukam dobrej do OC płyty z chipsetem via kt880, oczywiście z blokadą taktowania PCI/AGP. Czy z płytą na chipsecie nForce 2 Ultra 400 nie będzie problemów z moim prockiem bo jeśli nie to zastanawiam się nad EPOX 8RDA3+. Nie będziesz miał problemów, a wydajność będzie większa Nie bierz EpoXa tylko ABIT'a NF7-S, ewentualnie modele okrojone. KONIEC TEMATU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Procesor przerobiony jest na mobile; czy nie będzie problemów ze zmianą mnożnika bo podobno na nf2 z tym jest różnie. YogiCK ja na VIA nie mogę narzekać, płyta jest stabilna jak skała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Mnoznika na nF2 raczej nie zmienisz, ale mozesz sprobowac FSB nadrobic :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 No ja niestety jak mialem kiedys plyte asusa na kt400a to byly z nia same problemy... Ale nie powiesz ze beda szybsze, czyz nie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Mnoznika na nF2 raczej nie zmienisz, ale mozesz sprobowac FSB nadrobic :D Na to stawiam, że jeszcze troche z niego wykrzesam. Na obecnej płycie przy braku blokady PCI/AGP szkoda ryzykować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Jezeli nie bedziesz doplacac do interesu zmiany mobo to dobry pomysl [; Ale jak masz zamiar wywalic hajs na socket a zamiast pomyslec o przesiadce na sempa 754... Sorry nie popieram. @YogiCK Nie ma jak wyrabiac sobie opinie o VIA na podstawie jednej plyty glownej. :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Ja jakos w grudniu kupilem sobie plyte z siga w PC1 zamiast tej co jest w PC2. Dalem cale 270zl. I jakos nie uwazam tego za wyzucanie pieniedzy w bloto!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Jezeli nie bedziesz doplacac do interesu zmiany mobo to dobry pomysl [; Ale jak masz zamiar wywalic hajs na socket a zamiast pomyslec o przesiadce na sempa 754... Sorry nie popieram. Oczywiście, że nie dam 200 za abita bo to za dużo ale epoxa może wyrwe za troche ponad 100 zł; swoją msi sprzedam i dołoże góra 40 zł do tego interesu. Na zmiane platformy mnie nie stać. Dla mnie duże inwestycje w sA to bzdura. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 w tym twoim sepronie mnożnik jest niski ( x 9 ? ) wiec lepiej bierz epoxa bo na nim uzyskasz napewno wieksze fsb niz na kt880 i nie musisz bawic sie mnoznikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Echhh, po co zmieniać płytę główną, jeśli na tej możesz bez obaw pojechać z FSB o 15-20MHz (o ile RAM wytrzyma - ale zawsze przecież można podnieść na nim napięcie lub poluzować timingi)? Płyty na VIA KT880 nie mają blokady PCI/AGP (w każdym bądź razie nie działa ona poprawnie). Wymiana na nForce2 jest bez sensu, bo nie będziesz mógł zmienić mnożnika - cały czas będziesz miał 9x - żeby wyciągnąć tyle ile masz teraz, czyli 2200MHz, będziesz musiał dać FSB245 (a do tego trzeba mieć już dość dobry RAM). Pewnym rozwiązaniem może być zmiana na ASRock na KT400A/600/880 lub Sis 748FX (będziesz mógł na nich zmieniać mnożnik mobile z BIOS powyżej 11x) - ale po co wymieniać, jeśli na tej płycie możesz jeszcze podkręcić proca. No ja niestety jak mialem kiedys plyte asusa na kt400a to byly z nia same problemy... Ale nie powiesz ze beda szybsze, czyz nie??URSUS - i wszystko jasne, sam miałem styczność z A7V8X-X i A7V600-X. Płyty innych producentów na VIA (jak chociażby MSI apofissa) to zupełnie inna bajka - są stabilne i bezproblemowe. Edytowane 18 Czerwca 2006 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Stycznosc z -X mozna porownac do stycznosci z Radeonami SE Albo FXami. Boze mam pelna plyte Asusa od ~4 lat i zadnych wiekszych problemow w zwiazku ze stabilnoscia czy problemami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Echhh, po co zmieniać płytę główną, jeśli na tej możesz bez obaw pojechać z FSB o 15-20MHz (o ile RAM wytrzyma - ale zawsze przecież można podnieść na nim napięcie lub poluzować timingi)? Płyty na VIA KT880 nie mają blokady PCI/AGP (w każdym bądź