Skocz do zawartości
muciek

Klima 4 Fun :)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak, wiem jak to działa, pompa cieplna i te sprawy i bezsensem jest dawanie skraplacza i parownika w tym samym pomieszczeniu. Projekt zrobiłem natchniony brakiem złocistego napoju chłodzacego, działa jako tako, robi się chłodno troszke, na wlocie parownika -15/-8 reszta ciut powyżej zera. 1,5 metra 0,8 kompres 1/4 8,83ccm. 0 bar na ssaniu, 6 bar na tłoczeniu, leje sie strasznie, nabite propan butanem, wygląd sie nie liczy. Zabawy co nie miara :D

http://members.lycos.co.uk/muciekwch/klima/

Plany na przyszłosc-txv'ka inside ;)

Edytowane przez muciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie i ogólnie nie jest źłe ale co mnie razi to ta rdza, :-|

Pisałem ze to faza eksprymentalna, wygląd sie nie liczy tym razem. Jak wszytko ogarne jak i co działa w takim agregacie klimo-podobnym to bedzie ładne i w obudowie. No i o wiele mocnieszy kompres.

Trza chyba doładować gazem, bo tego parownika napewno nie zalewa

Już nie ma co doładowywac ;)

Kapa odcieta, musze zainstalowac tą cholerna txv'ke tylko nakretki z kielichami sie zapiekły i za jasną cholere nie moge ich odkrecić. :)

Edytowane przez muciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wyczyścić tego nie mogłeś, bo się aż lepi od syfu.

Ale PO CO ? :?

Pisałem już ze to agregat próbny, on nie ma wyglądać, pachnieć czy być czysty. Ma działać!

Pierwsze testy na nowym zaworze rozprężnym za mną. Z pewnością brakuje akumulatora na tłoczeniu, ale to 10 min roboty. Zaraz załaduję. TXV trudne do ujarzmienia bardzo, nie wiem, z czym to się wiąże, ale nie poddam się tak łatwo. Szronu nie ma, ale on mi nie potrzebny, za to pochłania sporo ciepła, wieje mi chłodkiem na plecy B)

Cały parownik bardzo zimny, a nie jak na kapie oszroniony na wlocie i nic poza. Musze załatwić jakoś problem skroplin, bo pływa mi wykładzina. Zapowiada się obiecująco, chyba powstanie wersja mała, ładna z obudowa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe. czy ten koszt to serio wyjdzie 35zl? o.O bo chyba sam agregat wiecej o wiele kosztuje o.O chyba ze nie skumalem.

Muciek polazil po zlomie, wszystko kupil po cenie zlomu (iles tam za kilogram, nie orientuje sie), poskladal all do kupy, bo polutowac to bylo bardzo latwo i szybko, napelnil gazem i dziala, dlatego maly koszt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :) a ile beda kosztowaly takie uzywane czesci do takiego czegos, ale nie ze zlomu? ;] i czy da sie na ta nagrzewnice (juz nie wiem jak to nazwac ;)) dac jakies wentyle zeby dmuchalo tym zimnym powietrzem? :)

a gdzie chcesz kupic uzywane nie ze złomu? zawsze mozna znalezc na ulicy zanim ktos odda na złom :lol:

pewnie ze sie da, wogole to co za problem <_<

no i takie cos to nie dokonca dobry pomysl, z tego co pamietam to musia tez do tego doszdl - parownik i skrplacz w jednym pomieszczeniu - nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :? bo tez musze sobie jakas klime wykombinowac :(

no ok. sam se spokoj z fc. myslalem tez nad czyms typu : male wc+wentyl na nagrzewnicy :) i by dmuchalo lekko schlodzonym powietrzem. :) a czesci tanie bo bym wzial pompke od cpc i jakas nagrzewnice od auta 8) no ale to juz nie w tym dziale ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :? bo tez musze sobie jakas klime wykombinowac :(

no ok. sam se spokoj z fc. myslalem tez nad czyms typu : male wc+wentyl na nagrzewnicy :) i by dmuchalo lekko schlodzonym powietrzem. :) a czesci tanie bo bym wzial pompke od cpc i jakas nagrzewnice od auta 8) no ale to juz nie w tym dziale ;)

co? lekko schlodoonym czym?rownie dobrze mozesz dac sam wentyl :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to juz sam nie wiem :( myslalem ze takie cos wystarczy na okolo 3 godziny pracy, a jak nie to wychodzi na to ze sie nie oplaca w takie cos ladowac kasy... ;(

