Gość Kaaban Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 No to co robić czy juz nie ma innych osób na forum? <_< z "radą" mariusha190 bez komentarza :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Pompki raczej nie dawaj w powyzej poziomu cieczy, bo po wylaczeniu nie zassie. Po prostu ciecz splynie do zbiornika (chyba ze bedzie jakis zawor). Wysokosc podnoszenia pompy na 2 m IMHO nie wystarczy (przy takiej rurze), na gorze musi byc jeszcze jakies cisnienie. Co z tego jak pompa bedzie mogla podniesc ciecz na wysokosc rowna (zblizona) wysokosci rury, jak bedzie leciala malym strumyczkiem (a nie zostanie rozpylona przez koncowke prysznica). Wydaje mi sie ze nawet jeden AT306 moze byc za slaby do takiej rurki :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Pompki raczej nie dawaj w powyzej poziomu cieczy, bo po wylaczeniu nie zassie. Po prostu ciecz splynie do zbiornika (chyba ze bedzie jakis zawor). Wysokosc podnoszenia pompy na 2 m IMHO nie wystarczy (przy takiej rurze), na gorze musi byc jeszcze jakies cisnienie. Co z tego jak pompa bedzie mogla podniesc ciecz na wysokosc rowna (zblizona) wysokosci rury, jak bedzie leciala malym strumyczkiem (a nie zostanie rozpylona przez koncowke prysznica). Wydaje mi sie ze nawet jeden AT306 moze byc za slaby do takiej rurki :). Ale tu się rozchodziło o to aby dać 1 pompkę na dole a 2 w połowie, podłączone szeregowo. czyli ta pierwsza pompka podaje wodę 2-giej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Ale tu się rozchodziło o to aby dać 1 pompkę na dole a 2 w połowie, podłączone szeregowo. czyli ta pierwsza pompka podaje wodę 2-giej. No tak- ale zanim ta na dole dostarczy wodę tej w połowie komina to ta może sie zatrzeć bo będzie pracowała na sucho (po wyłączeniu układu / przed jego startem woda spłynie z niej do dolnego zbiornika- grawitacja). Rozwiązaniem może być (jak to już ktoś zaproponował) zawór jednokierunkowy lub odpowiedni włącznik załączający pompkę nr dwa po dostarczeniu do niej odpowiedniej ilości wody. Może to być włącznik czasowy startujący razem z pompką nr 1 opóźnijący włączenie pompki nr 2, włącznik hmmm... nie wiem jak go nazwać... "głębinowy" włączający pompkę nr 2 po osiągnięciu odpowiedniej "wysokości" lustra wody w rezie pompki nr 2, itd... Się rozpisałem... a wystarczy w odpowiednim momencie ręcznie włączyć pompkę nr 2. Jeszcze jedno- warunki pracy obu pomp muszą być identyczne (opory, wysokość)- jeśli któraś będzie pracowała szybciej np nr2 będzie się zapowietrzała z powodu braku wody, nr1 będzie przelewała wodę w rezie nr 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 (edytowane) J.O.H.N.: Ok, umknelo mi to. Przy polaczeniu dwoch pomp w szereg, IMO nie ma sensu dawac jedna pompe wyzej. update: W sumie dwie pompki akwariowe moga byc po polaczeniu wezykiem wrzucone do zbiornika z ciecza. Edytowane 3 Lipca 2006 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Tylko po co takie kombinacje. Jezeli juz rozwazamy polaczenie 2 tanich pomek zeby uzyskac wieksze podnoszenie to laczy sie je szeregowo (na 1 poziomie). A jesli chodzi o pompe CO, to trzebaby ja odpowiednio zamontowac, tzn tak umiescic ja w obiegu zeby na wlocie byl jakis rezerwuar z duza iloscia wody ktora wpychalaby sie do pompy. Wydajnosciowo i cenowo taka pompa bylaby idealna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Czy aby napewno po połączeniu pompek w szereg ich wysokość podnoszenia wody sumuje się? Sprawdzał to ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 (edytowane) Laczylem szeregowo dwie pompy (jedna taka mam teraz w ukladzie) 2,4m, wyszlo okolo 4,5m Laing DDC dual :) -> 7m. Edytowane 3 Lipca 2006 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 (edytowane) Nie wiedze powodu zeby C.O sie nie nadawała :D Stawiasz ją przy wylocie z bonga, na dole, woda sama do niej wlatuje, nie musi ssac :D Edytowane 3 Lipca 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 czyli krótka piłka kupić drugiego 305 czy 306 bo kroolik już wrócił i chcemy wreszcie skończyć to bongo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jak tylko masz fundusze, to sugeruje mocniejszego atmana kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Czizass! Normalnie nie wierze co czytam ;P ponad 2m bongo na atmankach 305 :lol: Myślicie, że ile tej wody niby one wpompują na te 2m i niby jakie ciśnienie dadzą na sprayer??? Podłącz tą słuchawkę prysznicową pod kran. Puść powolutku wodę i zobacz jak będzie lecieć (kuźwa chyba nie musisz tego robić.. wie to chyba każdy ;-> Podkręcaj ciśnienie do momentu aż woda będzie lecieć przez wszystkie kanaliki.... I co że niby te dwa at305 to potrafią ? ;-) ;-) ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 2 dadza juz rade(tak mi sie zdaje). Nie wiem z czego sie smiejesz. Nie kazdy ma kase zeby kupic pompe CWU, pozatym my robimy bongo 4fun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) chwile chwile kasa jest i na 306 tylko poprostu chcę sie upewnić czy napewno jest taki potrzebny, ponieważ nie bawi mnie wydawanie 2x tyle co na 305 na marne :mur: EDIT i fajnie padł atman któego mieliśmy zanim przyszedł drugi <_< :mur: :mur: :mur: narazie zawieszamy prace na bongo :cry: :mad: Edytowane 17 Lipca 2006 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 No i jak? Udało się już komuś zbudować bonga? Bo kończę projekt swojego WC i nie bardzo wiem dzy opłaca się bawić dodatkowo w budowę komna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 ja jak już pisałem popsuliśmy jednego atmana i nie wiem jak to będzie <_< a inni jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 słomiany zapał :D a tyle było chęci... szkoda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 słomiany zapał :D a tyle było chęci... szkoda...mój był lepszy dosłownie już miałem zamawiać pompke a tu jak to kiedyś napisał któryś z userów PurePC "w życiu jak nie wiatr w oczy to ch** w dupe" <- bardzo trafne określenie ;] tak bywa ale nasz projekt został tylko zawieszony, będziemy starać się jak najszybciej przywrócić go do życia :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 hmm... wg mnie parowanie ok 1 litra wody na dobe w sredniej wielkosci (20 m^2) pomieszcze niu przy sredniej wentylacji da nam niesamowite zawilgocenie powietrz, ktore bedzie powodowac taki efekty jak odlazenie tapet, grzyb na scianach, a w skrejnych przypadkach nawet dosc powazne choroby ukladu oddechowego. imo dla kilku stopni na procku nie warto sobie robi lasu deszczowego w pokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 hmm... wg mnie parowanie ok 1 litra wody na dobe w sredniej wielkosci (20 m^2) pomieszcze niu przy sredniej wentylacji da nam niesamowite zawilgocenie powietrz, ktore bedzie powodowac taki efekty jak odlazenie tapet, grzyb na scianach, a w skrejnych przypadkach nawet dosc powazne choroby ukladu oddechowego. imo dla kilku stopni na procku nie warto sobie robi lasu deszczowego w pokoju. Zawsze można zrobi wylot na dwór ...... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 hmm... wg mnie parowanie ok 1 litra wody na dobe w sredniej wielkosci (20 m^2) pomieszcze niu przy sredniej wentylacji da nam niesamowite zawilgocenie powietrz, ktore bedzie powodowac taki efekty jak odlazenie tapet, grzyb na scianach, a w skrejnych przypadkach nawet dosc powazne choroby ukladu oddechowego. imo dla kilku stopni na procku nie warto sobie robi lasu deszczowego w pokoju.może wcześniej przeczytasz cały temat? Było o tym z 10 razy i było ustalone, że na dłuższą metę to bezsens chodzi o czyste 4fun ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 (edytowane) WITAMY B) Po 2 latach ciężkich i starannych przygotowań, pełnych wyrzeczeń, udało się :banana: :gitarzysta2: :gitarzysta2: Więcej za paręnaście chwil ;> Edytowane 29 Marca 2008 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 no aż mi się wierzyć nie chce że udało się :D widzę że zrezygnowałeś z atmanów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Atman siedzi w środku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 no aż mi się wierzyć nie chce że udało się :D widzę że zrezygnowałeś z atmanów ;) Atman 304 w środku i dodam że 2x taki atmanik by dał radę ;) (sam atmanik podnosił do połowy rury, przez blok w kompie i te wszystkie węże)Sama pompka od CO też by raczej dała radę. Bongo jest w moim pokoju, tu się siedzieć nie da! Wodę podgrzewa A64 (Z sygnaturki), podkręcony na 2.6 przy v 1.8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Musiscie miec fajny mikroklimacik w pokoju ;D za dlugo sie tym nie bawcie bo ktos zachoruje na malarie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) Bong działa, temp na procu jest jak temp otoczenia (w idle) w stresie to nie ma nawet takiej opcji :P (choć temp znośna i stabilna). Pary nie ma, chyba (?) przez wysokość komina, generalnie na górze jest ciepło, na dole woda jest chłodna ten proc się za mało grzeje (IMO). Jak podłączyliśmy nagrzewkę i postawiliśmy obok niej dmuchający na nią piecyk, po czym otworzyliśmy drzwi na balkon to dopiero ujrzeliśmy parę... Wnioski: komp nie grzeje się aż tak, aby z ~2m bonga wydobywała się para. Jakby było baaaaardzo krótsze to może, choć niekoniecznie. Bong miał być wyższy, jednak sufit w piwnicy jest niższy niż w pokoju :). staff: atman304 grundfos ups 25 40 węże 8/10+12/13.5 (jakoś tak :P) stojak na pompkę xD 2 prysznice 2 wiadra i 2 miski z carefoura delta 12cm+arctic 12cm trójnik + rura PCV dużo drucików do różnych celów ;p piecyk+podręczna podstawka do bongo :D na całość wydaliśmy: 20+20+20 config: sygnatura kroolika Tuning miski: -wycięcie otworu na trójnik -wzmocnienie spodu plastikiem -wycięcie "obwodu" z góry -zamontowanie korka do nalewania wody -zrobienie dziur na wąż oraz kabel do zasilania pompki tuning wiaderka: -wycięcie dziur na sznurek przytrzymujący komin -wywalenie "ucha" tuning rury: -obcięcie z 2m do nie wiem ilu :P innych tuningów nie stwierdzono. Na spód wiaderka powędrował atman, od którego szedł wąż do bloku na procu. Jako pokrywka wiaderka posłużyła nam miska po tuningu. W misce osadzony został trójnik, a do niego zamocowaliśmy właściwą rurę, a także wiatrak. Resztę chyba widać? Obieg: blok->grundfos->prysznic->rura->wiadro->atman->blok Worklog: trójnik pcv+Miska "6 litrów" + wiaderko "wiadro z podziałką na 10" z carefoura ;] (mieliśmy 2 takie miski i 2 wiaderka) atman 304 rura PCV nie wiem ile m (była skracana) wąż+delta kontakt ze światem :P prysznic, który później musiał zostać zmieniony ;P zamiana na: kroolik i diax :twisted2: usztywniamy miskę ;> stojak na pompkę zabezpieczenie przed "spadaniem" rury wstępne przymiarki miska po ostatecznym tuningu :) zabezpieczenie przed przechylaniem się komina piecyk do podgrzewania atmosfery oraz podręczna podstawka pod bonga pomocna przy spuszczaniu wody :) gotowy bong: Edytowane 30 Marca 2008 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 hardcore 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Bong działa, temp na procu jest jak temp otoczenia (w idle) w stresie to nie ma nawet takiej opcji :P (choć temp znośna i stabilna).Nie taka jak otoczenia, ale i tak fajna ;-) Pary nie ma, chyba (?) przez wysokość komina, generalnie na górze jest ciepło, na dole woda jest chłodna ten proc się za mało grzeje (IMO).Na początku tego tematu jest fotka bonga z którego dosuwa para, co jest imho niewykonalne. Trzeba było się na starać żeby była jakakolwiek para. Dopiero podłączenie nagrzewki + nawiew za pomocą piecyka/nagrzewki coś dał, ale i tak woda się dość schładzała, na CPU było wtedy w stresie 61-69*C. Ogólnie rzecz biorąc to fajna zabawa i powiem, że warto było! Problemem jest wilgoć, która wg czujnika była na poziome 65% (Po otwarciu okna 45%), a ja tam będę musiał jeszcze spać.... Trochę zabawy przy składaniu było, spokojnie z 4-5H poszło na przygotowania. W układzie nie było więcej jak 5l wody, zwykłej kranówki. Chcąc uzyskać parę nalałem tam wody o temp. ok 50*C, ale pary i tak nie było, a woda po chwili była chłodna! Więc niezaprzeczalnie bongo działa. Może coś jeszcze napiszę jutro, jak już poskładam kompa w całość.... A teraz spać! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Nie kumam co to za ustrojstwo ale najzdrowsza wilgoć właśnie na poziomie 50%-60%. Ja musiałem za 1000 zeta nawilżacz kupić żeby to uzyskać ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...