razie nie działa ona poprawnie). Wymiana na nForce2 jest bez sensu, bo nie będziesz mógł zmienić mnożnika - cały czas będziesz miał 9x -mnożnik na stałe jest zrobiony na x11, a zwiększenie fsb tak jak piszesz daje na PCI 36,6 MHz a to już dużo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Dużo to jest 38MHz na PCI, <37MHz uznaje się, że jest bezpieczne. Nie musisz od razu dawać 220MHz, przecież możesz spróbować z 210 czy 215, PCI wcale wysokie nie będzie, tym bardziej że wcześniej może ci się "skończyć" procek (nie masz za mocnego chłodzenia, tak do 1,8V powinno jednak wystarczyć) lub RAM. Mobile mod na NF2 nie działa, więc będziesz miał oryginalny mnożnik 9x. Jak włożysz swojego procka do takiego Abita NF7-S i do tego wrzucisz swój RAM, to możesz nawet do 2,2GHz nie dojechać, więc po co zmieniać, tym bardziej że mobo które masz jest naprawdę niezłe (duże zakresy zmian napięć w BIOS), stabilne i solidnie wykonane (powtarzam się :D)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Na fsb 210 to procek lata bez problemu(napięcie 1,65 V). Dzięki zamalowaniu jenego "otworu" procesor zgłasza się na mnożniku x11. Chyba jednak sobie daruje zmiane i za może 4 miechy zmieniam platforme na s939. Ale to może być z tym różnie. Dzięki za rady. Edytowane 18 Czerwca 2006 przez apofiss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Jak będziesz chciał go sprzedać, to podeślij mi wiadomość na PW :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Niebezpieczne to jest PCI 43MHz. 38MHz to jest sofcik :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 ty mi tu o 38 a wszystko zależy i maluj komuś takie trywiały a potem wróci za 2 dni i napisze z nowego systemu że mu sie wyłożył ;] ;] miałem a7v880 i było okej, miałem nf7 i było okej. z tych płytek nf7 jest lepsza - lepszy bios, kapkę wyższe fsb ale jest i WADA - 2x512 t2,, ze stabilnością problemów nie było wogole na obu (na nf7 z t2...), wydajność nf na t2 lekko wyższa niż kt na t1 imo jak pod soc A to dfi (jak się do tej pory nie rozsypała to już się nie rozsypie..), procka można ustawić na sztywno i kombinować z fsb, do poczytania - szukajka i drutmod , google i wire mod , socket a multipler etc.. :) co do wydawania pieniędzy na soc a - jak się chcesz pobawić.. jak szukasz mocy - 754 da więcej w tej samej cenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwaloos Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Szukam dobrej do OC płyty z chipsetem via kt880, oczywiście z blokadą taktowania PCI/AGP. Czy z płytą na chipsecie nForce 2 Ultra 400 nie będzie problemów z moim prockiem bo jeśli nie to zastanawiam się nad EPOX 8RDA3+. MSI KT880 zaje fajna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) MSI KT880 zaje fajnaMa blokade PCI/AGP? Ilu fazowy ma układ zasilania procka? Jak z OC? Edytowane 25 Czerwca 2006 przez apofiss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 po co ci detale w końcu jest zaje-fajna :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Soltek jest niezly, pozwala na ustawienie mobila do 2500 MHz bez OC mnoznik dziala do 12,5 czyli 200x12,5 (u mnie 1.7 v) Na plycie ustawia sie pamiec zwora, czyli nie ma problemow z 200 MHz RAM i rozpoznaniem CPU nie ma zadnej blokady PCI/AGP ale do normalnego uzytkowania XP-M powyzej 2500 to przesada. W taki upal to nie lubie sie podgrzewac prockiem i mam ustawione w bios 1.55 v CPU (domyslne dla temojego mobila w desktop) Przy pomocy CrystalCPUID zmieniam recznie mnoznik w windzie od 5 do 10 mozna tez ustawic automat. (Crystal umie to tez robic automatycznie zaleznie od obciazenia CPU) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwaloos Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) Ma blokade PCI/AGP? Ilu fazowy ma układ zasilania procka? Jak z OC? Sprawdz tu tu sobie poczytaj sam duzych testów nie robilem bo nie mialem czym jak widac w sygnaturce Edytowane 25 Czerwca 2006 przez mwaloos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Soltek jest niezly, pozwala na