Gość lechu1777 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 SP2 to firewall tylko z nazwy... Polecam Firefox+Nod32+Outpost. Ja nie miałem żadnego virusa jeszcze, włamania i szpiega. Nie przeszkadza w p2p, high ID. W grach też nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 zainstalowałem kaspersky anti-hack , szkoda ze nie jest pl :/ ale ogolnie bardzo prosty w obsłudze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumis144 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) polecam outposta sam mam i nie narzekam :) Edytowane 20 Lipca 2006 przez gumis144 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Sunbelt Kerio Personal Firewall 4.2.3 a do tego Nod 32 + Adaware + Spybot + FF i masz spokój raz na zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Troszkę odkopie temat, ale pod innym kątem ;-) . Pytanie nie jaki firewall, ale jak go skonfigurować. A jeszcze inaczej - co musi być dopuszczone do ruchu aby internet działał I nie chodzi mi o rzeczy typu IE, Fitefox, the bat - to jest oczywiste / proste. Chodzi mi o procesy systemowe np: Generic Host process ICMP tcpip kernel driver itd - znajdzie się ich pare. Wszystkie mają być dopuszczone, a może zablokowane ?? Mam Kerio PF 2.1.5 i od niedawna neo512 a wcześniej osiedlówkę. Po przejściu na neo co pare minut wyskakuje Kerio z pytaniami. Z zasady wszystko blokuje, ale już ze 2 razy chyba przez to, że za dużo zablokowałem straciłem połączenie - musiałem szukać co za dużo zablokowałem. P.S. Wytłuściłem pytanie, bo troszke inne niż temat wątku :rolleyes: Edytowane 17 Września 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Outpost, Kerio, ZoneAlarm, itp. Wybór masz duży. Najlepiej przetestuj kilka i wybierz ten, który Ci odpowiada... Osobiście polecam Outposta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Outpost, Kerio, ZoneAlarm, itp. Wybór masz duży. Najlepiej przetestuj kilka i wybierz ten, który Ci odpowiada... Osobiście polecam Outposta :)Tak tylko skad scianać wersje ze free ? Bo w googlach znajduje mi tylko same starocie albo płatne wersje :/. Dajcie linka z free wersją. Edytowane 18 Września 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) wszędzie -wpisz w google np: Kerio 2.1.5: http://www.idg.pl/ftp/pc_1252/Kerio.Person...wall.2.1.5.html Sygate: http://www.download.net.pl/274/Sygate-Pers...-Firewall-Free/ Jetico Personal Firewall - http://www.jetico.com/index.htm#/jpfirewall.htm - b. ciekawy firewall. Outpost: http://www.agnitum.com/products/outpostfree/index.php Edytowane 19 Września 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 wszędzie -wpisz w google np: Outpost: 2196324[/snapback] Agnitum Outpost Firewall 1.0 - program nie jest w stanie działać. Plik filtnt.sys powoduje BSOD po 2-3 minutach od startu systemu. Po wyłączeniu firewalla Windows przez Zone Alarm, zastanawiam się, czy ten pierwszy nie był przyczyną problemów z AOF Ktoś ma tego Outposta od Agnitum ? Jak tak to jak działa i czy nie zamula systemu jak zone alarm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 (edytowane) Ja ostatnio zrezygnowałem z konfiguracji Kaspersky Antivirus + Outpost, bo ten ostatni strasznie zaczął mnie wkurzać. Blokował połączenia, które ręcznie odblokowywałem (ustalałem reguły). Teraz mam Kaspersky Internet Security i jestem naprawdę bardzo zadowolony – potrzebuje mniej zasobów a jest równie konfigurowalny i skuteczny. Posiada dodatkowo moduł Anti-Spy i Proactive Defense - który teoretycznie pozwala przestrzec kompa przed "atakiem" wirusa niezdefiniowanego jeszcze w bazach antywirusowych. Edytowane 22 Września 2006 przez stefanor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Ja ostatnio zrezygnowałem z konfiguracji Kaspersky Antivirus + Outpost, bo ten ostatni strasznie zaczął mnie wkurzać. Blokował połączenia, które ręcznie odblokowywałem (ustalałem reguły). Teraz mam Kaspersky Internet Security i jestem naprawdę bardzo zadowolony – potrzebuje mniej zasobów a jest równie konfigurowalny i skuteczny. Posiada dodatkowo moduł Anti-Spy i Proactive Defense - który teoretycznie pozwala przestrzec kompa przed "atakiem" wirusa niezdefiniowanego jeszcze w bazach antywirusowych.Jakoś nie widze wersji freeware Kaspersky Internet Security ;/. Jak masz link do takiej to chetnie skorzystam. A tak btw ktoś testował już cos takiego: http://daol.aol.com/safetycenter/firewall. Mam antyvirusa tej firmy (active virus shield) wzorowanym na Kasperskym i działa znakomicie. Nie wiem czy można łaczyc te dwie rzeczy bo Ten AOL Sefty Center to nie tylko firewall :/. Edytowane 24 Września 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Czy ten AOL to freeware ?? Niby nie ma nigdzie podanych cen, ale też nie ma, że "free".... I jak to się sprawuje ?? Sam jestem na etapie doboru AV i FW - najchętniej wersje free. Avast i Kerio troche mi się znudziły, złe nie są (wręcz przeciwnie), ale mam chęć na coś nowego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackbird96 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Ostatnio testowałem bardzo dużo zestawów. Fajny