Skocz do zawartości
_Vip_

400W za 150zl

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie ze da rade - rozebralem nawet go ostatnio no i radiatorki pod scalaki calkiem solidne - jedne tylko nagrzewal sie wsrod calej reszty :)

wiatrak chodzi jak chodzil u mnie standardowo wyciaga powietrze z budy  a i polecam wyczyszczenie go z kurzu zalegajacego po latach uzytkowania - jest roche ciszej dzieki temu :)

w ogole to myslalem ze nie udzwignie HErca 8500 a tu niespodzianka - komp ani razu nie restartowal sie a pracuje wlaczony non stop na grach, programach itp :)

praktycznie jakis szajski no name from China 250 W juz by dawno kipnal przy takim setupie :)

jak widac  Enlight robi zasilki na wyrost:)

narazie chodzi spoko i mam nadzieje ze tak bedzie dlugo:)

na sprzecie kolegi tez siedzialem 2 godzinki przy mojej zasilce i OK :)

a w ogole polecam malu artykul w Radioelektroniku o zakloceniach w zasilaczach impulsowych :)

limerro,

właśnie zmieniłem zasiłkę z 300W IMPET na starego Enlighta i działa!

Mój Enlight to jeden z najstarszych, kupiony gdy ATX wchodził i zasiłka była głupio zrobiona - wdmuchiwała powietrze od góry (sic!). Owróciłem wiatrak i hula jak nowa.

Wyczyściłem ją ofkorz ze wszystkich kotów i pyłów.

Pewnie mi się tylko wydaje ale np w FIFIE 2003 (daje w kość kompowi) jest teraz mniej "slajdowości".

Może to mieć wpływ bo takie bajery jak kable, zasilacze, mają wpływ w sprzęcie audio, więc dlaczego by nie w kompie.

"Małe" dodatki czasami mają duuuże znaczenie (np. kable do kolumn, kable sieciowe 230V).

Ciekawe czy komp lepiej działałby gdyby go podłączyć do stabilizatora (dla młodszych; to coś takiego co wyrównywał spadki napięcia w latach 80-tych)? Muszę takiego cuda poszukać! Jak potestuję dam znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś może ten model ? Ten konkretnie ?

Ja mam ten model konkretnie i jestem zadowolony. Wazy duzo wiecej niz wczesniejszy Codegen no i przedewszystkim napiecia o niebo lepsze...

Na Codegenie napiecie na +5 spadalo mi czasem nawet do 4.5-4.6V !!!! co powodowalo czesto zatrzymanie dysku i na reset...

Teraz minimum ile zarejestrowalem to chyba 4.87V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam megabajta 350W.Kupiłem go za 70 zł i jestem też zadowolony.Wiem że mnie zaraz zlejećcie ze to syf itp. ale leje na to :) Mi pasi i kogoś zdanie mnie nie obchodzi.

A ja mam (w tej chwili)

- 200W Noname 200XA

- 230W Enlight (niestety po naklejce zostala tylko historia)

- 250W Enlight ATX-1125BT

- 300W Enlight HPC-300-202

- 300W SeaSonic SS-300FS

wiem ze mnie zaraz zlejecie, ale ja na leje ze komus to nie pasi :P

a teraz kolego FumFel_20 zastanow sie co wniosla Twoja i moje odpowiedz do tej dyskusji :?: IMHO nic bo jak kazdy zacznie wypisywac jakie ma zsilacze to zrobi sie niezly balagan :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam 500W-atowego kota norweskiego leśnego bez zasilacza.

Muszę mu chyba zrobić update biosu bo wskakuje na klawiaturę.

Czy może zmienić go syjama z Pentium 4.

Popieram benka, wyliczanki nie mają sensu, raczej chodzi o uwagi i porady.

Zawsze będzie sprzęt hi-end i low-end. W Mediamarkcie można kupić kompa za 1500 pln i odtwarzacz DVD za 450 pln - jedno i drugie działa. Pytanie tylko jak długo i na jakim poziomie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam 500W-atowego kota norweskiego leśnego bez zasilacza.

Muszę mu chyba zrobić update biosu bo wskakuje na klawiaturę.

Czy może zmienić go syjama z Pentium 4.

Popieram benka, wyliczanki nie mają sensu, raczej chodzi o uwagi i porady.

Zawsze będzie sprzęt hi-end i low-end. W Mediamarkcie można kupić kompa za 1500 pln i odtwarzacz DVD za 450 pln - jedno i drugie działa. Pytanie tylko jak długo i na jakim poziomie?

buahahahahha :)))

a co do poprzedniego postu - to kable hmm jak kable, ale bardziej chodzi o oscylacje i filtrowanie napiec :)))

co do stabilizatora to pewnie 90% ludzisk mysli ze listwa zasilajaca z filtrem przeciwprzepiecieowym w postaci zwyklego warystora to takze stabilizator i filtr sieciowy, ktory ladnie wygladza na napiecie z harmonicznych ;-)

i ten tego ciezko o stabilizator raczej a jesli sa to pewnie drogie :)

kiedys czytalem o stabilizatorze pewniej audiofilskiej firmy - dosyc wielkie pudlo ale potrafilo zrobic idealna sinusoide z tego syfu co mamy w gniazdku sieciowym 220 V :)

z drugiej jednak strony jak cos jest za idealne to tez zle :)

e tak zle i tak niedobrze to jak w koncu ma byc ? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listwa zasilająca - pewien pan w sklepie tłumaczył starszemu małżeństwu, że "to jest od tego jak na chwilke zaniknie prąd" ;->

Słabo!?

Kable jak kable ale jak zmieniłem na flatliny to jakbym nowy sprzęt kupił.

Wywalcie te druty kolczaste dołączone do zestawów w chwili zakupu. Kupcie nawet najtańsze 3mm przewody noname i zacznie grać.

Oczywiście rzeczy "idealne" osobiście nazywam "sterylnymi". Takie superczyste przedszkola z komorą zabijającą bakterie i talerzyki z domestosem do moczenia sztućców przed każdym zanurzeniem w jedzeniu ;-)

Jeżeli na moment zmieni się środowisko rzeczom sterylnym momantalnie padają

Stabilizator znalazłem tylko muszę kopnąć się do wuja na prowicję.

Stabilizator z filtrem to produkt Heliona, 900 pln! (nice price ;-)

Wysępiłem kiedyś podróbę takiego czegoś na weekend. Albo autosugestia albo naprawdę działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam megabajta 350W.Kupiłem go za 70 zł i jestem też zadowolony.Wiem że mnie zaraz zlejećcie ze to syf itp. ale leje na to :) Mi pasi i kogoś zdanie mnie nie obchodzi.

A ja mam (w tej chwili)

- 200W Noname 200XA

- 230W Enlight (niestety po naklejce zostala tylko historia)

- 250W Enlight ATX-1125BT

- 300W Enlight HPC-300-202

- 300W SeaSonic SS-300FS

wiem ze mnie zaraz zlejecie, ale ja na leje ze komus to nie pasi :P

a teraz kolego FumFel_20 zastanow sie co wniosla Twoja i moje odpowiedz do tej dyskusji :?: IMHO nic bo jak kazdy zacznie wypisywac jakie ma zsilacze to zrobi sie niezly balagan :!:

a nie sprzedalbys tego 250?

dla kumpla potrzebuje :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam nie lubie uogolniania. Dobre jest to co sie sprawdza! Moj Codegen 200W chodzi juz piaty rok na pradozernym P II 233 (ostatnimi czasy @350) i masa innych urzadzen 8O i jedyna awaria ktora przezyl to dygoczacy wiatrak (wymienilem wczoraj bo juz qrwicy dostawalem...). Z kolei drugi "Codie" jakiego mialem - 300W - pizdnal po 5 minutach NFS6 pod golym Antkiem 1700+... :x Zastapilem go tymczasowo jakism KingStar'em 235W ktory przy zapodaniu overvolta buja vcore miedzy 2.01 a 2.06V, linia 5V spada do 4.62 a 12V pnie sie na 13.6... :roll: Teraz zastanawiam sie nad Fortronem 300W, kolega sprzedaje prawie nowego - jak myslicie, warto? :?

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie sprzedalbys tego 250?...

a sam czego bede uzywal :?:

zreszta pewnie jakby go kumpel zobaczyl to by nie chcial - porzniety na maxa :)

tylko ten SeaSonic jest dziewiczy bo jest jeszcze cichszy niz 300W Enlight wiec nie bylo potrzeby rzniecia i zagladania do srodka :)

A ja tam nie lubie uogolniania. Dobre jest to co sie sprawdza! Moj Codegen 200W chodzi juz piaty rok na pradozernym P II 233 (ostatnimi czasy @350) i masa innych urzadzen 8O ...

no widzisz akcja jest taka ze zasilacze sie popsuly jakies 2 lata temu - ten moj 200W noname (4.5 roku) spokojnie ciagnal Celka 1000@1120, 512RAM, 2xHDD, CD, CD-RW, muzyczka, sieciowka, tuner i TNT2 pelna@TNT2 ULTRA (dopiero jak wrzucalem GF2 Ultra to siadal i komp sie restartowal) do tego 2 wentylatory 80, a 2 Codegeny 300W jakie mialem w swoim kompie padaly przy konfiguracji z GF2 ULTRA, 8 wentylatorami i CD zastapionym HDD - jak zasilacze padaly na takim LowEndowym sprzecie to ja od tamtej pory nie chce miec z nimi do czynienia :!: jak widac nie jest to wina "pradu" u mnie w gniazdku bo ten 200W noname dziala do dzis :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za to zasilka pod Atari jest niezwyciezona :) zalana zywica - niezatapialna i ciezka jak czolg :))))))))))) dotknijcie jezykiem koncowek kabelka hehe troche cieplej sie robi :)

wiem - bo mi sie kiedys zsunela jak nioslem kompa i upadla na podloge i zrobila "malutkie" wglebienie - koles od cyklinowania jak przyszedl to powiedial ze musialby co najmnie 2 x cyklinowac zeby usunac to wglebienie - wiec dalem sobie spokoj i kupile dluzszy dywan :o wyszlo taniej niz cyklinowanie :lol:

a tak BTW to faktycznie zasilacz od Atari jest ciezszy od wiekszosci ATX jakie mialem w lapach - co do Codegenow to chyba ze 4 szt waza tyle co ta kruszyna od 8 bitowca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...