Jak poszukasz za paredziesiąt złociszy masz klime, nie pro i elo, ale wieje zimnem i montaż w Twoim zakresie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za paredziesiat to chyba taka malutka do samochodzu ;) - na allegro za 119zl ;)

taka wieksza to juz 400zl, a na freon okolo 800zl :?

a ta za 400 nier jest na freon :lol: ? peltier czy co :P

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za paredziesiat to chyba taka malutka do samochodzu ;) - na allegro za 119zl ;)

taka wieksza to juz 400zl, a na freon okolo 800zl :?

A taka większa czym sie rózni od tej na freon i z samochodu? jest na wode ? :lol:

edit: kszonek mnie ubiegł bestia :P

Mi chodziło że za pare złociszy masz części..

Ja klime jakbym chciał w kilka h moge złożyć ale nie potrzebuje bo mam chłodno w domu..

A przygotowane mam części i kosztowały mnie.. hmm.. zero złotych? :lol:

No dobra, powiedzmy ze poszło pół mappu (20 zł) laska srebra (8zł) i kilka brązu (10zł) i inne drobiazgi(gaz kapa rurki) za może 25-30zł.

Koszty ostro zawyżone bo musiałem zrobić parownik z większego..

Gdyby sie uprzeć to ge dokupić jeszcze dobre wentyle bo te co mam takie.. głośne :P

Klima jest dla każdego, kwestia w mom przypadku montażu, przebicia sie przez ściane, ładnego kontrolera (a ze 100zł) no i wogóle zabawa tym..

Jak już mowa o klimach homemade pokaże może jutro jak walne fote swoją (wsio bez parownika )

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, a ja juz o tym zapomniałem, elementy z klimy siedza już w 2 czylerze do wc:)

Co do kosztów, to za cały agregat zapłaciłem 20zł, a za parownik z txv'ką 5zł. Nie na złomie, a od własciciela restauracji.

http://members.lycos.co.uk/muciekwch/lunite/2/

Tak to wyglądało oryginalnie.

Z moich przemysleń wychodzi na to, że jedynym słusznym czynnikiem do klimy domowej na nie duży metraz to r134a. Łatwy do skroplenia, na cos wiekszego to już r407c albo r22.

Skraplacz musi być olbrzymi, ciepłe powietrze to duuże obciązenie na dla parownika a co za tym idzie dla skraplacza, przy ssaniu 1-2 można było na nim smazyc jajka. No i chyba najwazniesze: parownik i skraplacz muszą być w osobnych pomieszczeniach lub ciepło z skraplacza wywiewane jakims tunelem z klimatyzowanego pomieszczenia, w innym wypadku doopa. Przyda się także pompa skroplin, wszystko strasznie sie poci.

Edytowane przez muciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kszonek, hinco.

za 400zl na allegro sa na wode i lod ;) a za okolo 800 sa na freon ;)

te male za 119 do samochodzu tez na wode ;)

z tego co wiem to te male samochodowe to peltier....., jezeli gadamy o tym samym.

a klima na wode i lod za 400 zł - o lol !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego sam chcialem zrobic cos takiego na wode. i to chyba by lepsze nawet bylo ;) a koszt max 100 zl :)

Przecież nie dasz pelta o mocy 100W ; ]]

a 267 czy ile tam mają to i tak wg mnie mało, pelt dobry do proca i tyle, a żeby w pomieszczeniu było zimno trzeba sporo mocy.. nie jakieś 0,2 kw imo ; ]]

Editt:

Miałem dać foty to daje, ale nic nie wiedać..

I tak pewnie nie dostane kasy od ojca na wykończenie bo nam na ch** to potrzebne ; ]]

ale że mi sie nudziło to zrobiłem :

http://img391.imageshack.us/my.php?image=image004mb4.jpg

http://img407.imageshack.us/my.php?image=image003tu0.jpg

http://img116.imageshack.us/my.php?image=image005hx6.jpg

n/c ; ]]

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi