Skocz do zawartości
apofiss

Via Kt880

Rekomendowane odpowiedzi

A możesz zmieniać mnożniki w BIOS?

Tak mnoznik w bios moge skutecznie ustawic od x5 do 12,5.

Nie ma blokady AGP/CPI dlatego nie bawilem sie innymi FSB niz mozliwe do ustawienia zworkami na mobo (2 zworki do FSB)

FSB zworkami mozna ustawic na 100 , 133 , 166 , 200 lub auto

Auto z mobilem ustawia sie na 100 (przynajmniej tak bylo w poczatkowym bios. w nowszych nie sprawdzalem)

Program CrystalCPUID daje dodatkowe mozliwosci:

1. Pozwala na zdefiniowanie trzech mnoznikow Maximum Middle i Minimum.

2. Mozna szybko recznie wybrac jeden z trzech

3. Mozna oddac programowi zarzadzanie mnoznikiem zaleznie od obciazenia CPU (w ramach trzech zdefiniowanych)

Program w dotychczasowej wersji nie pozwala jednak zmienic skutecznie napiecia CPU i trzeba to robic w bios ale napiecie

1.65 na CPU pozwala na prace do 2400. Latem ustawione mam napiecie CPU 1.55 i mnoznik 5 do 10 przy FSB 200,

Zima napiecie CPU daje 1,65 i mnoznik od 5 do 12. Do 12,5*200 potrzebne jest 1.7 v na CPU dlatego ograniczam sie do 12x200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie ma blokady PCI/AGP to nie warto brać; jak komuś zależy na wyższym fsb niż 200.

Co prawda mozna ustawic w bios "auto PCI clock" ale nie wiem po co to jest i jak dziala bo nie robilem zadnych testow z FSB

innym niz 100 , 133 , 166 , 200 ustawianymi zworka.

FSB mozna wpisac w bios max do 327 co daje niemozliwe do osiagniecia taktowanie 12,5*327= 4087,5 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pokaz mi screena z tym chipem z fsb 250 ;]

Wpisac w bios mozna 327 ale dzisiaj sprawdzilem max przy mnozniku x5 i przy mojej konfiguracji sprzetu max stabilne

wejscie do bios to zaledwie 233 MHz FSB 234 niestabilne 235 nie wchodzi. (pamieci ustawione w dual)

Zasilacz mam Chieftec 360W (HPC-360-202DF) , RAM to Kingston bez radiatorow, chip nie ma aktywnego chlodzenia, poza HDD

podlaczona jet nagrywarka DVD,i tuner TV na PCI i oczywiscie karta graficzna AGP.

250 to moze by sie dalo z mocniejszymi pamieciami i wiatrakiem na chipie o stabilniejszym pod wzgledem utrzymania napiec

zasilaczu nie wspominajac.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...