mattnick Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 to może mieć sens...czekam na wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Tylko jak my zrobimy bongo to bedzie bez nagrzewnicy (mozna sie juz smiac) tylko nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem zasade dzialania. Na poczatku chce zrobic normalne bongo a puzniej takie zeby nie miec sauny w pokoju i zeby wode "przetrzymac jak najdluzej" nie wiem czy to dobrze: (wiec jak cos to piszcie) ten wiatrak u gory ma "odesac pare wodna" (nie szkoda mi wiatraka). Do jakiegos zbiornika gdzie bedzie metal na ktorym skropli sie woda i splynie do zbiornika. Wiem ze uklad nie bedzie w "pełni zamkniety" no ale lepsze to niz nic. zamiasta kawalka metalu wlasnie mozecie dac nagrzewnice ;) i dlaczego nie dajecie buczkow w jednej lini ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 tak jak juz ktos wczesniej napisal, nie wiadomo jak zniosa taka wilgotnosc wentylatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LechuCzechu Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) tak jak juz ktos wczesniej napisal, nie wiadomo jak zniosa taka wilgotnosc wentylatoryWentylatory od starożytnych zasilaczy komputerowych AT jakie chce użyć (przynajmniej 2) spokojnie działają pod wodą - sprawdzałem. Włożyłem go (testowałem jeden) do garczka z wodą i podłączyłem napięcie. Oczywiście woda jest 800x gęstsza od powietrza więc wentyl chodził ślamazarnie, ale działał przez kilkanaście minut w 100% zanużeniu - i działa do dzisiaj chłodząc kumplowi Athlona 900. Więc troszeczke zawilgotnienia nie powinno nic zrobić. Z resztą można przecież zainstalować wentylatory tak aby wypychały wilgotne powietrze suchym z zewnątrz, a nie działały w środowisku wilgotnym. Edytowane 22 Czerwca 2006 przez LechuCzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Kolejny link (sorka jeśli było): KLIK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Kolejny link (sorka jeśli było): KLIK.Wow ... robi wrażenie. Zwłaszcza fotka w nocy. Wykonanie całego bonga naprawdę na wysokim poziomie. Jedna dziwna rzecz jaką zobaczyłem to połączenie bloków na nb i cpu. Takiej kombinacji przyznam, że jeszcze nie widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 no i weze chyba fi 16 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Nie "sorry jak było" tylko czyta się cały temat. I nie "fajne" bo to już było. Czekamy na pierwsze projekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) zamiasta kawalka metalu wlasnie mozecie dac nagrzewnice ;) i dlaczego nie dajecie buczkow w jednej lini ? hmmm a o co chodzi ?? <_< a co do tej nagrzewnicy to jej po 1 nie mam. Po 2 imo ten kawalek metalu sie lepiej sprawdzi bo bedzie chlodniejszy od nagrzewnicy co z tym idzie woda szybciej zacznie sie skraplac ========================= edit z jakiej rurki najlepiej zrobic spirale???? =>8 =>10 =>12 Edytowane 22 Czerwca 2006 przez krolik1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 najlepiej 8 albo 10, 12 juz za gruba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 no to lipa panowie. dzisiaj brachol zalatwil mi rure o dlugosci 70cm i srednicy wew 7,5cm i do tego pomke 300lh. no to zadowolony podlaczam najpierw pompke zeby sprawdzic jak dziala, no i zonk, pompka nie jest w stanie wciagnac wode na taka wysokosc, nie mowiac juz o wytworzeniu jakiegos minimalnego cisnienia zeby przecisnac wode przez "sito" moje prace zostana chyba wstrzymane do czasu zalatwienia mocniejszej pompy. szkoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 o kuuuuuu........ :mur: tego sie balem ale ja mam rure 2m :) (i atmana 305 :lol: ). Bede musial se skolowac pompke CWU :( no nic ale zestaw zrobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) nie wiem czy pompa od cwu sie do tego nadaje. podobno (tak pisza na forum) te pompy nie potrafia ssac :) a tu nie masz ukladu zamknietego Edytowane 22 Czerwca 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 no ale w zbiorniku mogl by byc moj atman zatopiony :) i on by zasysal woda do CWU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 nie wiem, niech wypowie sie ktos kto mial w rekach takie pompki. ale nie bardzo pasuje podpinac w