Skocz do zawartości
_Vip_

400W za 150zl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem w ręku dwa zasilacze LP6100D.Jeden leciutki a drugi chciał "urwać"ręke.Ten ciężki kupiłem za 90zł i biega już kilka miesięcy,napięcia trzyma idealnie a na płytce nic nie brakuje.Według naklejek ten lekki miał lepsze parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam all. Ja mam codegena od roku 300W i mam podpięte 4 urządzonka plus 9 wentylów 80x80. Napięcie jest stabilne ale niestety chyba nie w normie: :?

5v - 4,919v

3,3v - 3,216v

12v - 12,324v

ale nie narzekam. komp podkręcony i chodzi dobrze. nie miałem jeszcze zwiechy. oby tak dalej (odpukać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GORĄCO polecam dokładną lekturę :

http://www.yoy.pl/zasilacze/deer/400w/opis...ki/image004.jpg

i

http://www.yoy.pl/zasilacze/deer/350w/opis...ki/image004.jpg

DEER 350W i 400W różnią się - według sprzedawcy z allegro :

" Elektronika może nawet ta sama w obydwu zasilaczach. Pewnie dzięki lepszemu chłodzeniu może wytrzymać większą moc maksymalną.

Zewnętrznie różnią się już trochę. Ten 400W jest sporo cięższy, kratka wlotowa jest z drutu więc łatwiejszy przepływ powietrza.

Jak sprawdzałem ten 400W jest też cichszy od 350W. "

Nie dalej jak 2 dni temu sam zakupiłem 400 .... jest OK, napięcia 3,3 V i 5 V mają nareszcie te właśnie wartości

( 3,30-3,31V; 4,97-5,03V ) , wentyl rzeczywiście nie wyje, tylko te 12 V ... mierzone miernikiem na molex-ie ma 12,4 - 12,5 V (płyta główna (GA-7VAX) oszukuje troche i melduje 12,6 - 12,7 V ).

Troszke mnie to martwi, bo zapewne jeśli podniose napięcie na procku to 12V jeszcze skoczy ... pożyjemy zobaczymy - jak na zakup za 109 PLNn jest i tak doskonały :!: - jeśli ktoś ma do zaoferownanie coś lepszego w tej lub podobnej cenie to poprosze o oferte na priv-a.

Aha - jeszzce jedna kwestia - otwory wlotowe powietrza to nie kilka niewielkich, nędznych szczelin - cała ścianka jest "podziurawiona"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Elektronika może nawet ta sama w obydwu zasilaczach...

dobra przeczekalem burze ;) na szczescie nikt za bardzo na mnie nie kur**l (albo administracja zadzialala) - co do tego co jest lepsze nie wypowiadam sie ale odniose sie do zacytownego kawalka

nie tylko elektronike maja ta sama ale cala PCB (plytke drukowana) - bo ta plytka ma byc uniwersalna dla 3 modeli

180-235W

235-300W

300-350W

* niebieskie = napis na PCB (czyli rzeczywista moc a nie chwilowa ktora to podaje z uporem maniaka np Codegen)

* podkreslone = napis na naklejce

tak przynajmniej powiedzial mi kumpel ktory zawodowo grzebie w zasilakch

a i przepraszam wszystkich ktorzy poczuli sie urazeni - wnerwil mnie pewien gostek (niewazne kto - po cytatach bedzie wiadomo) ktory na sile chcial udowodnic ze powiedzialem cos czego nie powiedzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie chyba mozna by powiedziec ze 'deer 400W' to dobra zasilka 300W ;)

moze jutro wyjme go z kompa i sprobuje wypatrzyc ten napis na plytce

benek: tez sorry, przeczytalem wszystko 2 razy na spokojnie, troche sie zagalopowalem.

peace!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

benek: tez sorry, przeczytalem wszystko 2 razy na spokojnie, troche sie zagalopowalem...

:D

akurat nie o Ciebie chodzilo - tylko o tego drugiego (to po jego poscie napisalem to pogrubione ...) no ale bylo, minelo i jakos samo przycichlo

w kazdym badz razie do Ciebie nic nie mam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

benek: tez sorry, przeczytalem wszystko 2 razy na spokojnie, troche sie zagalopowalem...

:D

akurat nie o Ciebie chodzilo - tylko o tego drugiego (to po jego poscie napisalem to pogrubione ...) no ale bylo, minelo i jakos samo przycichlo

w kazdym badz razie do Ciebie nic nie mam :D

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie chyba mozna by powiedziec ze 'deer 400W' to dobra zasilka 300W ;)

... i w dalszym ciągu tańsza niż "markowe" 300 W :P

(taki żarcik)

moze jutro wyjme go z kompa i sprobuje wypatrzyc ten napis na plytce

w sumie sporo już widziałem zasiłek z różnymi "opcjami" na PCB - te o mniejszej mocy mają po prostu trochę putych miejsc, przeznaczonych na np. kondensatory w wersjach "mocniejszych".

uff...AR - będziesz go otwierał ?

bo ja się na razie wacham ... czy go brać (jescze mogę oddać / odstąpić) - bo wtedy zrobię mu trepanacje pokrywy na dodatkowy wentyl@5V - szczególnie że te charakterystycznie ukształtowane radiatory wydają się sprzyjać temu pomysłowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CStHulpiSS bież Deer i sie nie zastanawiaj moim zdaniem naprawde za tą cene warto. Chwilowo mam w kompie Athlona 1.4 Thunderbird " 1743 na 2V do tego GeForce 4 Tit 4200 2*256MB i dwa dysiorz jeden to Barak 4 60GB i IBM ICL 40GB do tego Teac 8x8x32 i Teac x40 karty SB Live + Compex TX100Te + doloylem modem i max obciazenie to 4.82 a na 3.3 to 3.25, na chukowej płycie Shutle AK312 ktorz mi strasznie zaniża napięcie. Jak pożyczyłem od kumpla płyte MSI na KT333 )nie pamitam modelu= to napięcie co normalnie było u mnie koło 4.92 nagle stało sie 5.07V +-0.05. Wiec niech mi kto nie mowi ye slabo tryzma jak na procku AMD Palomino a tym bardziej na Thunderboard nie obciazy tak zasilki jak ja. Proc juz teraz od cholery cignie pradu nie mam linka do kalkulatora ale napewno cos ponad 100W.

Mam zasilke od 2 miechow a kumpel ma od 5 i nic sie nie zmienilo.

Acha zasilacz po 2 miechach zaczol piszczec z Barakiem.]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

StHulpi bie Deer i sie nie yastanawiaj moim ydaniem naprade ya t cene warto chwilowo mam w kompie Athlona 1.4 Thunderbuird " 1743 na 2V do tego GeForce 4 Tit 4200 2*256MB i dwa dzsiorz jeden to Barak 4 60GB i IBM ICL 40GB do tego Teac 8x8x32 i TZeac x40 karty SB Live + Compex TX100Te + doloyzlem modem i max obciayenie to 4.82 a na 3.3 to 3.25, na chukowej pzcie Shutle AK312 ktorz mi strasynie yaniya napicie. Jak poyzcyzlem od kumpla pzte MSI na KT333 )nie pamitam modelu= to napicie co normalnie bzuo u mnie koo 4.92 nagle stao sie 5.07V +-0.05. Wiec niech mi kto nie mowi ye slabo tryzma jak na procku AMD Palomino a tzm bardyiej nie obciazy tak zasiloki jak ja. Proc juz teraz od cholery cignie pradu nie mam linka do kalkulatora ale napewno cos ponad 100W.

Mam zasilke od 2 miechow a kumpel ma od 5 i nic sie nie zmienilo.

Acha zasilacyz po 2 miechach zaczol piszczec z Barakiem.

Kalwas, przyznaj się!! piłeś?? :wink: :D

To tak offtopicowo, a co do tematu to mam tą zasiłkę i jestem narazie zadowolony, zobaczymy co bedzie za jakiś czas, wtedy bedzie można powiedzieć cos więcej... Ale za tą cene chyba nie ma nic lepszego, więc,piszę tu do niektórych, nie mówcie, że jest do [gluteus maximus] przywołując do porównania zasilacze za 250 i więcej złotych... Niestety nie każdy może wyłozyc tyle na zasilacz. Jeśli bedziecie mieć w tej samej cenie lepszą propozycję to dajcie znać. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiedzialem, ze jak siade w nocy sie pouczyc (w poniedzialek mam kolo z programowania inaczej) to zaraz bede cos grzebal w kompie :cry:

nie otwieralem zasialcza, ale odkrecilem grilla i toto czarne co sie tam wtyczke wklada :) i zobaczylem cos takiego na pcb:

F5A / 250V (FOR 100W -- 235W)

T5AL / 250V (FOR 180W -- 235W)

7FA / 250V (FOR 300W -- 350W)

T7AL / 250V (FOR 300W -- 350W)

T6.3AL / 250V (FOR 250W)

F6.3A / 250V (FOR 250W)

ale bez otworzenia zasilki nie obacze czy kotrys z tych symboli jest na jakiejs czesci nadruowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...  przywołując do porównania zasilacze za 250 i więcej złotych... Niestety nie każdy może wyłozyc tyle na zasilacz. ...

nie chce kolejnej wojny :) ale tak patrzac na Twoj konfig to juz za polowe wartosci Herca moglbys miec zasilacz 360W Chieftec wiec nie mac ludziom w glowach ze Ciebie nie stac - wlasnie tego nie rozumiem kupno najpierw wypasionej grafiki, proca itp a za to co zostanie kupuje sie jakis tam zasilacz z jakas tamobudowa byle taniej, a IMHO powinno byc akurat odwrotnie - grafika za 3 miechy i tak bedzie kosztowala 2/3 ceny (jak nie 1/2) a dobry zasilacz i za 3 lata bedzie sluzyl rownie dobrze co w momencie zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze ta klutnia wogule nie ma sensu.

Jest poprostu prawdą ze to co tanie jest tak naprawde drogie.

Szczerze powiem ze troche szkoda by mi bylo wylozycz 200zl na sam zasilacz do kompa. W przypadku dobrej firmy 50% ceny placisz wlasnie dlatego ze zamiast abibas pisze adidas® :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...  przywołując do porównania zasilacze za 250 i więcej złotych... Niestety nie każdy może wyłozyc tyle na zasilacz. ...

nie chce kolejnej wojny :) ale tak patrzac na Twoj konfig to juz za polowe wartosci Herca moglbys miec zasilacz 360W Chieftec wiec nie mac ludziom w glowach ze Ciebie nie stac - wlasnie tego nie rozumiem kupno najpierw wypasionej grafiki, proca itp a za to co zostanie kupuje sie jakis tam zasilacz z jakas tamobudowa byle taniej, a IMHO powinno byc akurat odwrotnie - grafika za 3 miechy i tak bedzie kosztowala 2/3 ceny (jak nie 1/2) a dobry zasilacz i za 3 lata bedzie sluzyl rownie dobrze co w momencie zakupu

Też nie chcę wojny ale naprawde nie stać mnie żeby wyłożyc 250 zetów na zasilacz. Ten konfig kompletowałem w przeciągu ponad 2 lat i pewnie długo nie będzie mnie stać na wymienienie czagokolwiek. Gdyby było tak, że sobie mogę pozwolić na to co chce, to miałbym 512 DDR i cd-rom :P , a nie jechał na obrazach cdków na malutkiej Barracudzie 3. Wiadomą sprawą jest że wolałbym Chiefteca, bo to ekstraklasa wśród zasilaczy, a o tym czy zakup mojej zasiłki był dobrym wyborem bede mógł napewno podyskutować za jakiś czas.... Ale i tak jestem pewny że bedzie on lepszy od jakiegoś codegena czy megabajta za niewiele mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze ta klutnia wogule nie ma sensu.

a kto sie kloci - zostalem wczoraj wyprowadzony z rownowagi i tyle :!:

powiedzmy tak tylko "klutasy" sie kloca :lol:

Szczerze powiem ze troche szkoda by mi bylo wylozycz 200zl na sam zasilacz do kompa. W przypadku dobrej firmy 50% ceny placisz wlasnie dlatego ze zamiast abibas pisze adidas® :)

i tu sie mylisz - moze i placisz czesciowo za firme ale tez za jakosc wystarczy rozebrac zasilacze i porownac co maja w srodku - nie chce mi sie sprzeczac ale policz ile miesiecznie wydajesz na piwo albo jak palisz to na fajki - i co nie szkoda piwo wysikasz a po fajkach mozesz dostac raka a wydajesz forse :?:

a ze moze niektore firmy produkujace zasilacze poszly po rozum do glowy i zaczely produkowac cos lepszego niz poprzednio to chwalal im za to i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawostek dodam dla szanownych Dyskutantów że, zasiłka Enlighta kupiona przeze mnie w 1998 roku (230W) nadal jest sprawna. Zminiłem ją na 300W Noname bo nie dawała rady z nowymi wiatrakmi Athlonem XP.

Jak przejdę na WC to może ją znowu wrzucę.

Ciekawpstka dla Ważących: Enlight jest 2x cięższa niż Noname. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. no dobra ... szukałem, szukałem - i znalazłem COŚ :

FORTRON SOURCE FSP 300-60GT,

model (chyba) już nie produkowany,

300W, +3,3V - 14 A, +5V - 30A, +12V - 12A,

na http://www.fsp-group.com.tw/english/00_main/main.asp nie ma go na listach (stąd wniosek że nie produkowany), gość na alle... chce sprzedać, ma pare sztuk, zaczyna od 150 PLN.

Ma ktoś może ten model ? Ten konkretnie ?

( ciekawostka - ma bezpiecznik 6,3A - czyli jak dla zaiłki ok. 250W )

http://tola.allegro.pl/photos/oryginal/99/9952/995245/9952455_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten zasilacz DEER 400 W to lipa.. miałem go przez 24 godziny i bez zastanowienia oddałem (czekam na chieftech'a 360 W)

na moim sprzęcie przy obciążonym 100 % procku (1,87 Vcore / 2.7 Vdimm) zauważyłem spadek +12V (11,7 do 11,2) i Vcore do 1,81 V

obudowa zasilacza nie ma otworów w ściance nad procesorem

jedyny plus to cicha praca wentyla ... o cenie nie pisze,

139 zł za taką zasilkę to można lepiej kupić obudowe za 130,a reszta na pifko ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ci wszyscy ktorzy maja odcholery napisanych postow i "niby" cos tam wiedza ...

a ja zauwazylem pewna zaleznosc - jak ktos ma dziadostwo to zachwala je pod niebiosa zeby sie dowartosciowac ze wcale to nie jest takie dziadostwo ...

nikt nikogo nie zmusza do kupowania dobrych rzeczy - kazdy ma wolna wole - Ty kupisz Codegena "350W" a ja bede mial Enlighta 250W ktory lyknie tego Twojego na samym starcie, za 2 lata poTwoim sladu nie bedzie a moj bedzie chodzil i chodzil i chodzil ...

ŚWIĘTE SŁOWA :)))) BENE(k) GRAZIE ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawostek dodam dla szanownych Dyskutantów że, zasiłka Enlighta kupiona przeze mnie w 1998 roku (230W) nadal jest sprawna. Zminiłem ją na 300W Noname bo nie dawała rady z nowymi wiatrakmi Athlonem XP.

Jak przejdę na WC to może ją znowu wrzucę.

Ciekawpstka dla Ważących: Enlight  jest 2x cięższa niż Noname. ;-)

a u mnie smiga jak zloto heheh i ile sprzetu ciagnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze da rade - rozebralem nawet go ostatnio no i radiatorki pod scalaki calkiem solidne - jedne tylko nagrzewal sie wsrod calej reszty :)

wiatrak chodzi jak chodzil u mnie standardowo wyciaga powietrze z budy a i polecam wyczyszczenie go z kurzu zalegajacego po latach uzytkowania - jest roche ciszej dzieki temu :)

w ogole to myslalem ze nie udzwignie HErca 8500 a tu niespodzianka - komp ani razu nie restartowal sie a pracuje wlaczony non stop na grach, programach itp :)

praktycznie jakis szajski no name from China 250 W juz by dawno kipnal przy takim setupie :)

jak widac Enlight robi zasilki na wyrost:)

narazie chodzi spoko i mam nadzieje ze tak bedzie dlugo:)

na sprzecie kolegi tez siedzialem 2 godzinki przy mojej zasilce i OK :)

a w ogole polecam malu artykul w Radioelektroniku o zakloceniach w zasilaczach impulsowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to że ten zasilacz jest warty uwagi ponieważ jest bardzo ekonomiczny nie drogi i w miare dobry. A nie każdy potrzebuje super wydajnej zasiłki. Właśnie dlatego rynek dzieli się na LOW i HI-end

przecież jak kotoś ma takiego kompa ja np. JA to nie będzie pakował do niego zasiłki za 400zł bo było by to bez sensu ale jak ktoś ma PIV 3,06HT

R9700 to nie będzie oszczędzał na zasilaczu bo szkoda sprzętu. Wszystko powinno być do siebie dobrane. Przecież nikt to P166 nie pakuje GF4 4600 tak samo jest z zasilaczami. I akurat mnie ta zasiłka interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...