Skocz do zawartości
Efyr

Pytanie Dotyczące Malowania I Klejenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam do Was pytanie dotyczące malowania budy, a dokłądnie częście metalowych i plastików.

Otóż pomalowałem sprejem Dupli-Color, na razie jedną cienką warstwę - bo spodziewałem się, że pucha 150ml mi całkowicie starczy. Ale problem mam w tym, że lakier ten jest bardzo delikatny, wystarczy lekko paznokciem przejechać i pozostaje bardzo widoczna rysa.

Więc przed pomalowaniem drugiej warstwy postanowiłem już zdobyć jakąś wiedze z topiców w tym temacie zanim nową farbę wybiorę. Otóż w jednym z topiców polecane były farby motip lub montana. Znalazłem w jednym z hipermarketów farbę montana, ale z tego co wyczytałem było tam napisane, że trzeba potem pokryć lakierem bezbarwnym, czego chciałbym uniknąć ze względu na dodatkowe koszty. Chyba, że się myle, bo czytałem to na szybko, bo już spóźniony byłem i czasu akurat nie miałem :-|

Farby montana na razie nie widziałem, więc nie wiem czy uda mi się ją dostać.

Jeszcze w innym temacie wyczytałem, że polecacie farbę Acryl Lack, i ta by mi najbardziej odpowiadała, bo któs pisał, że kosztuje 11zł za 500ml, czyli najtaniej, bo Dupli-Color i Mototip puszki 150ml to koszt ok 8zł, a potrzebowałbym jeszcze ze 300ml.

Ale jak nazwa tej farby wskazuje, jest ona chyba na bazie akrylu, a na tym Dupli Color co już pomalowałem jedną warstwę jest napisane, że nie wolno pokrywać lakierami na bazie akrylu.

I tu jestem w korpce. Co się stanie jak tym pomaluję? Nie znam się w ogóle na farbach, a tą którą malowałem doradził mi ekspedient w hipermarkecie.

Sąsiad radził mi aby pomalować jakąś farbą do felg, że podobno mocniejsze są i nie będą sie tak łatwo rysowały.

Drugi problem to chcę skleić dwa metale: aluminium i ocynk. A dokładniej ocynkowane nakrętki do wewnętrznej ścianki puszki po piwie. Podobno kleje typu kropelka dadzą radę, Ale chciałbym się Was zapytać czy rzeczywiście się nadadzą. Poxiliny bym chciał uniknąć ze względu na to, że nie chciałbym aby klej był widoczny.

I jeszcze pytania poboczne - jeżeli ocynkowane nekrętki będą ciągle w wodzie, to czy trzeba je jakoś dodatkowo zabezpieczyć przed rdzą?

I czy do uszczelnienia króćców w bloczku stosuje się zwykły silikon przezroczysty, czy to jakiś specjalny?

Do wypolerowania spodów bloczków miedzianych i boków plexi może być użyta uniwersalna pasta polerska z hipermarketu za ok 11zł?

Przepraszam, że tak męcze, ale po tym malowaniu już wole się dokłądnie upewnić czy dobrze myśle zanim się za coś wezmę.

Dlatego proszę Was o pomoc

Podsumowując:

1. Jaki lakier polecacie, w spreju, w miarę tani aby się nie rysował, ładnie wyglądał :-P - nie na bazie akrylu (kolor srebny mat) [na drugą warstwę]

2. Klej do połączenia aluminium i ocynku

3. Czy ocynk będzie rdzewiał w wodzie?

4. Silikon do uszczelnienia króćcy

5. Pasta polerska do miedzi i plexi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje SanChin, czyli może być rzeczywiście ta sama pasta do miedzi i plexi.

A na resztę pytań zna ktoś odpowiedź? Zwłaszcza chodzi mi o 1 i 2.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja polecałem akryl i tym zawsze maluję bo jest wytrzymały, takim są malowane właśnie felgi

Tylko, że właśnie na tej dziadowskiej farbie, którą malowałem jest napisane, że "nie można pokrywać lakierami na bazie akrylu" <_< Metalowe części bym jeszcze mógł wyczyścić papierem, ale np frontów od cdromów raczej nie da rady.

Co może się stać jak mimo tego zakazu pomaluje farbą akrylową?

A może znacie inne dobre farby, ale nie na akrylu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera... aż mi się zachciało przemalowac budę jak zobaczyłem tego tutoriala. tylko że mój angielski nie jest zbyt perfekcyjny, więc miałbym prośbę, czy mógłby to ktoś przetłumaczyć na nasz piękny ojczysty język i wrzucić np w tym topicu?? napewno znajdą się inne osoby które będą za to wdzięczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo fajne. Ale strasznie długo to trwa. "self etching primer"? podkład jakiś? Sam angielski nie jest tam jakiś ambitny, ale nazwy tych środków wszystkich.....