szeregu dwie rozne pompy (wydajnosc i budowa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 sprawdzilem atman 305 nie da rady :( jak bym mial 2-go takiego atmana to by bylo zawaliscie, ale nie mam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Z tego co sie orientuje (przynajmniej z tego co podaje specyfikacja) to pompy CWU, nie maja wcale duzego podnoszenia. :arrow: http://www.lfp.com.pl/pl/pdf/katalog/15PWr14.pdf Wg tego wysokosc podnoszenia 1.2m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 połączenie bloków na nb i cpu. Takiej kombinacji przyznam, że jeszcze nie widziałem.Przecież to zwyczajny układ równoległy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 hmmm a o co chodzi ?? <_<mniej wiecej cos takiego ;) buczek zaznaczony na czarno - male niosace halas urzadzenie, ktore w sposob lopatologiczny przetlacza powietrze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Wg mnie wen wlot jest skierowany w dol po to zeby nie dostawala sie tam woda wpadajaca z gory. Jezeli nie bedziemy mieli idealnie rozpylonej owdy, to spadajace krople i te sciakajace po brzegach beda sie tam dostawac - sam wentyl moze nie odepchac calej lecacej tam wody. Drugi wylot powinien za to polepszyc wydajnosc, zwiekszyc parowanie. Imo jednak jesli juz cos takiego robic, to poprostu nie zatykac gory komina, niech tam bedzie otwor - po co takie kombinacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 pompka 1650 L/h wpompuje wode na 2m (dane z cooling-masters). wiec bez takiej pompki raczej nie ma sie co zabierac za bongo, chyba ze komin ma miec 20cm ale wtedy to jest bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 2metry komin to tez za duzo, ja chciałem na około 1,5metra. Do tego powinien nawet sie nadac atman 305. I zatopiłbym go w bongo, bez przerabiania na inline. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 pompka 1650 L/h wpompuje wode na 2m (dane z cooling-masters). wiec bez takiej pompki raczej nie ma sie co zabierac za bongo, chyba ze komin ma miec 20cm ale wtedy to jest bez sensuDobra moze byc tania pompa CO. Tam sa biegi i moce rzedu 100W. Jesli takie pompy obsluguja kilkupietrowe domy, powinny z latwoscia poradzic sobie z kominem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 ale taka pompa moze pozadnie podgrzac wode. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 ale taka pompa moze pozadnie podgrzac wode. No ale co to za problem? Przeciez taki bongos miazdzy wydajnoscia wielkie chlodnice, cale uklady cpu i gpu, ktore grzeja sie mocniej niz pompa. Co ma tu grzanie pompy do rzeczy? :) No i wcale nie musi pompa jechac na najsilniejszym biegu i bedzie te 30-40W. Ale jakie to ma znacznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 2metry komin to tez za duzo, ja chciałem na około 1,5metra. Do tego powinien nawet sie nadac atman 305. I zatopiłbym go w bongo, bez przerabiania na inline. no ja tez mam zamiar zatopic pompke z bongo. Ale jesli do konca weza dasz koncowke od prysznicu to nie da rady. Jak sprawdzalem to moj atman 305 dal rade na ok 1 - 1.2m :( a taki bongo to zamaly :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 mozna polaczyc 2 pompki w szeregu. wysokosc podnoszenia bedzie prawei 2x wieksza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 mozna polaczyc 2 pompki w szeregu. wysokosc podnoszenia bedzie prawei 2x wiekszaa tak poza tym wszyscy zdrowi? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) a tak poza tym wszyscy zdrowi? :Dmógł byś rozwinąć swoją wypowiedź? Pompy mogą współpracować ze sobą. W tym celu mogą być łączone szeregowo lub równolegle. Połączenie szeregowe (np. pompa tłoczy przewodem do drugiej pompy), powoduje zwiększenie wysokości podnoszenia układu. Charakterystyka połączenia szeregowego jest sumą wysokości podnoszenia dla tych samych natężeń...ktos ma moze poza tą pompą co ma w ukladzie jakąś jeszcze moze z poprzedniej rewizji, wiec troche zabawy, i mozna je polaczyc w szereg... Bong bedzie mogl byc wyższy. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Nagrzewanie wody przez pompke w bongosie to jak wpływ miesiączkowania wielorybów na korozje statków. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...