muciek Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Tak tak, wiem jak to działa, pompa cieplna i te sprawy i bezsensem jest dawanie skraplacza i parownika w tym samym pomieszczeniu. Projekt zrobiłem natchniony brakiem złocistego napoju chłodzacego, działa jako tako, robi się chłodno troszke, na wlocie parownika -15/-8 reszta ciut powyżej zera. 1,5 metra 0,8 kompres 1/4 8,83ccm. 0 bar na ssaniu, 6 bar na tłoczeniu, leje sie strasznie, nabite propan butanem, wygląd sie nie liczy. Zabawy co nie miara :D http://members.lycos.co.uk/muciekwch/klima/ Plany na przyszłosc-txv'ka inside ;) Edytowane 17 Czerwca 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Fajnie i ogólnie nie jest źłe ale co mnie razi to ta rdza, :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Trza chyba doładować gazem, bo tego parownika napewno nie zalewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Fajnie i ogólnie nie jest źłe ale co mnie razi to ta rdza, :-| Pisałem ze to faza eksprymentalna, wygląd sie nie liczy tym razem. Jak wszytko ogarne jak i co działa w takim agregacie klimo-podobnym to bedzie ładne i w obudowie. No i o wiele mocnieszy kompres. Trza chyba doładować gazem, bo tego parownika napewno nie zalewaJuż nie ma co doładowywac ;) Kapa odcieta, musze zainstalowac tą cholerna txv'ke tylko nakretki z kielichami sie zapiekły i za jasną cholere nie moge ich odkrecić. :) Edytowane 17 Czerwca 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Imadło, klucz i do roboty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 i wudu 40 ;) fajne ;) jaki koszt wykonania takiej homemade klimki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Juz puściło :) Złamałem fajny kluczyk 19, ale puściło. http://members.lycos.co.uk/muciekwch/klima/txv_edition/ TADA! :D Zapomniałem jeszcze akumulatora zamontowac, ale może obedzie sie bez. Koszt nie duży 30-35zł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 A wyczyścić tego nie mogłeś, bo się aż lepi od syfu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 taniusio, ja chce taka klime do siebie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 A wyczyścić tego nie mogłeś, bo się aż lepi od syfu.Ale PO CO ? :? Pisałem już ze to agregat próbny, on nie ma wyglądać, pachnieć czy być czysty. Ma działać! Pierwsze testy na nowym zaworze rozprężnym za mną. Z pewnością brakuje akumulatora na tłoczeniu, ale to 10 min roboty. Zaraz załaduję. TXV trudne do ujarzmienia bardzo, nie wiem, z czym to się wiąże, ale nie poddam się tak łatwo. Szronu nie ma, ale on mi nie potrzebny, za to pochłania sporo ciepła, wieje mi chłodkiem na plecy B) Cały parownik bardzo zimny, a nie jak na kapie oszroniony na wlocie i nic poza. Musze załatwić jakoś problem skroplin, bo pływa mi wykładzina. Zapowiada się obiecująco, chyba powstanie wersja mała, ładna z obudowa. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 hehe. czy ten koszt to serio wyjdzie 35zl? o.O bo chyba sam agregat wiecej o wiele kosztuje o.O chyba ze nie skumalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 hehe. czy ten koszt to serio wyjdzie 35zl? o.O bo chyba sam agregat wiecej o wiele kosztuje o.O chyba ze nie skumalem. jak robisz ze złomu to da sie i za darmo (+ gaz, luty itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 hehe. czy ten koszt to serio wyjdzie 35zl? o.O bo chyba sam agregat wiecej o wiele kosztuje o.O chyba ze nie skumalem. Muciek polazil po zlomie, wszystko kupil po cenie zlomu (iles tam za kilogram, nie orientuje sie), poskladal all do kupy, bo polutowac to bylo bardzo latwo i szybko, napelnil gazem i dziala, dlatego maly koszt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 aha :) a ile beda kosztowaly takie uzywane czesci do takiego czegos, ale nie ze zlomu? ;] i czy da sie na ta nagrzewnice (juz nie wiem jak to nazwac ;)) dac jakies wentyle zeby dmuchalo tym zimnym powietrzem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 aha :) a ile beda kosztowaly takie uzywane czesci do takiego czegos, ale nie ze zlomu? ;] i czy da sie na ta nagrzewnice (juz nie wiem jak to nazwac ;)) dac jakies wentyle zeby dmuchalo tym zimnym powietrzem? :) a gdzie chcesz kupic uzywane nie ze złomu? zawsze mozna znalezc na ulicy zanim ktos odda na złom :lol: pewnie ze sie da, wogole to co za problem <_< no i takie cos to nie dokonca dobry pomysl, z tego co pamietam to musia tez do tego doszdl - parownik i skrplacz w jednym pomieszczeniu - nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 aha :? bo tez musze sobie jakas klime wykombinowac :( no ok. sam se spokoj z fc. myslalem tez nad czyms typu : male wc+wentyl na nagrzewnicy :) i by dmuchalo lekko schlodzonym powietrzem. :) a czesci tanie bo bym wzial pompke od cpc i jakas nagrzewnice od auta 8) no ale to juz nie w tym dziale ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 aha :? bo tez musze sobie jakas klime wykombinowac :( no ok. sam se spokoj z fc. myslalem tez nad czyms typu : male wc+wentyl na nagrzewnicy :) i by dmuchalo lekko schlodzonym powietrzem. :) a czesci tanie bo bym wzial pompke od cpc i jakas nagrzewnice od auta 8) no ale to juz nie w tym dziale ;) co? lekko schlodoonym czym?rownie dobrze mozesz dac sam wentyl :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 w rezie beda wklady takie do lodowek turystycznych 8) a poza tym wode tez bede zimna lal. a takie 5 litrow sie chyba tak szybko nie nagrzeje :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 w rezie beda wklady takie do lodowek turystycznych 8) a poza tym wode tez bede zimna lal. a takie 5 litrow sie chyba tak szybko nie nagrzeje :? zdziwiłbys sie, jak szybko potarafi sie nagrzac 5l............... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 no to juz sam nie wiem :( myslalem ze takie cos wystarczy na okolo 3 godziny pracy, a jak nie to wychodzi na to ze sie nie oplaca w takie cos ladowac kasy... ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 no to juz sam nie wiem :( myslalem ze takie cos wystarczy na okolo 3 godziny pracy, a jak nie to wychodzi na to ze sie nie oplaca w takie cos ladowac kasy... ;(Jak poszukasz za paredziesiąt złociszy masz klime, nie pro i elo, ale wieje zimnem i montaż w Twoim zakresie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 za paredziesiat to chyba taka malutka do samochodzu ;) - na allegro za 119zl ;) taka wieksza to juz 400zl, a na freon okolo 800zl :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) za paredziesiat to chyba taka malutka do samochodzu ;) - na allegro za 119zl ;) taka wieksza to juz 400zl, a na freon okolo 800zl :? a ta za 400 nier jest na freon :lol: ? peltier czy co :P Edytowane 24 Lipca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) za paredziesiat to chyba taka malutka do samochodzu ;) - na allegro za 119zl ;) taka wieksza to juz 400zl, a na freon okolo 800zl :? A taka większa czym sie rózni od tej na freon i z samochodu? jest na wode ? :lol: edit: kszonek mnie ubiegł bestia :P Mi chodziło że za pare złociszy masz części.. Ja klime jakbym chciał w kilka h moge złożyć ale nie potrzebuje bo mam chłodno w domu.. A przygotowane mam części i kosztowały mnie.. hmm.. zero złotych? :lol: No dobra, powiedzmy ze poszło pół mappu (20 zł) laska srebra (8zł) i kilka brązu (10zł) i inne drobiazgi(gaz kapa rurki) za może 25-30zł. Koszty ostro zawyżone bo musiałem zrobić parownik z większego.. Gdyby sie uprzeć to ge dokupić jeszcze dobre wentyle bo te co mam takie.. głośne :P Klima jest dla każdego, kwestia w mom przypadku montażu, przebicia sie przez ściane, ładnego kontrolera (a ze 100zł) no i wogóle zabawa tym.. Jak już mowa o klimach homemade pokaże może jutro jak walne fote swoją (wsio bez parownika ) Edytowane 24 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) Ooo, a ja juz o tym zapomniałem, elementy z klimy siedza już w 2 czylerze do wc:) Co do kosztów, to za cały agregat zapłaciłem 20zł, a za parownik z txv'ką 5zł. Nie na złomie, a od własciciela restauracji. http://members.lycos.co.uk/muciekwch/lunite/2/ Tak to wyglądało oryginalnie. Z moich przemysleń wychodzi na to, że jedynym słusznym czynnikiem do klimy domowej na nie duży metraz to r134a. Łatwy do skroplenia, na cos wiekszego to już r407c albo r22. Skraplacz musi być olbrzymi, ciepłe powietrze to duuże obciązenie na dla parownika a co za tym idzie dla skraplacza, przy ssaniu 1-2 można było na nim smazyc jajka. No i chyba najwazniesze: parownik i skraplacz muszą być w osobnych pomieszczeniach lub ciepło z skraplacza wywiewane jakims tunelem z klimatyzowanego pomieszczenia, w innym wypadku doopa. Przyda się także pompa skroplin, wszystko strasznie sie poci. Edytowane 24 Lipca 2006 przez muciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 w praktikerze w promocji są fajne klimatyzacje do złożenia - skraplacz osobno i agregat z parownikiem , trzeba dokupić rury, gaz, zlutować i za 699zł można mieć wypas klime ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 @kszonek, hinco. za 400zl na allegro sa na wode i lod ;) a za okolo 800 sa na freon ;) te male za 119 do samochodzu tez na wode ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 @kszonek, hinco. za 400zl na allegro sa na wode i lod ;) a za okolo 800 sa na freon ;) te male za 119 do samochodzu tez na wode ;) z tego co wiem to te male samochodowe to peltier....., jezeli gadamy o tym samym. a klima na wode i lod za 400 zł - o lol ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 dlatego sam chcialem zrobic cos takiego na wode. i to chyba by lepsze nawet bylo ;) a koszt max 100 zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 (edytowane) dlatego sam chcialem zrobic cos takiego na wode. i to chyba by lepsze nawet bylo ;) a koszt max 100 zl :)Przecież nie dasz pelta o mocy 100W ; ]] a 267 czy ile tam mają to i tak wg mnie mało, pelt dobry do proca i tyle, a żeby w pomieszczeniu było zimno trzeba sporo mocy.. nie jakieś 0,2 kw imo ; ]] Editt: Miałem dać foty to daje, ale nic nie wiedać.. I tak pewnie nie dostane kasy od ojca na wykończenie bo nam na ch** to potrzebne ; ]] ale że mi sie nudziło to zrobiłem : http://img391.imageshack.us/my.php?image=image004mb4.jpg http://img407.imageshack.us/my.php?image=image003tu0.jpg http://img116.imageshack.us/my.php?image=image005hx6.jpg n/c ; ]] Edytowane 25 Lipca 2006 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...