j@kubof Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Mam kilka pytanek na temat sieci WiFi. Przeczytałem FAQ Więc tak. Chciałbym zrobić domową sieć. Czytałem już dużo na temat WiFi, ale i tak nic nie rozumiem. Możecie mi podpowiedzieć jakich urządzeń użyć, aby zrobić naspęującą sieć i ile by to kosztowało? schemat w załączniku Chciałbym aby komputer z dostępem do internetu udostępniał go wszystkim komputerom i konsoli PSP. Jakiej anteny potrzeba aby połączyć komputery w domach (ten komputer z netem i ten w drugim domu)? Jaki będzie transfer internetu w trzech komputerach np. neo 512? No i ile bedzie to kosztować? Za pomoc z góry dzięki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Nie jestem pewny, ale karta sieciowa nie może pracować jako accesspoint. Będziesz musiał takowy zakupić, chyba, że będziesz się łączył tylko z jednego komputera w jednym momencie. 3karty(3x80zł) chyba, że masz możliwość podłączyć jednego kompa przez zwykłą sieciówkę+modem adsl z wifi(300-350zł) Edytowane 18 Czerwca 2006 przez nieo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Nie jestem pewny, ale karta sieciowa nie może pracować jako accesspoint.Jeżeli ma soft tgz. software-owego ap to tak. Poza tym można połączyć kompy w trybie ad-hoc bez AP. A jeśli chodzi o topic. Między bydynkami musisz zrobić bridge z dwóch ap i dwóch anten kierunkowych. W pierwszym domu dodatkowo drugi AP do rozdzielenia sygnału na ten pierwszy dom. Najlepiej z modemem aby nie trzeba go dzielić przez kompa tylko przez ten AP. Reasumująć dom 1: net>ap z routerem i modemem>drugi ap w funkcji bridge-a> ap w funkcji bridge-a w drugim domu Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Looknijcie na załącznik czy dobrze zrozumiałem. Czy psp bedzie miało dostęp do internetu? Czy ta karta WLAN dziła jako AP i np. ona może być w tych dwóch komputerach bo w trzecim mam magistrale PCI-express? Edytowane 18 Czerwca 2006 przez j@kubof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Czyli sie wszyscy wypowiedzieli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Masz tu schemacik (sorki że taki ordynarny). 1- router z modemem, 2, 4, 7- komputery, 5- konsola, 3, 6- ap pełniące wraz z antenami funkcję mostu z jednego do drugiego domu, czarne kreski- połączenia kablowe Jeżeli ma być w pierwszym domku dostęp bezprzewodowy do komputerów i konsoli to 1 musi być routerem, z modemem, switchem i AP w jednym. Edytowane 20 Czerwca 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 w pierwszym domu powinno być wszystko bezprzewodowe. Jedynie jeden komputer jest obok dostępu do internetu to może być kablem. Więc możecie podać przykład tego routera, APów, AP z fukcjuą mosta (allegro)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Ile masz kasy na sprzęt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Sieć chciałbym budować na jesień więc kwoty nie powiem, ale sprzet chciałbym kupić raczej tani (opłacalny i na moje wymagania). Temat założyłem już teraz aby zorientować się jak to działa, co potrzrebuje i ile kasy musze mieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Jeżeli to bedzie współpracować z neo to potrzebujesz AP z routerem i modemem, jeśli bedziesz miał zewnętrzny modem (np. DSL TP) to wtedy nie trzeba wbudowanego modemu. Bez modemu np. takie cacko Z modemem np. taki Do tego jakieś dwa AP z możliwością pracy jako Bridge i z anteną zewnętrzną. Poszukaj na Allegro (generalnie firma Linksys) B) Dwie anteny kierunkowe i trochę kabli. Oczywiście ten AP z routerem powinien stać w miarę możliwości jak najbliżej tego miejsca gdzie są urządzenia. Na schemacie z pierwszego posta to jest jedno piętro przerwy miedzy tymi mieszkaniami czy mieszkanie pod mieszkaniem? W przypadku pierwszym jeden strop nie robi różnicy w zasadzie w drugim to już dwa stropy i różnie bywa. Może ktoś tak ma i się wypowie. Edytowane 20 Czerwca 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 W pierwszym domu jest na pierwszym piętrze komputer z internetym i dokładnie 2m w prawo nad nim jest drugi komputer. Czy takie karty mogą służyć jako acces point? http://www.allegro.pl/item111456965_linksy..._gwarancji.html A antene nalezy podłączyć kablem z routerem? Antena taka? http://www.allegro.pl/item111146617_warto_...all_15_dbi.