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw czytamy potem malujemy ;>

Ta... teraz już wiem... Mądry Polak po szkodzie :-|

Ale co w takim razie polecacie położyć na ten trefny lakier? Jakieś marki, których bym mógł w sklepie poszukać, bo jak się okazuje ekspedientom nie można ufać <_<

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesłanie tutoriala jest proste

1. Papier ścierny

2. Podkład tej samej firmy co farba, dostosowany do powierzchni

a - na czysty metal

b - na metal na ktorym byla stara farba

c - na plastik

3. Papier ścierny

4. Farba

5. Papier ścierny

I mamy już dobrą powierzchnię matową... Osiągnięcie lustrzanego połysku to już sztuka. Należy również pamiętać o czasie który farba powinna mieć na wykurowanie się - oraz o metodzie malowania, i użyciu odpowiedniego do swoich umiejętności rodzaju farby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polatałem dziś po sklepach i niestety praktycznie wszystkie farby na bazie akrylu mają <_<

Znalazłem jedną, podobno twardą: Macota Turbo. Służy ona do malowania tłumików, pieców i innych nagrzewających się elementów (wytrzymuje do 800*C). Koszt puszki 400ml to ok 28 zł, czyli już z tych troche droższych :-|

Tylko bałem się jak to będzie wyglądać, skoro farba przeznaczona do tłumików, czyli elementów które nie muszą ładnie wyglądać.

Ktoś z Was miał może z nią styczność?

A może jakaś inna farba twarda, srebny mat, nie na bazie akrylu w spreju?

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Papier ścierny

2. Podkład tej samej firmy co farba, dostosowany do powierzchni

a - na czysty metal

b - na metal na ktorym byla stara farba

c - na plastik

3. Papier ścierny

4. Farba

5. Papier ścierny

pozwole sobie dodać

Połysk:

6.polerowanie metodą "małych kroków"

7.wosk taki jak : http://www.allegro.pl/item111830157_ochron...oki_polysk.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"(I also recommend Duplicolor brand paint) "

Ja konkretnie nie wiem... On tam mówi o lakierach i emaliach, które z nich to akryl to nie mam pojęcia, bo na farbach nie znam się wcale. Ale skoro ON - wielki mistrz poleca Duplicolor...

Taa... właśnia ja malowałem tym DupliColor i teraz mi farba pod paznokciem schodzi, więc na obudowę się za nic nie nadaje, bo zaraz pełno rys będzie.

Ale z tego co się dowiadywałem to źle trafiłem kolorem, bo jak się okazuje, tylko srebny, złoty i miedź od DupliColor ma taką słabą trwałość. <_< Podobno inne kolory już są trwalsze.

Ale nadal nie mam rozwiązania swojego problemu na znalezienie twardej farby nie na bazie akrylu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym malował tylko obudowe, to bym się nawet nie zastanawiał, tylko od razy szlifował i malował od nowa. Ale pomalowałem też przód obudowy z plastiku, 3 fronty cdromów, 2 fronty flopów i jeszcze kilka drobiazgów plastykowych.

A tego nie wyczyszcze bez uszkodzenia plastyku, a chciałbym aby wszystko było w jednym kolorze.

Chyba wpróbuje jednak pokryć akrylem, może się uda bez zważenia. :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malujesz bez wyrównania powierzchni papierem ściernym, i bez podkładu, i się dziwisz że ci brzydko wychodzi i farba odpada...

Wyszło ładnie, nawet bardzo ładnie, wręcz szkoda mi że to ta farba nie będzie na wierzchu. Nawierzchnia pod nią była wyczyszczona, a lakier odchodzi bo brakuje mu jakiegoś utwardzacza czy czegoś i po prostu jest miękki, na czymkolwiek byś nie malował to tak wychodzi. Bo koleś też mi opowiadał, że nim cos malował i tak samo wyszło.

Dotyczy to podobno srebnej, złotej i miedzianej farby tego producenta, może to ze względu na opiłki w tych farbach.

Elementów plastikowych wolałbym papierem nie traktować, bo mają na sobie wytłoczone napisy, poza tym wszystkie rogi by się pozaokrąglały. Jeszcze pokombinuje w następnych sklepach, może coś znajde, jak się nie uda to wtedy będe myślał dopiero nad tak drastycznymi metodami :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi