Skocz do zawartości
j@kubof

Sieć Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytanek na temat sieci WiFi. Przeczytałem FAQ

Więc tak. Chciałbym zrobić domową sieć. Czytałem już dużo na temat WiFi, ale i tak nic nie rozumiem. Możecie mi podpowiedzieć jakich urządzeń użyć, aby zrobić naspęującą sieć i ile by to kosztowało?

schemat w załączniku

Chciałbym aby komputer z dostępem do internetu udostępniał go wszystkim komputerom i konsoli PSP. Jakiej anteny potrzeba aby połączyć komputery w domach (ten komputer z netem i ten w drugim domu)? Jaki będzie transfer internetu w trzech komputerach np. neo 512?

No i ile bedzie to kosztować?

Za pomoc z góry dzięki ;]

post-135986-1150646517_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewny, ale karta sieciowa nie może pracować jako accesspoint. Będziesz musiał takowy zakupić, chyba, że będziesz się łączył tylko z jednego komputera w jednym momencie.

3karty(3x80zł) chyba, że masz możliwość podłączyć jednego kompa przez zwykłą sieciówkę+modem adsl z wifi(300-350zł)

Edytowane przez nieo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewny, ale karta sieciowa nie może pracować jako accesspoint.

Jeżeli ma soft tgz. software-owego ap to tak. Poza tym można połączyć kompy w trybie ad-hoc bez AP.

A jeśli chodzi o topic. Między bydynkami musisz zrobić bridge z dwóch ap i dwóch anten kierunkowych. W pierwszym domu dodatkowo drugi AP do rozdzielenia sygnału na ten pierwszy dom. Najlepiej z modemem aby nie trzeba go dzielić przez kompa tylko przez ten AP.

Reasumująć dom 1:

net>ap z routerem i modemem>drugi ap w funkcji bridge-a> ap w funkcji bridge-a w drugim domu

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknijcie na załącznik czy dobrze zrozumiałem. Czy psp bedzie miało dostęp do internetu?

Czy ta karta WLAN dziła jako AP i np. ona może być w tych dwóch komputerach bo w trzecim mam magistrale PCI-express?

post-135986-1150660627_thumb.jpg

Edytowane przez j@kubof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tu schemacik (sorki że taki ordynarny).

1- router z modemem,

2, 4, 7- komputery,

5- konsola,

3, 6- ap pełniące wraz z antenami funkcję mostu z jednego do drugiego domu,

czarne kreski- połączenia kablowe

Jeżeli ma być w pierwszym domku dostęp bezprzewodowy do komputerów i konsoli to 1 musi być routerem, z modemem, switchem i AP w jednym.

post-7032-1150808462_thumb.jpg

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to bedzie współpracować z neo to potrzebujesz AP z routerem i modemem, jeśli bedziesz miał zewnętrzny modem (np. DSL TP) to wtedy nie trzeba wbudowanego modemu.

Bez modemu np. takie cacko

Z modemem np. taki

Do tego jakieś dwa AP z możliwością pracy jako Bridge i z anteną zewnętrzną. Poszukaj na Allegro (generalnie firma Linksys) B)

Dwie anteny kierunkowe i trochę kabli.

Oczywiście ten AP z routerem powinien stać w miarę możliwości jak najbliżej tego miejsca gdzie są urządzenia.

Na schemacie z pierwszego posta to jest jedno piętro przerwy miedzy tymi mieszkaniami czy mieszkanie pod mieszkaniem?

W przypadku pierwszym jeden strop nie robi różnicy w zasadzie w drugim to już dwa stropy i różnie bywa. Może ktoś tak ma i się wypowie.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym domu jest na pierwszym piętrze komputer z internetym i dokładnie 2m w prawo nad nim jest drugi komputer.

Czy takie karty mogą służyć jako acces point? http://www.allegro.pl/item111456965_linksy..._gwarancji.html

A antene nalezy podłączyć kablem z routerem?

Antena taka? http://www.allegro.pl/item111146617_warto_...all_15_dbi.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Kupujesz Ruter z Ap i Modemem ADSL WI-Fi/kabel . Potem ustawiasz go gdzieś i łączysz tam gdzie możesz pociągnąć kablem, a tam gdzie nie to Wi-Fi i neta masz na każdym pc jednocześnie.Problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

No ja to samo. JEszcze raz :D kupujesz Ruter bezprzewodowy z możliwością podlaczania tez przez kabel, ruter ma funkcje AP(acces point) i ma wbudowany modem ADSL (zazwyczaj jest to ADSL 2+). Stawiasz ruter tak, że podlaczasz jakiś pc kablem (bo jest taniej o dużo niz karta), a reszte pc podlaczasz przez karty WI-Fi o określonym standardziej (najczesciej z końcówką "g" 54mbps). Konfigurujesz wszystko i masz neta na kazdym pc zawsze kiedy chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router, dwa AP, 2 Anteny.....o kurcze aż boję się to wszystko policzyć. Według mnie koszt będzie ogromny, jeśli sprzęt ma działać bez zarzutów.

Nie lepiej kupić porządny router plus mocną antenę dookólną. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale według mnie taka antena wystarczy. Wówczas odpada kupno wielu urządzeń, a koszty zamykają sie głównie w doborze anten do każdej karty siecowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Po co 2* AP ? Jeden ruter all in one + karty WI-Fi do każdego z pc / kablem tam gdzie można. Antene masz z ruterem, a jak bedzie za slaby zasieg to dopiero kupi lepszą.

MOŻE OBRAZOWO ZROZUMIESZ:

http://img217.imageshack.us/img217/6656/beztytu322u0aq.jpg

Oczywiście tam gdzie jest PC + NET to nie jest główny pc, teraz zamiast podlaczac do tego pc modem, podlaczasz kabel do rutera, a on udostepnia kazdemu pc neta,modemu od neo+ już nie używasz, 100m to troche daleko, antene musisz dokupić lepszą.

Edytowane przez lechu1777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Dobry ruter USR 1907/1908 kosztuje ~450zł (wyższy model w sklepie benchmark tyle stoi) + 2*~80zł za karty Wi-Fi USR "max"(jeżeli możesz to jak najwiecej pc podlacz kablami bo taniej), kable to sprawa groszowa.

Edytowane przez lechu1777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Jeżeli chcesz niezawodny/stabilny to wydaje mi się że nie starczy. Potrzebujesz Ruter z Wi-fi, z LAN z ADSL(modem), AP. Port USB raczej CI się nie przyda, bo jak masz wbudowany modem to po co kupowac ruter bez modemu + modem? Takie rozwiązanie jest jeszcze gorsze, bo nie ma dobrych modemów do neo+, które pokonają te wbudowane w ruter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linksys SPA2102-EU 300 zł http://allegro.pl/item128801884_voip_links...0min_ipfon.html. Prosty router bez AP, ale ze zintegrowaną bramką SIP. Trzeba do niego dokupić jeszcze switcha, bo ma tylko jeden port LAN. W sumie wyjdzie coś około 350 zł.

LINKSYS WRTP54G 588 zł http://allegro.pl/item128682229__linksys_w...aktura_vat.html

Prosty router z AP, switchem i zintegrowaną bramką.

D-Link DVG-G1402S 590 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28865 Prosty router z AP, switchem i zintegrowaną bramką.

DrayTek Vigor 2100VG 530 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31913 Prosty router z zaawansowaną mini centralką (możliwość korzystania z VOIP via SIP oraz analogowej lini np. TP jednocześnie).

AVM FRITZ! Box Fon ATA 460 zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21658

Bardzo dobry sprzęt. Posiada wbudowany router bez AP i podobnie jak DayTek ma 2 porty głosowe: 1 do VOIP, 2 do lini analogowej. Są też dostępne inne modele np. z WiFi.

Ogólnie jedynymi godnymi polecenia kombajnami są jak narazie produkty niemieckiego FRITZa i tajwańskiego DrayTeka. Ceny są oczywiście proporcjonalne co do możliwości...

Ja proponuję rozwiązanie, z którego sam korzystam czyli WRT54GL + PAP2. Taki zestawik będzie kosztować w granicach 450 zł. Mamy do dyspozycji bardzo rozbudowany router z AP oraz w miarę porządną bramkę VOIP. W Fritzach i Draytekach nacisk jest głównie położony na VOIP i możliwości routera nie są oszłamiające...

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi