Twój Pan Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) MaSell- Jakbym nie czytal to bym nie pisal <_< Rozumiem, ze przy ""zabawie" prysznicem (zakladajac ze woda ma temp otoczenia), mozna zejsc ponizej temp otoczenia :D . Eee ja poprosze bardziej naukowe wyjasnienie tego zjawiska:D Edytowane 19 Czerwca 2006 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 RURA PCV/PVC 110MM - NIDEC 120MM TEMP WODY TEMP OTOCZENIA Tyle od mnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Kepons a ze tak spytam, gdzie masz element podgrzewajacy wode ? :) bo z tego co skapowalem to woda musi byc ciepla zeby parowala i wytracala temperature. ------ a jeszcze jedno, ta raczka od prysznica, rozpryskuje wode przed siebie czy na boki? bo jak na boki to przeciez cala woda splywa po sciankach rury a chyba nie o to chodzi Edytowane 19 Czerwca 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Identyczną deszczownicę, jak ta po prawej, mam u siebie w pracy: 2189956[/snapback] RURA PCV/PVC 110MM - NIDEC 120MMTEMP WODY TEMP OTOCZENIA Tyle od mnie :D Eeee.. a gdzie tu jakaś grzałka? Wiesz co? U mnie w szklance z wodą, która stoi przede mną od ładnej godziny mam ten sam efekt :wink: A nic na nią nie dmucha B) No chyba, że chodzi Ci o te pół stopnia na termometrze, w którym medium wskazującym jest alkohol :D Edytowane 19 Czerwca 2006 przez ma3ek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 No coś ty, woda w szklance zeszła c ponizej temp otoczenia? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 No coś ty, woda w szklance zeszła c ponizej temp otoczenia? :lol:Oczywiście :-P Z wrażenia jak zobaczyła wynik Keponosa :wink: Pół stopnia to trochę mało jak na bongo. A już na pewno za mało jak na termometr o takiej dokładności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 ma3ek wiesz jak to jest z prowizorkami ;) skoro za granica buduja kominy-bongo i im to dziala to cos w tym musi byc, nie sadzisz ? jutro juz napewno postaram sie wziac do roboty, tylko nie wiem czy pompka akwariowa 300lh pociagnie wode na gore i wytworzy odpowiednie cisnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Eeee.. a gdzie tu jakaś grzałka? Wiesz co? U mnie w szklance z wodą, która stoi przede mną od ładnej godziny mam ten sam efekt :wink: A nic na nią nie dmucha B) No chyba, że chodzi Ci o te pół stopnia na termometrze, w którym medium wskazującym jest alkohol :D Grzałki nie ma - tylko pompka 20W. Chodziło mi tylko o sprawdzenie różnicy temperatur między wodą a otoczeniem (czy poniżej temp otoczenia), a w tym celu grzałka chyba nie potrzebna? ma3ek wiesz jak to jest z prowizorkami ;) skoro za granica buduja kominy-bongo i im to dziala to cos w tym musi byc, nie sadzisz ? jutro juz napewno postaram sie wziac do roboty, tylko nie wiem czy pompka akwariowa 300lh pociagnie wode na gore i wytworzy odpowiednie cisnienie.Mój Atman 1200 zbyt dużego ciśnienia niestety nie robił, a wysokośc podnoszenia ma cos koło 1,3m (przy 0l/h:D); - bongo tyle wysokosci na szczęscie nie miało;] BTW. Sugerujecie, że przy wiekszej ilości ciepła dostarczonego do wody można zejśc więcej poniżej temp otoczenia? - bo nie bardzo pojmuję aluzję ma3ek :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 mi sie wydaje ze wlasnie jakos tak to dziala :D ciepla woda szybciej paruje i co za tym idzie ochladza sie ;) wrzuc do zbiornika cos cieplego, niech podgrzeje wode i wtedy wlacz bongo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 mi sie wydaje ze wlasnie jakos tak to dziala :D ciepla woda szybciej paruje i co za tym idzie ochladza sie ;) wrzuc do zbiornika cos cieplego, niech podgrzeje wode i wtedy wlacz bongona początku zabawy nalałem ciepłej wody ~40*c i efekt taki, że sie fajnie schładzało ale nie ponizej temp otoczenia - dopiero pozniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 skoro za granica buduja kominy-bongo i im to dziala to cos w tym musi byc, nie sadzisz?Widzisz. Gdybyś czytał uważniej, co pisałem wcześniej, to byś wiedział, że wiem, jaki potencjał drzemie w bongo i jakie jest moje zdanie na jego temat. BTW. Sugerujecie, że przy wiekszej ilości ciepła dostarczonego do wody można zejśc więcej poniżej temp otoczenia? - bo nie bardzo pojmuję aluzję ma3ek :?Nie. Sugeruję, że pokazywanie różnicy 0,5*C dokumentowanej odczytem z termometru napędzanego alkoholem mija się trochę z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 a moze wlasnie woda musi byc caly czas nagrzewana po to zeby mogla sie chlodzic ponizej temp otoczenia. nie wiem za bardzo jak to dziala w praktyce. najlepiej jak bys wrzucil do zbiornika chlodnice od WC (oczywiscie podlaczona do blokow) i zobaczyl bys wtedy tempy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Imo prowizorycznosc tego rozwiazania zawinila. Trzeba to pozadnie podkladac, dobrze rozpylic wode, najlepiej jak komin bedzie wysoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Widzisz. Gdybyś czytał uważniej, co pisałem wcześniej, to byś wiedział, że wiem, jaki potencjał drzemie w bongo i jakie jest moje zdanie na jego temat. Nie. Sugeruję, że pokazywanie różnicy 0,5*C dokumentowanej odczytem z termometru napędzanego alkoholem mija się trochę z celem. Wiesz cyfrowy termomtr miał zbyt dużą rozbieżność, dlatego zmierzyłem tym - przecież chodziło tylko o pokazanie, że woda jest chłodniejsza ->aerial wyższy komin = pompa o większej wysokości podnoszenia Edytowane 20 Czerwca 2006 przez Kepons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 ja moge nawet zrobic komin na 4metry, podłącze do tego C.O :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Gadacie glupoty za przeproszeniem - im woda cieplejsza tym bedzie zimniejsza po przejsciu przez bong?? moim zdaniem te pol stopnia to tylko demonstracja dzialania - roznica tak niewielka, bo bong maly i ciezko stwierdzic jak krople wygladaja. Ale sam fakt, ze woda jest chlodniejsza od otoczenia jest godny uwagi. IMHO kluczem do sukcesu to dobre rozpylenie i wysokosc (a co za tym idzie pompa musi byc mocna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Jak spojzałem na nazwe tematu i pierwsze schematy to myslałem że ktoś zmontował faje wodną z jakims obiegiem wody czy cuś :D Może moje pierwsze wrażenie było mylne, ale to nie zmienia faktu ze to 'urządzenie' (chyba można to tak nazwać) jest ciekawe. Tylko jakoś nie mogę w 100% zrozumieć jak działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 czy jakby uzywac na dłuzszą mete taki bong ro nie zrobiłyby się syfy w układzie?? typu glony? Przeciez bez zadnych dodatków, bo jak sie doleje borygo to juz nie bedzie tak dobrze parować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 i chyba wlasnie dlatego lepiej robic 2 obiegi i nie laczyc wody z ukladu z blokami z woda z bongo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 jutro z kolega kupujemy rurke PCV i robimy to :) zobacze co z tego wyjdzie B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 jutro z kolega kupujemy rurke PCV i robimy to :) zobacze co z tego wyjdzie B) napisz odrazu że ze mną B) fajne będzie tak 4fun :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 ... i robimy to eno chlopaki, tak na forum sie chwalic :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 eno chlopaki, tak na forum sie chwalic :D :DTen temat to nie "chat". Btw juz sie najbardziej gatatliwi w tym watku zdeklarowali ze skladaja bongosa i beda fotki a tu nic :wink: Jak chcecie siekac posty bez sensu to na oslą zapraszam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Ten temat to nie "chat". Btw juz sie najbardziej gatatliwi w tym watku zdeklarowali ze skladaja bongosa i beda fotki a tu nic :wink: Jak chcecie siekac posty bez sensu to na oslą zapraszam :) spoko :oops: Od nas fotki będą jutro-pojutrze, najpóźniej w piątek, jeszcze pierwsi będziemy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 spoko :oops: Od nas fotki będą jutro-pojutrze, najpóźniej w piątek, jeszcze pierwsi będziemy :lol: To nie bylo do Was akurat... :wink: Spamerzy wiedza kogo dotyczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 o mnie mowisz? :) nie obiecywalem zadnych fotek :D jak zrobie bongo to moze beda foty. na razie nie mam rury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 ja niestety nie zrobie bonga, narazie jako priorytet postawiłem sobie kupno nowej karty graficznej, teraz licze kazdy grosz. Sorry. :( Nie moge dalej sie dłuc na MX400, bo chciałbym sobie pograć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 gadalem z moim starszym o tym i u niego w robocie jest to wykorzystywane tylk oze ten zbiornik jest ogromny podobnie jak wiatrak :) he ja smiglo od samolotu :) i dowiedzialem sie ze np wczoraj temp wody w ukladzie wynosila 14*C a jak wiadomo wczoraj zimno nie bylo :] wiec fajny pomysl z tym ale na ile sie to sprawdzi i oplaci przy chlodzeniu kompa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 jezeli zmontujesz bonga po najnizszych kosztach i w miare porzadnie to bedzie sie oplacac jesli beda efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Tylko jak my zrobimy bongo to bedzie bez nagrzewnicy (mozna sie juz smiac) tylko nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem zasade dzialania. Na poczatku chce zrobic normalne bongo a puzniej takie zeby nie miec sauny w pokoju i zeby wode "przetrzymac jak najdluzej" nie wiem czy to dobrze: (wiec jak cos to piszcie) ten wiatrak u gory ma "odesac pare wodna" (nie szkoda mi wiatraka). Do jakiegos zbiornika gdzie bedzie metal na ktorym skropli sie woda i splynie do zbiornika. Wiem ze uklad nie bedzie w "pełni zamkniety" no ale lepsze to niz nic. Edytowane 21 Czerwca 2006 przez krolik1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...