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Kupujesz Ruter z Ap i Modemem ADSL WI-Fi/kabel . Potem ustawiasz go gdzieś i łączysz tam gdzie możesz pociągnąć kablem, a tam gdzie nie to Wi-Fi i neta masz na każdym pc jednocześnie.Problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 no nie ale odpowiedzcie mi na pytanie e poście wcześniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Napisałem ci jak podłączyć a ty swoje. Jak chcesz zrobić z karty AP to rób. Pisze w jej opisie że się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 No ja to samo. JEszcze raz :D kupujesz Ruter bezprzewodowy z możliwością podlaczania tez przez kabel, ruter ma funkcje AP(acces point) i ma wbudowany modem ADSL (zazwyczaj jest to ADSL 2+). Stawiasz ruter tak, że podlaczasz jakiś pc kablem (bo jest taniej o dużo niz karta), a reszte pc podlaczasz przez karty WI-Fi o określonym standardziej (najczesciej z końcówką "g" 54mbps). Konfigurujesz wszystko i masz neta na kazdym pc zawsze kiedy chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Router, dwa AP, 2 Anteny.....o kurcze aż boję się to wszystko policzyć. Według mnie koszt będzie ogromny, jeśli sprzęt ma działać bez zarzutów. Nie lepiej kupić porządny router plus mocną antenę dookólną. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale według mnie taka antena wystarczy. Wówczas odpada kupno wielu urządzeń, a koszty zamykają sie głównie w doborze anten do każdej karty siecowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Po co 2* AP ? Jeden ruter all in one + karty WI-Fi do każdego z pc / kablem tam gdzie można. Antene masz z ruterem, a jak bedzie za slaby zasieg to dopiero kupi lepszą. MOŻE OBRAZOWO ZROZUMIESZ: http://img217.imageshack.us/img217/6656/beztytu322u0aq.jpg Oczywiście tam gdzie jest PC + NET to nie jest główny pc, teraz zamiast podlaczac do tego pc modem, podlaczasz kabel do rutera, a on udostepnia kazdemu pc neta,modemu od neo+ już nie używasz, 100m to troche daleko, antene musisz dokupić lepszą. Edytowane 24 Czerwca 2006 przez lechu1777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 to możecie napisać mi ile to będzie wszystko kosztować? Ceny wg allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Dobry ruter USR 1907/1908 kosztuje ~450zł (wyższy model w sklepie benchmark tyle stoi) + 2*~80zł za karty Wi-Fi USR "max"(jeżeli możesz to jak najwiecej pc podlacz kablami bo taniej), kable to sprawa groszowa. Edytowane 9 Lipca 2006 przez lechu1777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 A taki router by starczył http://allegro.pl/item113681923_modem_rout..._dost_w_24.html http://allegro.pl/item115132003_pentagram_...rszawa_fv_.html Czy potrzebuje port USB i swich w routerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Jeżeli chcesz niezawodny/stabilny to wydaje mi się że nie starczy. Potrzebujesz Ruter z Wi-fi, z LAN z ADSL(modem), AP. Port USB raczej CI się nie przyda, bo jak masz wbudowany modem to po co kupowac ruter bez modemu + modem? Takie rozwiązanie jest jeszcze gorsze, bo nie ma dobrych modemów do neo+, które pokonają te wbudowane w ruter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 osobiscie ze stabilnego sprzetu polecam D-Link DSL-G604T z fw. 2.01 (i nie ma lepszego sprzetu w tej cenie;) ) do tego do kompow jakies karty najlepiej na atherosie lub apeki np. DWL-900AP+ i powinno wszystko ladnie smigac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Chyba będe tworzył ten projekt, tylko zmieniony. Nie będzie połączenia z drugim domem. Tylko dwa komputery i PSP. Może routerem będzie livebox, bo ma możliwość VoIP. Czy inne routery (np. Linksys czy D-Link) też mają dostęp do telefoni VoIP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Na pewno sie model z VoIP znajdzie, zarowno w ofercie jednego, jak i drugiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) Linksys SPA2102-EU 300 zł http://allegro.pl/item128801884_voip_links...0min_ipfon.html. Prosty router bez AP, ale ze zintegrowaną bramką SIP. Trzeba do niego dokupić jeszcze switcha, bo ma tylko jeden port LAN. W sumie wyjdzie coś około 350 zł. LINKSYS WRTP54G 588 zł http://allegro.pl/item128682229__linksys_w...aktura_vat.html Prosty router z AP, switchem i zintegrowaną bramką. D-Link DVG-G1402S 590 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28865 Prosty router z AP, switchem i zintegrowaną bramką. DrayTek Vigor 2100VG 530 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31913 Prosty router z zaawansowaną mini centralką (możliwość korzystania z VOIP via SIP oraz analogowej lini np. TP jednocześnie). AVM FRITZ! Box Fon ATA 460 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21658 Bardzo dobry sprzęt. Posiada wbudowany router bez AP i podobnie jak DayTek ma 2 porty głosowe: 1 do VOIP, 2 do lini analogowej. Są też dostępne inne modele np. z WiFi. Ogólnie jedynymi godnymi polecenia kombajnami są jak narazie produkty niemieckiego FRITZa i tajwańskiego DrayTeka. Ceny są oczywiście proporcjonalne co do możliwości... Ja proponuję rozwiązanie, z którego sam korzystam czyli WRT54GL + PAP2. Taki zestawik będzie kosztować w granicach 450 zł. Mamy do dyspozycji bardzo rozbudowany router z AP oraz w miarę porządną bramkę VOIP. W Fritzach i Draytekach nacisk jest głównie położony na VOIP i możliwości routera nie są oszłamiające... Edytowane 1 Października 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...