Skocz do zawartości
aerial

Rekordowy Bong

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jak my zrobimy bongo to bedzie bez nagrzewnicy (mozna sie juz smiac)

tylko nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem zasade dzialania. Na poczatku chce zrobic normalne bongo a puzniej takie zeby nie miec sauny w pokoju i zeby wode "przetrzymac jak najdluzej"

nie wiem czy to dobrze: (wiec jak cos to piszcie)

ten wiatrak u gory ma "odesac pare wodna" (nie szkoda mi wiatraka). Do jakiegos zbiornika gdzie bedzie metal na ktorym skropli sie woda i splynie do zbiornika. Wiem ze uklad nie bedzie w "pełni zamkniety" no ale lepsze to niz nic.

zamiasta kawalka metalu wlasnie mozecie dac nagrzewnice ;) i dlaczego nie dajecie buczkow w jednej lini ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak juz ktos wczesniej napisal, nie wiadomo jak zniosa taka wilgotnosc wentylatory

Wentylatory od starożytnych zasilaczy komputerowych AT jakie chce użyć (przynajmniej 2) spokojnie działają pod wodą - sprawdzałem. Włożyłem go (testowałem jeden) do garczka z wodą i podłączyłem napięcie. Oczywiście woda jest 800x gęstsza od powietrza więc wentyl chodził ślamazarnie, ale działał przez kilkanaście minut w 100% zanużeniu - i działa do dzisiaj chłodząc kumplowi Athlona 900. Więc troszeczke zawilgotnienia nie powinno nic zrobić. Z resztą można przecież zainstalować wentylatory tak aby wypychały wilgotne powietrze suchym z zewnątrz, a nie działały w środowisku wilgotnym. Edytowane przez LechuCzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny link (sorka jeśli było): KLIK.

Wow ... robi wrażenie. Zwłaszcza fotka w nocy. Wykonanie całego bonga naprawdę na wysokim poziomie. Jedna dziwna rzecz jaką zobaczyłem to połączenie bloków na nb i cpu. Takiej kombinacji przyznam, że jeszcze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiasta kawalka metalu wlasnie mozecie dac nagrzewnice ;) i dlaczego nie dajecie buczkow w jednej lini ?

hmmm a o co chodzi ?? <_<

a co do tej nagrzewnicy to jej po 1 nie mam. Po 2 imo ten kawalek metalu sie lepiej sprawdzi bo bedzie chlodniejszy od nagrzewnicy co z tym idzie woda szybciej zacznie sie skraplac

=========================

edit

z jakiej rurki najlepiej zrobic spirale????

=>8

=>10

=>12

Edytowane przez krolik1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to lipa panowie. dzisiaj brachol zalatwil mi rure o dlugosci 70cm i srednicy wew 7,5cm i do tego pomke 300lh. no to zadowolony podlaczam najpierw pompke zeby sprawdzic jak dziala, no i zonk, pompka nie jest w stanie wciagnac wode na taka wysokosc, nie mowiac juz o wytworzeniu jakiegos minimalnego cisnienia zeby przecisnac wode przez "sito" moje prace zostana chyba wstrzymane do czasu zalatwienia mocniejszej pompy. szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie wen wlot jest skierowany w dol po to zeby nie dostawala sie tam woda wpadajaca z gory. Jezeli nie bedziemy mieli idealnie rozpylonej owdy, to spadajace krople i te sciakajace po brzegach beda sie tam dostawac - sam wentyl moze nie odepchac calej lecacej tam wody.

Drugi wylot powinien za to polepszyc wydajnosc, zwiekszyc parowanie.

Imo jednak jesli juz cos takiego robic, to poprostu nie zatykac gory komina, niech tam bedzie otwor - po co takie kombinacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

2metry komin to tez za duzo, ja chciałem na około 1,5metra. Do tego powinien nawet sie nadac atman 305. I zatopiłbym go w bongo, bez przerabiania na inline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompka 1650 L/h wpompuje wode na 2m (dane z cooling-masters). wiec bez takiej pompki raczej nie ma sie co zabierac za bongo, chyba ze komin ma miec 20cm ale wtedy to jest bez sensu

Dobra moze byc tania pompa CO. Tam sa biegi i moce rzedu 100W. Jesli takie pompy obsluguja kilkupietrowe domy, powinny z latwoscia poradzic sobie z kominem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale taka pompa moze pozadnie podgrzac wode.

No ale co to za problem? Przeciez taki bongos miazdzy wydajnoscia wielkie chlodnice, cale uklady cpu i gpu, ktore grzeja sie mocniej niz pompa. Co ma tu grzanie pompy do rzeczy? :)

No i wcale nie musi pompa jechac na najsilniejszym biegu i bedzie te 30-40W. Ale jakie to ma znacznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2metry komin to tez za duzo, ja chciałem na około 1,5metra. Do tego powinien nawet sie nadac atman 305. I zatopiłbym go w bongo, bez przerabiania na inline.

no ja tez mam zamiar zatopic pompke z bongo. Ale jesli do konca weza dasz koncowke od prysznicu to nie da rady. Jak sprawdzalem to moj atman 305 dal rade na ok 1 - 1.2m :( a taki bongo to zamaly :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak poza tym wszyscy zdrowi? :D

mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź?

Pompy mogą współpracować ze sobą. W tym celu mogą być łączone szeregowo lub równolegle. Połączenie szeregowe (np. pompa tłoczy przewodem do drugiej pompy), powoduje zwiększenie wysokości podnoszenia układu. Charakterystyka połączenia szeregowego jest sumą wysokości podnoszenia dla tych samych natężeń...

ktos ma moze poza tą pompą co ma w ukladzie jakąś jeszcze moze z poprzedniej rewizji, wiec troche zabawy, i mozna je polaczyc w szereg... Bong bedzie mogl byc wyższy. Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi