Skocz do zawartości
Jarogniew

Wc Rev.1

Rekomendowane odpowiedzi

na początku witam wszystkich!

przez dłuzszy czas wertowałem dział o WC.. i po zdobyciu pewnej wiedzy teoretycznej, zacząlem powoli kompletować własnego wuceta.. efekt sami ocenicie :lol: :lol:

bloki:

CPU: prison pro V2

Dołączona grafika

GPU: prison V2

Dołączona grafika

NB: XC1

Dołączona grafika

chłodnice:

BIP1 + zalman OP-1 80mm (+ przejsciowka revolteca 120@80)

COOLTEK 120 mm Single + revoltec airgaurd 120mm

pompka:

laing dcc

rezerwuar:

2x3,5" z MCS

węże:

innovatek blue uv

złączki:

sk8/10

jako chłodziwo:

borygo eco

panel do kontroli wentyli :

cooler master aerogate3

pasta:

arctic silver 5

wszystko zamkniete w budzie Thermaltake Soprano, założeniem było nie cięcie obudowy :rolleyes: udało się:)

troche fot zlozonego ukladu (wlasnie skonczylem składać B) :))

CPU

Dołączona grafika

Dołączona grafika

GPU

Dołączona grafika

Dołączona grafika

NB

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CPU GPU NB

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

BIP + LAING DCC

Dołączona grafika

COOLTEK

Dołączona grafika

a tak umieszczone są chłodnice:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

thermaltake z boku :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

temperatury etc:) podam najszybciej jak bede mogł, narazie musze podokrecac/pododkrecac bloki i odpowietrzyć chłodnice :-| <_< <_<

bo na chwile obecną tempy to:

CPU: 31*C

NB: 39*C

GPU: 45*C

i jak dla mnie troche zaduzo, co o tym sądzice?

(nie kręcony procek ani grafika,)

temp w pokoju: 27*C

temp w budzie: 47*C

temp wody: 22-23*C mierzone miernikiem.. ale moze byc blędnie.. bo owe narzędzie właśnie zmarło B)

<_<

czekam na krytyke

pozdrawiam

ps. czy dyski mogą stać w pionie? czy muszą leżeć??

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz mnie tak opieprzyli za pytanie czy dyski mogą stać w pionie, ze nei wiem :P Powiem ci tak: jeżeli chcesz je mieć jeszcze przez miesiąc - niech sobie stoją, jeżeli chcesz je mieć na długo - broń Boże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano Dzisiaj, 03:51

troche fot zlozonego ukladu (wlasnie skonczylem składać cool.gif icon_smile3.gif

:blink:

w nocy ??

ogolny efekt moim zdaniem psuje troche ten wentylator na scciance bocznej budy oraz nazbyt widoczne kable...

a co do samego wc, to moze wizualnie nei zachwica, ale technicznie ejst dobrze. przydaly by sei zdjecia "za dnia"

troche tu za kolorowo :wink:

wentyle na chlodnicy, tej u góry w ktora strone dmuchają?

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak dla mnie troche zaduzo, co o tym sądzice?

(nie kręcony procek ani grafika,)

temp w pokoju: 27*C

temp w budzie: 47*C

temp wody: 22-23*C mierzone miernikiem.. ale moze byc blędnie.. bo owe narzędzie właśnie zmarło B)

<_<

zastanow sie czy to co podkresliłem na czerowono jest mozliwe ;]jelsi masz w pokoju 27* woda ma kolo 30-32* (wiem po swoim ukladzie)

co do temperatur w budzie :o szok ..

ale nic dziwnego .. jak byda nie cieta .. a wszystkie wiatraki wieje przez chlodnice do budy... wiec masz tam saune

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz mnie tak opieprzyli za pytanie czy dyski mogą stać w pionie, ze nei wiem :P Powiem ci tak: jeżeli chcesz je mieć jeszcze przez miesiąc - niech sobie stoją, jeżeli chcesz je mieć na długo - broń Boże

połóż te dyski poziomo bo ci umrą zanim się obejrzysz :-|

ok dzięki:) dyski już leżą :rolleyes:

:blink:

w nocy ??

ogolny efekt moim zdaniem psuje troche ten wentylator na scciance bocznej budy oraz nazbyt widoczne kable...

a co do samego wc, to moze wizualnie nei zachwica, ale technicznie ejst dobrze. przydaly by sei zdjecia "za dnia"

troche tu za kolorowo :wink:

wentyle na chlodnicy, tej u góry w ktora strone dmuchają?

taaa w nocy :wink:

wentyl na oknie jest problemem fakt.. ale wkońcu kupie plexe i zmienie okno

kable bylo mi bardzo trudno ułożyć, są strasznie sztywne (oplot + wąż pcv), to jest wszystko co z nimi mogę zrobić, bardziej ich nie schowam..