ustawienie mobila do 2500 MHz bez OC mnoznik dziala do 12,5 czyli 200x12,5 (u mnie 1.7 v) Na plycie ustawia sie pamiec zwora, czyli nie ma problemow z 200 MHz RAM i rozpoznaniem CPU nie ma zadnej blokady PCI/AGP ale do normalnego uzytkowania XP-M powyzej 2500 to przesada. W taki upal to nie lubie sie podgrzewac prockiem i mam ustawione w bios 1.55 v CPU (domyslne dla temojego mobila w desktop) Przy pomocy CrystalCPUID zmieniam recznie mnoznik w windzie od 5 do 10 mozna tez ustawic automat. (Crystal umie to tez robic automatycznie zaleznie od obciazenia CPU) O czym właściwie piszesz? Płycie, firmie? Fsb 200 to dla mojej płyty żaden problem. Chodzi mi o wyższe fsb, rzędu 220 a do tego albo potrzebna jest blokada PCI/AGP albo nforce2. Crystala używam im też mogę sobie zmieniać mnożnik od x11 w dół i często z tego korzystam. mwaloos zaje fana dostarcza kupę informacji o płycie <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 To MSI to chyba raczej kiepsko kręci się FSB (nawet 220MHz nie idzie), w każdym razie poczytaj w temacie o tej płycie). Zawsze możesz kręcić proca podnosząc mnożnik (trzeba zamalować 2 mostek, ten odpowiedzialny za mnożniki do 24x), potrzebujesz tylko mobo na VIA KT600/880 z BIOSem AWARDa 6.00 (np: Abit KV7, EPOX - kupuj tylko modele z czterowtykową wtyczką od zasilania P4). nForce2 unikaj, zresztą już o tym pisałem :-D. Soltek jest niezly, pozwala na ustawienie mobila do 2500 MHz bez OC mnoznik dziala do 12,5 czyli 200x12,5 (u mnie 1.7 v) Na plycie ustawia sie pamiec zwora, czyli nie ma problemow z 200 MHz RAM i rozpoznaniem CPU nie ma zadnej blokady PCI/AGP ale do normalnego uzytkowania XP-M powyzej 2500 to przesada. W taki upal to nie lubie sie podgrzewac prockiem i mam ustawione w bios 1.55 v CPU (domyslne dla temojego mobila w desktop) Przy pomocy CrystalCPUID zmieniam recznie mnoznik w windzie od 5 do 10 mozna tez ustawic automat. (Crystal umie to tez robic automatycznie zaleznie od obciazenia CPU) Chodzi ci o tego na VIA KT880? Może być niezły, choć w rękach go nie miałem :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zawsze możesz kręcić proca podnosząc mnożnik (trzeba zamalować 2 mostek, ten odpowiedzialny za mnożniki do 24x), potrzebujesz tylko mobo na VIA KT600/880 z BIOSem AWARDa 6.00 (np: Abit KV7, EPOX - kupuj tylko modele z czterowtykową wtyczką od zasilania P4). Wiem o tym, dlatego mnożnik tylko x11 a nie ciut wyższy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Chodzi ci o tego na VIA KT880? Może być niezły, choć w rękach go nie miałem :-/Tak dokladniej to mam KT880E-RL. (kupic teraz cos takiego to nie jest latwo bo malo ich zostalo sprzedanych) Nie sprawdzalem ile mozna max wycisnac na tej plycie ale 2500 MHz 1.7v to i tak odrobine za duzo jak na stala prace komputera z AXP (jesli ma byc bezawaryjnie i dlugo). Brak koniecznosci robienia jakichkolwiek modow to duza zaleta a mozliwosc programowej zmiany mnoznika w windzie bardzo sobie cenie (od x5 do x12,5 tak jak w bios, pomimo ze CPU mam z fabrycznum mnoznikiem x15). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Wiem o tym, dlatego mnożnik tylko x11 a nie ciut wyższy.Na płytach głównych z BIOSem AWARDa 6 jak zamalujesz albo jeden albo obydwa mostki to płyta i tak będzie ci startować albo domyślnym mnożnikiem desktop (czyli u ciebie 9x) albo "bezpiecznym" mnożnikiem mobile (najczęściej 6x lub 7x). Wyższe mnożniki możesz sobie ustawiać pod windą. Natomiast BIOSy AMI7 zawsze będą startować 11x (lub maksymalnym mnożnikiem ustawionym na mostkach L6, jeśli były przecinane) albo 24x - wyjątkiem są ASRocki, w których ten błąd poprawiono. Dlatego wymiana płyty na taką z BIOSem AWARDa (np: ABIT KV7) może mieć sens. Brak koniecznosci robienia jakichkolwiek modow to duza zaleta a mozliwosc programowej zmiany mnoznika w windzie bardzo sobie cenie (od x5 do x12,5 tak jak w bios, pomimo ze CPU mam z fabrycznum mnoznikiem x15). A możesz zmieniać mnożniki w BIOS? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...