był Antivir F-secure którego miałem z poł roku, ale dziwnie słabo chronił jakby go nie było... potem miałem Nortona bardzo krótko(muli kompa), Pande(blokowało internet w sieci), Kaspersky, ale w końcu znalazłem czego chciałem. Avasta. Bardzo fajny antivirek darmowy, i jak zainstalowałem to znalazło mi 15 virusów :blink:, ale po 30min ich już nie było :D Nie muli komputera i jest łatwy w obsłudze. Mój zestaw SP2-Avast-FF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Ja moge tak powiedzieć ze są to za free rzeczy od AOL. Najpierw dali Active Virus Shiel (troche okrojony Kaspersky ale to co najważniejsze jest) i to mam i jest naprawde dobre. Chciałem, żeby ktoś kto nie ma Active Virus Shiel przetestował tego Safe Center z firewallem. Samego firewall od aol nie moge znaleźć :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Przez przypadek natrafiłem na stronkę LeakTest, gdzie autor programu zasugerował używanie Look 'n' Stop Takie pytanko czy nie będzie on blokował połączenia LAN? Bo na przykład kiedy miałem ZoneAlarm na kompie-serwerze (tak sobie go nazwijmy - kompy połączone są skrętką) na drugim kopmie nie było neta... dopiero po wyłączeniu go sygnał dochodził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Takie pytanko czy nie będzie on blokował połączenia LAN? Bo na przykład kiedy miałem ZoneAlarm na kompie-serwerze (tak sobie go nazwijmy - kompy połączone są skrętką) na drugim kopmie nie było neta... dopiero po wyłączeniu go sygnał dochodził.W zone alarm'ie musisz dodac kompy do trusted zone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Ja moge tak powiedzieć ze są to za free rzeczy od AOL. Chciałem się zarejestrować, żeby to zciągnąć, ale jest problem z nr telefonu i kodem - nie chce przyjąć polskich, a bez tego nie chce przepuścić rejestracji ... :-( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 W zone alarm'ie musisz dodac kompy do trusted zone...Możesz mnie poinstruować HOW TO? Dodałem Subnet, wpisałem na głównym kompie adres IP i brame drugiego kompa a właśnie w drugim kompie adres IP i brame pierwszego ale nie zdało to egzaminu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Możesz mnie poinstruować HOW TO? Dodałem Subnet, wpisałem na głównym kompie adres IP i brame drugiego kompa a właśnie w drugim kompie adres IP i brame pierwszego ale nie zdało to egzaminu...dodaj je po ip i powinno byc gid ;) u mnie tez nie przepuszcza nic miedzy kompami bez tego zabiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas39 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 dodaj je po ip i powinno byc gid ;) u mnie tez nie przepuszcza nic miedzy kompami bez tego zabieguNo właśnie, że nie jest git... jeżeli możesz to sprawdź dokładnie jak masz to zrobione będę bardzo zobowiązany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 No właśnie, że nie jest git... jeżeli możesz to sprawdź dokładnie jak masz to zrobione będę bardzo zobowiązany :)Zwyczajnie dodalem do trusted ip laptopa jakie mam w sieci i odwrotnie - w firewallu na lapku ip stacjonarnego. Pozniej zostaje juz tylko udostepnienie w wingrozie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Chciałem się zarejestrować, żeby to zciągnąć, ale jest problem z nr telefonu i kodem - nie chce przyjąć polskich, a bez tego nie chce przepuścić rejestracji ... :-( .Nie musisz podawać prawdziwych danych ;). Podaj tylko prawdziwy mail i koniec dalej losowo i przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Jak ja nie lubie takich aplikacji. Nie można sobie zassać całej instalki tylko instalacja sieciowa. Odpuszczam sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) Odkopie temat: Szukam firewalla spełniającego następujące kryteria: darmowy dla użytkowników domowych pozwalajacy na tworzenie kilku stref (zewnetrzna, pyrwatna, bez ograniczen w laczeniu itd..) dajacy mozliwosc blokowania konkretnych IP oraz konkretnych portow z tych IP przejrzysty mechanizm blokady programow szybki (sprawnie dzialajacy jako aplikacja) zajmujacy malo ramu (opcjonalnie) pod system windows HE sp3 nie spowalniajacy znacznie internetu obecnie mam zonealarma ale nie jestem w 100% zadowolony tak wiec jesli ktos ma jakies propozycje to bede zobowiazany PS. dodam tylko ze jako antywira mam AVG 8 free Edytowane 15 Maja 2008 przez nosweratu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Comodo firewall powinien spełnić powyższe kryteria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 również polecam comodo. jest świetny, używam tylko niego, bez żadnego AV i komp czysty i nie zamula. Czasem wkrzuca ciągłymi komunikatami, ale coś za coś :) pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 dzieki za propozycje mam juz comodo - w zasadze wszystko jest spelnione - poza przejrzystym mechanizmem blokady programow - w zonealarm jest to jaśniejsze i wygodniejsze ale ogolnie sadze ze wymagane opcje sa dostepne + dodatkowe skanowanie systemu musze go jeszcze na laptopa zainstalowac i zobaczysz jak sobie radzi z wolniejszym prockiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...