a strona wizualna.. cóż kwestia gustu :lol:

wentyl wieje na chłodnice

zastanow sie czy to co podkresliłem na czerowono jest mozliwe ;]jelsi masz w pokoju 27* woda ma kolo 30-32* (wiem po swoim ukladzie)

co do temperatur w budzie :o szok ..

ale nic dziwnego .. jak byda nie cieta .. a wszystkie wiatraki wieje przez chlodnice do budy... wiec masz tam saune

ok co do temo wody nie będe sie kłocił, pisałem zresztą, że może być coś nie tak..

czyli temperatury wysokie, bo nie ma dobrej cyrkulacji powietrza tak?

myślisz że dużo by dało zamontowanie Coolteka na samej górze budy i wycięcie otworu w niej? (w obudowie oczywiście)

a zalman na bipie wywiewa powietrze przez chlodnice za bude;)

trochę fot za dnia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok co do temo wody nie będe sie kłocił, pisałem zresztą, że może być coś nie tak..

czyli temperatury wysokie, bo nie ma dobrej cyrkulacji powietrza tak?

myślisz że dużo by dało zamontowanie Coolteka na samej górze budy i wycięcie otworu w niej? (w obudowie oczywiście)

pozdro

ta ... coolteka zamontowal bym w topie badz tez jakos z tylu za buda (modne ostatnio na PPC :) )

spróbowalbym tez pozbyc sie malej chlodniczki ... ktos juz kiedys pisal ze takie rozwiazanie w dziwny sposob podwyzszalo temperature zamiast obnizac...

ja nawet na umieszczonej w topie chlodnicy przy zamnietej budzie mam kolo 4-5* wiecej niz na otwartej...

wiec ty masz pewnie o wiele wieksza temp wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbowalbym tez pozbyc sie malej chlodniczki ... ktos juz kiedys pisal ze takie rozwiazanie w dziwny sposob podwyzszalo temperature zamiast obnizac...

Całkiem możliwe- przy słabym nawiewie, lub nawiewie ciepłym powietrzem chłodniczka taka "robi za" grzałkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos juz kiedys pisal ze takie rozwiazanie w dziwny sposob podwyzszalo temperature zamiast obnizac...

To był jezeli sie nie myle Malik

Całkiem możliwe- przy słabym nawiewie, lub nawiewie ciepłym powietrzem chłodniczka taka "robi za" grzałkę.

Dosyć dziwne to zjawisko, lecz dla mnie nie zrozumiałe. To co mówisz mechl!n jest bardzo prawdopodobne, ale jakoś mi sie nie chce wierzyć że cos takiego może mieć miejsce. Tylko w ekstremalnych przypadkach moze być tak, że chłodniczka będzie podgrzewać wodę. Jeżeli dobrze pamiętam, to Malik miał wszystko dobrze zamontowane w układzie, a mimo to usunięcie małej chłodniczki obniżyło mu temperaturę cieczy. To chyba przejdzie do ArchiwumX. Sam miałem zamiar dołożyć małego singla i może to w przyszłości kiedyś zrobię ... wtedy sie przekonam jak to naprawdę jest. Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

ogolnie jest ok ;)

nie pochwalam za porządek w kablach, którego nie ma :[

czemu nie walnąłeś chłodnicy np bip2 na dachu [tzn pod, takie rozwiazanie a'la chaos ;) szlifierka kątowa (kupisz za 25zl z 3 letnia gwara w casto :), albo multiszlifierka i gotowe....... ]

pozdr

rozmieszczenie chlodnic wg mnie tez niezbyt...... ta na przodzie budy to jeszcze ok, ale ta w miejscu stacji fdd?? :o :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie jest ok ;)

nie pochwalam za porządek w kablach, którego nie ma :[

czemu nie walnąłeś chłodnicy np bip2 na dachu [tzn pod, takie rozwiazanie a'la chaos ;) szlifierka kątowa (kupisz za 25zl z 3 letnia gwara w casto :), albo multiszlifierka i gotowe....... ]

pozdr

rozmieszczenie chlodnic wg mnie tez niezbyt...... ta na przodzie budy to jeszcze ok, ale ta w miejscu stacji fdd?? :o :lol:

jak pisałem nie mam mozliwości uporządkowania kabli.. ale i tak myślę, że nie jest źle..

podwójna chłodnica nie zmieści mi się pod topem budy.. niestety.. od zasiłki do frontu mam 26cm a clodnice sa troszkę większe..

heh w najbliższym czasie przebuduje układ.. tzn:

coolteka dam pod samą górę i wytne dziure w topie

a bip pójdzi na zewnątrz z tylu budy

może to pomoże..

dzięki i pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

http://img339.imageshack.us/img339/4917/dscf00018it.jpg

http://img468.imageshack.us/img468/6066/dscf00020hz.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/8562/dscf00036jt.jpg

Jak widzisz ja zrobiłem w midi towerze chłodnice po "Chaosowemu" Na suficie tylkoże mam maskownice od samochodu i chłodnica jest bardziej sprzodu bo centralnie za nią jest zasilator zobatrz czy napewno ci nie wejdzie . Ty masz midi dobrze mówie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

jak pisałem nie mam mozliwości uporządkowania kabli.. ale i tak myślę, że nie jest źle..

podwójna chłodnica nie zmieści mi się pod topem budy.. niestety.. od zasiłki do frontu mam 26cm a clodnice sa troszkę większe..

heh w najbliższym czasie przebuduje układ.. tzn:

coolteka dam pod samą górę i wytne dziure w topie

a bip pójdzi na zewnątrz z tylu budy

może to pomoże..

dzięki i pozdro

ja tez mam soprano i dlugi zasilacz (z siga 16 cm) i zmieszcze coolteka 2x120, juz niedlugo (czyt. moze grudzien/styczen :lol:) sie pochwale

tzn powiem tak -> zmiesci sie, ale ja mam lesza idee na moje wc ;] w soprano oczywiscie

pochwale sie "niedlugo" :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę w ogóle wiedzieć czemu aż dwie chłodnice? Aż dziw bierze, że przy dwóch chłodnicach (czy tam nawet trzech) masz takie tempy :|

1.stwierdzilem, że tak będzie trochę wydajniej.. niz jedna

2.nie mogłem podwójnej zamontować w środku

apropo tych kolanek to gdzie je kupiles ?? w jkims sklepie internetowym czy gdzies u siebie w miescie ??

2188171[/snapback]

ja tez mam soprano i dlugi zasilacz (z siga 16 cm) i zmieszcze coolteka 2x120, juz niedlugo (czyt. moze grudzien/styczen :lol:) sie pochwale

tzn powiem tak -> zmiesci sie, ale ja mam lesza idee na moje wc ;] w soprano oczywiscie

pochwale sie "niedlugo" :lol2:

http://img339.imageshack.us/img339/4917/dscf00018it.jpg

http://img468.imageshack.us/img468/6066/dscf00020hz.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/8562/dscf00036jt.jpg

Jak widzisz ja zrobiłem w midi towerze chłodnice po "Chaosowemu" Na suficie tylkoże mam maskownice od samochodu i chłodnica jest bardziej sprzodu bo centralnie za nią jest zasilator zobatrz czy napewno ci nie wejdzie . Ty masz midi dobrze mówie ?

fajnie wygląda ta siatka:)

OK, chłodnica wejdzie, ale ... w mojej zasiłce mam odpinane kable i dość długie wtyczki, przedłuża mi to zasilacz o prawie 3cm.. pozatym odległość od topu do wtyczek wynosi 5,5cm czyli jeżeli włożyłbym tam podwójnego coolteka mam 1,8cm na krociec i musiałbym tam włożyć kolanko, które się nie zmiesci..

bardzo by mi pasowało takie rozwiązanie, ale (chyba) nie da rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

a po co ci kolanka ? Przecierz krucce idą w dół czyli jak masz ją na dachu to ci ładnie w dół idą ? Dzięki za uznanie ... okienko w dachu szło kontówką ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

krocce od drugiej strony -> przy przednim panelu ;]

albo kup "odpicowanego" fiata na allegro akurat teraz jest chyba od 50zl bcm, zmiesci sie bez problemu ;]

pozdr

edit

fiacik w dodatku odpicowany ma bardzo dobra wydajnosc ;)

pozdr

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, zdjalem bok oraz front budy i wywalilem wszystkie zaslepki,

obecne temperatury to

(idle/stress)

CPU: 29-30*C/41*C (2h prime95 + q3:) ) procek: 2,80ghz 1,5V

NB: 33*C/35*C

GPU: 42*C/ ??

temp w budzie:36*C

odczyty ze Smartguardiana

temp wody: ?? nie mam jak zmierzyć

przjrzalem temacik: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=113854

i ludzie mają podobne temperatury przy podobnych konfigach..

ok, może mi ktoś mpowiedzieć czy temperatury są ok, jak na taki zestaw?

jeżeli jest ok, wymienie szybe na podobną siatkę jak ma lukas_gab na topie i zmodyfikuje front budy.. będzie to lepsze rozwiązanie niż kupowanie nowej chłodnicy, próbowanie jej upchać (z tymi kroccami z przodu... B) nie pomyslalem o tym.... ), cięcie budy etc..

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi