p3p3 Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 pewnie ze da rade - rozebralem nawet go ostatnio no i radiatorki pod scalaki calkiem solidne - jedne tylko nagrzewal sie wsrod calej reszty :) wiatrak chodzi jak chodzil u mnie standardowo wyciaga powietrze z budy a i polecam wyczyszczenie go z kurzu zalegajacego po latach uzytkowania - jest roche ciszej dzieki temu :) w ogole to myslalem ze nie udzwignie HErca 8500 a tu niespodzianka - komp ani razu nie restartowal sie a pracuje wlaczony non stop na grach, programach itp :) praktycznie jakis szajski no name from China 250 W juz by dawno kipnal przy takim setupie :) jak widac Enlight robi zasilki na wyrost:) narazie chodzi spoko i mam nadzieje ze tak bedzie dlugo:) na sprzecie kolegi tez siedzialem 2 godzinki przy mojej zasilce i OK :) a w ogole polecam malu artykul w Radioelektroniku o zakloceniach w zasilaczach impulsowych :) limerro, właśnie zmieniłem zasiłkę z 300W IMPET na starego Enlighta i działa! Mój Enlight to jeden z najstarszych, kupiony gdy ATX wchodził i zasiłka była głupio zrobiona - wdmuchiwała powietrze od góry (sic!). Owróciłem wiatrak i hula jak nowa. Wyczyściłem ją ofkorz ze wszystkich kotów i pyłów. Pewnie mi się tylko wydaje ale np w FIFIE 2003 (daje w kość kompowi) jest teraz mniej "slajdowości". Może to mieć wpływ bo takie bajery jak kable, zasilacze, mają wpływ w sprzęcie audio, więc dlaczego by nie w kompie. "Małe" dodatki czasami mają duuuże znaczenie (np. kable do kolumn, kable sieciowe 230V). Ciekawe czy komp lepiej działałby gdyby go podłączyć do stabilizatora (dla młodszych; to coś takiego co wyrównywał spadki napięcia w latach 80-tych)? Muszę takiego cuda poszukać! Jak potestuję dam znać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Ma ktoś może ten model ? Ten konkretnie ?Ja mam ten model konkretnie i jestem zadowolony. Wazy duzo wiecej niz wczesniejszy Codegen no i przedewszystkim napiecia o niebo lepsze... Na Codegenie napiecie na +5 spadalo mi czasem nawet do 4.5-4.6V !!!! co powodowalo czesto zatrzymanie dysku i na reset... Teraz minimum ile zarejestrowalem to chyba 4.87V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Ja mam megabajta 350W.Kupiłem go za 70 zł i jestem też zadowolony.Wiem że mnie zaraz zlejećcie ze to syf itp. ale leje na to :) Mi pasi i kogoś zdanie mnie nie obchodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Ja mam megabajta 350W.Kupiłem go za 70 zł i jestem też zadowolony.Wiem że mnie zaraz zlejećcie ze to syf itp. ale leje na to :) Mi pasi i kogoś zdanie mnie nie obchodzi. A ja mam (w tej chwili) - 200W Noname 200XA - 230W Enlight (niestety po naklejce zostala tylko historia) - 250W Enlight ATX-1125BT - 300W Enlight HPC-300-202 - 300W SeaSonic SS-300FS wiem ze mnie zaraz zlejecie, ale ja na leje ze komus to nie pasi :P a teraz kolego FumFel_20 zastanow sie co wniosla Twoja i moje odpowiedz do tej dyskusji :?: IMHO nic bo jak kazdy zacznie wypisywac jakie ma zsilacze to zrobi sie niezly balagan :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 a ja mam 500W-atowego kota norweskiego leśnego bez zasilacza. Muszę mu chyba zrobić update biosu bo wskakuje na klawiaturę. Czy może zmienić go syjama z Pentium 4. Popieram benka, wyliczanki nie mają sensu, raczej chodzi o uwagi i porady. Zawsze będzie sprzęt hi-end i low-end. W Mediamarkcie można kupić kompa za 1500 pln i odtwarzacz DVD za 450 pln - jedno i drugie działa. Pytanie tylko jak długo i na jakim poziomie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 oho, mam kolejnego kandydata .... niestety powyżej 150 PLN, ale niewiele :P Q-Tec 450W Dual Fan Gold, koszt np. w GB około 32 - 33 funty (~208 PLN) a u nas np. na allegro 220 PLN ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=10090469 ) ktoś coś wie na jego temat ? ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 a ja mam 500W-atowego kota norweskiego leśnego bez zasilacza. Muszę mu chyba zrobić update biosu bo wskakuje na klawiaturę. Czy może zmienić go syjama z Pentium 4. Popieram benka, wyliczanki nie mają sensu, raczej chodzi o uwagi i porady. Zawsze będzie sprzęt hi-end i low-end. W Mediamarkcie można kupić kompa za 1500 pln i odtwarzacz DVD za 450 pln - jedno i drugie działa. Pytanie tylko jak długo i na jakim poziomie? buahahahahha :))) a co do poprzedniego postu - to kable hmm jak kable, ale bardziej chodzi o oscylacje i filtrowanie napiec :))) co do stabilizatora to pewnie 90% ludzisk mysli ze listwa zasilajaca z filtrem przeciwprzepiecieowym w postaci zwyklego warystora to takze stabilizator i filtr sieciowy, ktory ladnie wygladza na napiecie z harmonicznych ;-) i ten tego ciezko o stabilizator raczej a jesli sa to pewnie drogie :) kiedys czytalem o stabilizatorze pewniej audiofilskiej firmy - dosyc wielkie pudlo ale potrafilo zrobic idealna sinusoide z tego syfu co mamy w gniazdku sieciowym 220 V :) z drugiej jednak strony jak cos jest za idealne to tez zle :) e tak zle i tak niedobrze to jak w koncu ma byc ? ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Listwa zasilająca - pewien pan w sklepie tłumaczył starszemu małżeństwu, że "to jest od tego jak na chwilke zaniknie prąd" ;-> Słabo!? Kable jak kable ale jak zmieniłem na flatliny to jakbym nowy sprzęt kupił. Wywalcie te druty kolczaste dołączone do zestawów w chwili zakupu. Kupcie nawet najtańsze 3mm przewody noname i zacznie grać. Oczywiście rzeczy "idealne" osobiście nazywam "sterylnymi". Takie superczyste przedszkola z komorą zabijającą bakterie i talerzyki z domestosem do moczenia sztućców przed każdym zanurzeniem w jedzeniu ;-) Jeżeli na moment zmieni się środowisko rzeczom sterylnym momantalnie padają Stabilizator znalazłem tylko muszę kopnąć się do wuja na prowicję. Stabilizator z filtrem to produkt Heliona, 900 pln! (nice price ;-) Wysępiłem kiedyś podróbę takiego czegoś na weekend. Albo autosugestia albo naprawdę działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Ja mam megabajta 350W.Kupiłem go za 70 zł i jestem też zadowolony.Wiem że mnie zaraz zlejećcie ze to syf itp. ale leje na to :) Mi pasi i kogoś zdanie mnie nie obchodzi. A ja mam (w tej chwili) - 200W Noname 200XA - 230W Enlight (niestety po naklejce zostala tylko historia) - 250W Enlight ATX-1125BT - 300W Enlight HPC-300-202 - 300W SeaSonic SS-300FS wiem ze mnie zaraz zlejecie, ale ja na leje ze komus to nie pasi :P a teraz kolego FumFel_20 zastanow sie co wniosla Twoja i moje odpowiedz do tej dyskusji :?: IMHO nic bo jak kazdy zacznie wypisywac jakie ma zsilacze to zrobi sie niezly balagan :!: a nie sprzedalbys tego 250? dla kumpla potrzebuje :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 A ja tam nie lubie uogolniania. Dobre jest to co sie sprawdza! Moj Codegen 200W chodzi juz piaty rok na pradozernym P II 233 (ostatnimi czasy @350) i masa innych urzadzen 8O i jedyna awaria ktora przezyl to dygoczacy wiatrak (wymienilem wczoraj bo juz qrwicy dostawalem...). Z kolei drugi "Codie" jakiego mialem - 300W - pizdnal po 5 minutach NFS6 pod golym Antkiem 1700+... :x Zastapilem go tymczasowo jakism KingStar'em 235W ktory przy zapodaniu overvolta buja vcore miedzy 2.01 a 2.06V, linia 5V spada do 4.62 a 12V pnie sie na 13.6... :roll: Teraz zastanawiam sie nad Fortronem 300W, kolega sprzedaje prawie nowego - jak myslicie, warto? :? Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 a nie sprzedalbys tego 250?...a sam czego bede uzywal :?: zreszta pewnie jakby go kumpel zobaczyl to by nie chcial - porzniety na maxa :) tylko ten SeaSonic jest dziewiczy bo jest jeszcze cichszy niz 300W Enlight wiec nie bylo potrzeby rzniecia i zagladania do srodka :) A ja tam nie lubie uogolniania. Dobre jest to co sie sprawdza! Moj Codegen 200W chodzi juz piaty rok na pradozernym P II 233 (ostatnimi czasy @350) i masa innych urzadzen 8O ...no widzisz akcja jest taka ze zasilacze sie popsuly jakies 2 lata temu - ten moj 200W noname (4.5 roku) spokojnie ciagnal Celka 1000@1120, 512RAM, 2xHDD, CD, CD-RW, muzyczka, sieciowka, tuner i TNT2 pelna@TNT2 ULTRA (dopiero jak wrzucalem GF2 Ultra to siadal i komp sie restartowal) do tego 2 wentylatory 80, a 2 Codegeny 300W jakie mialem w swoim kompie padaly przy konfiguracji z GF2 ULTRA, 8 wentylatorami i CD zastapionym HDD - jak zasilacze padaly na takim LowEndowym sprzecie to ja od tamtej pory nie chce miec z nimi do czynienia :!: jak widac nie jest to wina "pradu" u mnie w gniazdku bo ten 200W noname dziala do dzis :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 za to zasilka pod Atari jest niezwyciezona :) zalana zywica - niezatapialna i ciezka jak czolg :))))))))))) dotknijcie jezykiem koncowek kabelka hehe troche cieplej sie robi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 za to zasilka pod Atari jest niezwyciezona :) zalana zywica - niezatapialna i ciezka jak czolg :))))))))))) dotknijcie jezykiem koncowek kabelka hehe troche cieplej sie robi :) wiem - bo mi sie kiedys zsunela jak nioslem kompa i upadla na podloge i zrobila "malutkie" wglebienie - koles od cyklinowania jak przyszedl to powiedial ze musialby co najmnie 2 x cyklinowac zeby usunac to wglebienie - wiec dalem sobie spokoj i kupile dluzszy dywan :o wyszlo taniej niz cyklinowanie :lol: a tak BTW to faktycznie zasilacz od Atari jest ciezszy od wiekszosci ATX jakie mialem w lapach - co do Codegenow to chyba ze 4 szt waza tyle co ta kruszyna od 8 bitowca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Tak jak i moj zasilaczyk do C128 i ciezki jak sumienie Stalina transformator 220V->110V :lol: - wsio dziala bezawaryjnie i stabilnie od 1986 roku :D. Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...